Vysočina s houbami
Suroviny
4l voda, 50g sušených hub, 500g brambor, větší celer, 4 mrkve, 2 petržele, 3 větší cibule, palička česneku, černý celý pepř, nové koření, kmín celý, sůl, pepř mletý, sádlo, polohrubá mouka, majoránka
Postup
Do studené vody vložíme předem namočené a vyprané houby, v gáze zavázané kuličkové koření a volně celý kmín. Přidáme na kostky nakrájené brambory, lehce osolíme a dáme vařit. Kořenovou zeleninu, dvě třetiny cibule a česnek nakrájíme nadrobno, osmahneme na části sádla a přidáme k polévce, která se již vaří. Jakmile je zelenina měkká, přidáme horkou středně světlou cibulovou jíšku, kterou jsme si mezitím připravili z druhé části sádla, poslední třetiny cibule a mouky a necháme přejít varem. Současně dochutíme solí a mletým pepřem. Nakonec vyjmeme gázu s celým kořením, přidáme rozemnutou majoránku a servírujeme.
Autor
Jindřiška