Jablečný nákyp
Suroviny
1 balení piškotů, 1kg jablek, 250g cukr krupice, 2 lžičky maizeny, 3 vejce, 3 vaječné bílky, 100g cukr moučka, špetka soli, máslo na vymazání, skořice na posypání
Postup
Oloupaná jablka nakrájíme na kousky, zasypeme polovinou cukru, zalijeme vodou a podusíme do měkka. Potom prolisujeme a osladíme zbytkem cukru. V troše vody rozmícháme maizenu a vlijeme do jablečné hmoty, kterou opět uvedeme do varu. Poté vše promícháme s celými vejci. Na dno máslem vymazané zapékací mísy rozložíme piškoty, na ně rozetřeme jablečnou směs, jemně osolíme, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme, až směs ztuhne. Potom ji překryjeme sněhem z bílků, který jsme vyšlehali s moučkovým cukrem, jemně poprášíme skořicí a znovu vložíme do trouby zapékat dokud bílky neztuhnou.
Autor
Jindřiška