Vánočka
Suroviny
3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnku mléka, 6 lžic cukru krupice, 1 kostky tuku, 3 lžíce opraných a osušených rozinek, 3 lžíce nasekaných mandlí, 1 polévková lžíce droždí, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra, muškátový oříšek, špetka soli, vejce na potření
Postup
Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek a necháme vykynout. V míse smícháme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru, muškátový oříšek, žloutek s připraveným kváskem a lehce prohněteme. Přidáme rozehřátý a vychladlý tuk, uhněteme těsto v hladký bochánek, který zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku, kterou necháme na plechu ještě dokynout. Poté potřeme vánočku vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi. V troubě pečeme pozvolna si 3 hodiny.
Autor
Jindřiška