Slaný koláč s bramborem a fazolovými lusky
Suroviny
300g listového těsta
Náplň: 400g vařených fazolových lusků, 300g vařených brambor nakrájených na plátky, 60g strouhaného parmezánu, 3 vejce, mléko, máslo, olivový olej, 1 cibule, česnek, petrželka, tymián, strouhanka, sůl
Postup
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a zpěňte. Vařené brambory a fazolky propasírujte, ale několik celých fazolek dejte stranou. Do hmoty potom přidejte nadrobno nasekanou petrželku a tymián, parmezán a vejce rozšlehané s 1 dcl mléka (trochu rozšlehaných vajec si uschovejte na později). Listové těsto rozválejte, přendejte do máslem vymazané koláčové formy, dno těsta propíchejte vidličkou, okraje potřete rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte 10 minut. Předpečené těsto vyjměte z trouby, naplňte zeleninovou směsí, povrch koláče ozdobte několika celými fazolovými lusky, posypte strouhankou a pečte dalších 25 minut.
Autor
Jindřiška