Kuře s česnekovou omáčkou
Suroviny
česneková omáčka: šafránové vlákna, lžíce anýzovky (pernod), 4 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce olivového oleje, lžíce strouhanky, 150ml oleje, vejce, 2 lžičky citronové šťávy
pro přípravu kuřete: sušená červená chili paprička, 7 stroužků česneku, 8 lžic olivového oleje, větší kuře, sůl, pepř, 500g nových brambor, svazek rozmarýnu, 100ml suchého bílého vermutu, 200ml kuřecího vývaru, malý svazek kadeřavé petrželky, 250g malých koktejlových rajčat, 100g malých nevypeckovaných černých oliv, 50g zelených nevypeckovaných oliv, mořská sůl
Postup
Nejprve necháme změknout šafrán v anýzovce. Česnek utřeme se solí a přidáním olivového oleje dle potřeby vymícháme česnekovou pastu. Šafrán s anýzovkou promícháme se strouhankou. Z oleje a vejce vytvoříme majonézu a vmícháme česnekovou pastu, sůl a citrónovou šťávu. Chili papričku zbavíme jader a nadrobno nakrájíme. Papričku roztlučeme spolu se dvěma nahrubo nakrájenými česneky, přidáme dvě lžíce olivového oleje a vymícháme pastu. Kuře naporcujeme na osm dílů, jednotlivé kousky osolíme, opepříme a potřeme chili pastou. Brambory pod tekoucí vodou dobře očistíme a rozpůlíme. Všechny kousky kuřete ve zbylém oleji v pekáči po obou stranách prudce opečeme, pak vyjmeme prsíčka, přidáme brambory, rozmarýn a 4 stroužky česneku a vše orestujeme. Poté přidáme vermut a kuřecí vývar. Kuřecí stehýnka a křidélka dáme stranou kůží nahoru a v rozpálené troubě na 200°C pečeme asi 60 minut. Zbylé česneky a petrželku nakrájíme nadrobno, omyjeme rajčata a spolu s oběma druhy oliv a kuřecími prsíčky po 45 minutách pečení přidáme do pekáče. Před servírováním ještě osolíme mořskou solí a servírujeme.
Autor
Jindřiška