Zelná polévka s houbami a klobásou
Suroviny
400g kysaného zelí, 1l vývaru, bobkový list, 3 kuličky nového koření, hrst sušených hub, 250g brambor, 25g anglické slaniny, 25g sádla, 50g cibule, 15g mleté sladké papriky, 50g hladké mouky, 7g česneku, 250g klobásy, 1/4l zakysané smetany
Postup
Kysané zelí dáme vařit s vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, houby a vaříme 30-40 minut. Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, dáme je vařit do jiné nádoby a uvařené přidáme do zelí. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme na pánvičku, přidáme sádlo a po chvilce nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli slabě osmahneme, přidáme mletou papriku a hladkou mouku, znovu osmahneme a vložíme do vařící polévky. Povaříme a přidáme rozetřený česnek. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do polévky a krátce povaříme. Na talíři dáme na každou porci lžíci zakysané smetany.
Autor
Jindřiška