Mrkvovníky
Suroviny
200g strouhané mrkve, 200g másla nebo Hery, 300g polohrubé mouky, 1/2 kypřícího prášku, špetka soli, náplň dle libosti (švestková povidla, nuttela, čokoládá na vaření, tvaroh), na obalení moučkový cukr smícháný s vanilkovým cukrem
Postup
Ze strouhané mrkve, másla, mouky promíchané s kypřícím práškem a solí vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 3 mm. Rádýlkem nebo nožem vykrajujeme čtverečky asi 6x6cm velké. Do středu každého čtverečku dáme lžičku náplně. Dva protilehlé rohy spojíme v šáteček a přitlačíme. Jednotlivé kousky klademe na plech a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 minut. (elektrická trouba: 180°C, horkovzdušná: 150°C, plynová: stupeň 2-3). Ještě teplé mrkvovníky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovou příchutí.
Autor
Jindřiška