Plněná rajčata
Suroviny
1/2 kg mletého masa, 8 větších méně vyzrálých rajčat, 13 dkg žampiónů, 1 vejce, 1-2 žemle namočené v mléce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, petrželka, tymián, bobkový list, pepř, olej, strouhanka, sůl
Postup
Rajčata omyjeme, osušíme a asi ve 2/3 jejich výšky jim odřízneme vršky, které dáme stranou. Vnitřky opatrně vyjmeme, jadérka a střední časti odstraníme, zatímco šťávu z dužinou uchováme. Rajčata uvnitř osolíme a dáme dírou na mřížku, aby okapala. Jemně nakrájené žampióny a podusíme na dvou lžících oleje, mírně osolíme a opepříme a smícháme s mletým masem, vymačkanou žemlí, ušlehaným vejcem a rajčatovou dužinou (šťávy dáme jen několik lžic). Dále vmícháme jemně nakrájenou cibuli, česnek, tymián a bobkový list. Dokořeníme a dobře promícháme. Rajčata, která zatím pustila přebytečnou vodu, naplníme připravenou směsí tak, aby směs přesahovala okraje rajčat směrem vzhůru. Naskládáme je do pekáčku a vše pokapeme olejem. Povrch rajčat posypeme strouhankou, překryjeme dříve odkrojenými čepičkami a pečeme ve středně teplé troubě za občasného zalévání asi 40 minut. Podáváme posypané usekanou petrželkou nejlépe s hlávkovým salátem. Pokrm lze podávat za studena i za tepla.
Autor
Jindřiška