Hamburská vepřová kýta
Suroviny
750g vepřové kýty nebo plece, 100g šunky, 125g sladkokyselých okurek, sůl, 40g rostlinného tuku, 80g cibule, 200g kořenové zeleniny, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, 2cl octa, šťáva z půlky citronu, lžička hořčice, 5dl vývaru nebo vody, 2dl mléka, 200g smetany, 50g hladké mouky, 30g slaniny
Postup
Vepřovou kýtu prošpikujeme kousky šunky a okurky (část necháme do omáčky) a osolíme. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme koření, zakápneme octem a citronovou šťávou, přidáme hořcici, podlijeme vývarem, vložíme maso a za občasného podlévání dusíme do měkka. Maso vyjmeme, omáčku zalijeme rozšlehaným mlékem se smetanou a moukou, osladíme, přisolíme a dobře povaříme. Omáčku prolisujeme přes cedník, vložíme na kostičky roztavenou slaninu a na nudličky nakrájenou zbylou šunku a okurky. Krátce povaříme.
Autor
Jindřiška