Zapékané kedlubny s brambory
Suroviny
3-4 malé kedlubny, 1/2kg brambor, 3-4 cibule, 15dkg krájeného trvanlivého salámu, 20dkg ementálu, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 25dkg mléka, 1/8l šlehačky, 2 vejce, sladká paprika, 3 lžíce strouhanky
Postup
Kedlubny, brambory a cibuli omyjeme a oloupeme, zeleninu i salám nakrájíme na silné plátky, ementál nastrouháme. Plochou zapékací misku vymažeme 1 lžící másla a vrstvíme do ní střídavě přísady. Spodní a vrchní vrstva bude z brambor. Plátky kedluben a brambor vždy posypeme sýrem, osolíme a opepříme. Vše přelijeme mlékem ušlehaným se smetanou a vajíčky. Zbylý sýr smícháme se strouhankou a nasypeme na nákyp. Zbylé máslo rozpustíme a nalijeme na nákyp. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 3/4 hodiny. Po poloviční době pečení přikryjeme nákyp pergamenem nebo alobalem, aby nebyl příliš hnědý.
Autor
Jindřiška