Kapr se sladkokyselou omáčkou
Suroviny
150g kapra, olej na smažení, 1 lžíce škrobové moučky, sůl, hladká mouka na poprášení
Omáčka: 1 lžíce oleje, stroužek česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce octa, drobně nasekaná cibule, 1 lžíce cukru, naběračka vývaru, půl lžičky wei-su, špetka zázvoru, škrobová moučka k zahuštění, 1 lžíce kečupu, sůl, víno šao-sing
Postup
Sladkokyselá omáčka: Do zpěněné cibulky přidáme rozetřený česnek máčený škrob, zázvor krájený na tenké nudličky, ocet, sojovou omáčku, cukr, víno, sůl, zalijeme vývarem a povaříme. Zahustíme škrobem a kečupem a necháme ve vodní lázni povařit asi 30 minut.
Opranou porci kapra prořízneme několika příčnými řezy až ke kosti. Mírně osolíme, poprášíme hladkou moukou a obalíme v máčeném škrobu. Ve vetší dávce oleje vysmažíme do zlatova. Hotovou porci kapra položíme na talíř a lopatkou zmáčkneme až se usmažený kapr prolomí. Horkou sladkokyselou omáčkou rybu přelijeme.
Autor
Jindřiška