Chřestový nákyp
Suroviny
700g očištěného chřestu, 6 plátků toastového chleba bez kůrky, 4 šalotky, 2 vejce, mléko, máslo, mandlové plátky, čerstvá majoránka , parmezán, sůl, pepř
Postup
Chřest nakrájejte na větší kousky, 5 celých chřestových hlaviček dejte stranou. Potom chřest poduste cca 7 minut na oříšku másla spolu se šalotkami pokrájenými na kolečka, solí a pepřem – během dušení nepřidávejte vodu. Vymažte formu máslem, dno ozdobně poklaďte podélně rozkrojenými hlavičkami chřestu a přisypte hrst mandlí. Dušený chřest krátce rozmixujte s toastovým chlebem předem namočeným v mléce a vymačkaným, potom ke směsi přidejte vejce, 4 lžíce strouhaného parmezánu, trochu nasekané majoránky, sůl a pepř. Směs přendejte do formy a v troubě předehřáté na 200 °C pečte ve vodní lázni přibližně 1 hodinu.
Autor
Jindřiška