Vepřové závitky na smetaně
Suroviny
400g vepřové kýty, vejce, 60g měkkého salámu, 80g kyselé okurky, hořčice, 40g hladké mouky, 40g slaniny, 2dl smetany, mletý pepř, sůl, 60g cibule
Postup
Maso omyjeme ve studené vodě, osušíme čistou utěrkou a rozkrájíme přes vlákno na čtyři plátky. Každý plátek rozklepeme do šířky, potřeme hořčicí, posolíme, popepříme a poklademe kousky natvrdo uvařeného vejce, proužky okurky a salámu. Dobře svineme a upevníme jehlami na závitky nebo zavážeme nití. Slaninu rozkrájíme na kostičky a v kastrolu na plotně rozpustíme. Přisypeme jemně nasekanou cibuli a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Na cibuli vložíme připravené závitky a osmahneme po všech stranách. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývarem z kostí a přiklopené pokličkou dusíme. Během dušení závitky občas obrátíme a podle potřeby mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem z kostí. Měkké závitky vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou a dobře povaříme. Povařenou omáčku podle chuti přisolíme, vložíme do ní závitky a necháme prohřát.
Autor
Jindřiška