Jidášovy provazy
Suroviny
balíček droždí, 3dl mléka, 10dkg pískového cukru, 60dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 15dkg másla nebo rostlinný tuk, špetku muškátového oříšku, sůl, tuk, lžíce medu, 3 lžíce smetany
Postup
Droždí smícháme s částí vlažného mléka, cukru, mouky a necháme kynout. Přidáme mouku, žloutky, rozehřátý tuk, zbytek cukru, mléko, muškátový oříšek, sůl. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na prst silné, asi 15 cm dlouhé válečky. Vždy k sobě spleteme dva jako by to byl provázek a přeneseme na tukem vymaštěný plech. Necháme ještě chvilku kynout a pak dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Ještě horké potřeme zahřátým medem smíchaným se smetanou.
Autor
Jindřiška