Kapr v rosolu
Suroviny
4 porce kapra po 200g, 100g kořenové zeleniny, 40g cibule, 1 citrón, 1 bobkový list, 2 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, ocet, sůl, 20g želatiny (na 1/2 litru rosolu)
Postup
Očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli vložíme do hrnce s horkou vodou, osolíme, přidáme koření, omyté porce kapra a vaříme. Vaříme asi jenom 7 - 10 minut, aby porce kapra zůstaly v celku. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme a urovnáme na mísu. Kořenovou zeleninu také vyjmeme z vývaru, rozkrájíme nebo tvořítky vykrájíme různé tvary a obložíme spolu s plátky dobře omytého (nebo oloupaného) citrónu porce ryby na míse. Vývar z ryby přecedíme, přivedeme k varu a přilijeme želatinu předem rozpuštěnou v horké vodě. Dobře zamícháme a již nevaříme. Trochou želatiny přelijeme porce ryby se zeleninou a necháme ztuhnout. Potom přelijeme zbytkem želatiny a dáme do chladna.
Autor
Jindřiška