Ružomberský perníkový závin
Suroviny
60dkg hladké mouky (nejlépe pšeničné), 25dkg pískového cukru (nebo hnědý cukr), 10dkg tuku, 3 celá vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 4 lžíce medu, lžíce sody, 1-2 lžičky utlučeného hřebíčku, 1/2 lžičky mleté skořice
náplň: povidla, rozinky, různé druhy ořechů, fíky, datle a podobně
Postup
Cukr, tuk, vejce, med a vanilku smícháme a rozetřeme. Na vále smícháme mouku se sodou, přidáme perníkové koření a umíchané suroviny. Zpracujeme v těsto, které je pružné a nelepí se (je možné, že bude třeba přidat mouky) a necháme alespoň 3 hodiny odpočinout v ledničce. Pak rozdělíme asi na 6 dílů. Každý z dílů rozválíme na tloušťku 2-3 mm, potřeme povidly a posypeme přísadami podle chuti. Pak svineme do závinů, potřeme rozšlehaným vejcem a při mírné teplotě pečeme v troubě asi 3/4 hodiny.
Autor
Jindřiška