Kapr na černo
Suroviny
4 porce kapra, 100 g kořenové zeleniny, 40g cibule, 80g sušených švestek, 1dl černého piva, lžíce povidel nebo rybízové zavařeniny, lžíce rozinek, lžíce mandlí, 40g másla, lžíce strouhaného perníku, sůl
Postup
Oloupanou cibuli jemně nasekáme, vložíme do kastrolu se zahřátým máslem nebo rostlinným tukem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme očištěnou, na plátky rozkrájenou kořenovou zeleninu a lehce osmažíme. Zalijeme vodou a pivem, přidáme oprané, sušené švestky a povaříme. Asi po 15 minut vložíme do omáčky porce omytého kapra a vaříme ještě asi 10 minut. Měkkou rybu vyjmeme, omáčku přecedíme, přidáme povidla nebo zavařeninu, strouhaný perník a krátce povaříme. Hotovou omáčku podle chuti přisolíme nebo přisladíme, zlepšíme omytými rozinkami a spařenými (přelitými vroucí vodou a oloupanými) sekanými mandlemi. Podáváme s vánočkou.
Autor
Jindřiška