Pórkový quiche
Suroviny
400g oloupaného pórku, 100ml čerstvé smetany, 35g pražených mandlových lupínků, půlka kuřecích prsíček, strouhaný parmezán, 1 šalotka, 1 vejce, olivový olej, sůl, pepř
Těsto: 200g hladké mouky, 2–3 lžíce studené vody, špetka soli, 120g studeného másla, 1 bílek na potření
Postup
Těsto: Studenýma rukama velmi rychle zpracujte ingredience. Hotové těsto dejte odpočinout do lednice.
Pórek očistěte, oloupejte, nakrájejte na kolečka a na mírném ohni duste na malém množství oleje s najemno nakrájenou šalotkou a troškou soli tak dlouho, dokud zcela nezměknou (musí se téměř rozpadat). Kuřecí prsíčka opečte dočervena na malém množství horkého olivového oleje, potom je osolte, opepřete a nakrájejte na kostičky. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a přendejte ho do koláčové formy (Ø 22 cm) s nízkým rýhovaným okrajem. Na dno koláče nasypte na kostičky pokrájené kuřecí maso, potom přidejte dušený pórek a nakonec zalijte vejcem rozšlehaným se smetanou, solí a pepřem. Posypte lžící strouhaného parmezánu a mandlových lupínků a v troubě předehřáté na 200 °C pečte 45 minut. Ke konci pečení přikryjte koláč alobalem. Hotový quiche přendejte na servírovací talíř a podávejte vlažný.
Autor
Jindřiška