Velikonoční menu
05.04.2007
Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.
Velikonoční dušené karbanátky
1/2 kg kůzlečího ořechu, 1 stroužek česneku, 3 žemle, 1 lžíce sekaného libečku, špetka majoránky, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce kozího sýra, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce mouky, máslo
Umeleme kůzlečí maso, česnek a v mléce namočené žemle, přidáme sekaný libeček, majoránku, sůl, mletý pepř, vejce, žloutek, strouhaný sýr a dobře promícháme. Nakonec přidáme oprané rozinky, sekané ořechy a ze vzniklého těsta uděláme rukou malé bochánky, které obalíme v mouce a smažíme na tuku po obou stranách. Pak je dáme do máslem vymazaného kastrolu, zalijeme šťávou z pečeně, která zbyla třeba od dřívějšího pečení kůzlete a dusíme pod pokličkou v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Kůzle na pivě
Asi hodinu před přípravou masa namočíme rozinky do piva. Kůzle naporcujeme, porce naskládáme vedle sebe na pekáč a potřeme rozpuštěným máslem. Porce proložíme na čtvrtky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným uzeným bůčkem nebo slaninou. Osolíme, opepříme a dokořeníme bobkovým listem. Připravené maso podlijeme pivem, v němž jsme máčeli rozinky. Nasekanými rozinkami posypeme maso a ve vyhřáté troubě za občasného obracení porcí kůzle pečeme. Podléváme vypečenou šťávou nebo ještě pivem podle potřeby. Měkké maso upravíme na talíř, přidáme brambory, které polijeme vypečenou šťávou. Výbornou krmi doplníme jeřabinovým kompotem.
Jaképak by to byly Velikonoce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesmí chybět, a tak máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě bude chutnat.
Hlavička
Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z jednoho litru mléka. Do vychladlé zamícháme tři až pět vajec a předem uvařené kůzlečí droby, nakrájené na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky (pažitku, libeček, popenec a mladé kopřivy). Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.
Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek, modátka a všelijaké jiné bejlí hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Jedinečným, velmi starým a přitom jednoduchým receptem je:
Zelená polévka z jarních bylinek
Hrst kopřiv, hrst šťovíku, hrst polníčku, hrst jahodového a fialkového listí, lžíce popence, pažitky, libečku, bazalky, 50 g másla, 2 žloutky, lžíce hladké mouky, sůl
Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.
Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Každý kraj, ba každá rodina měla své oblíbené recepty. Třeba v Podkrkonoší pekli z kynutého těsta ptáčky, na Bechyňsku připravovali kosmatice (krajíčky buchty máčené v rozšlehaných vejcích a na másle osmažených) a leckde si dopřávali čerstvě vyuzené maso z první zabijačky. Na Ostravsku například velikonoční jídelníček obohatil pokrm zvaný:
Šoldra
600 g uzeného masa (krkovička, pečínka nebo šunka), 12 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 2 žloutky, ¼ l mléka, sůl
Uzené maso uvaříme, vykostíme a necháme dobře vychladnout. Mezitím si z ostatních přísad zaděláme tuhé těsto, které dobře propracujeme a dáme jej vykynout. Pak je vyválíme do obdélníku, pečlivě do něj zavineme maso, osolíme a dáme znovu vykynout. Šoldru potřeme žloutkem a v troubě upečeme dočervena.
Sladkostí se na Velikonoce peklo habaděj. Vždyť koledníci nesměli odejít s prázdnou a koneckonců nějaká buchta pro návštěvníky i domácí vždycky přijde vhod. Pravda, pečivo v dnešní podobě vypadá a chutná úplně jinak, ačkoli leckteré recepty mají už pěkně dlouhou tradici. Například recept na perníkové těsto či mazanec nalezneme v kuchařce již ze 17.století. Kdepak bychom si dnes dovedli představit beránka z rýže a vyzích měchýřů nebo velikonoční pletenec zadělávaný mandlovým mlékem, ale mazanec z tvarohového těsta vyzkoušet můžeme. Jen poměr jednotlivých surovin musíme odhadnout "od oka".
Mazanec
Nech rozpustit hrudku másla v teplé smetaně a za stálého míchání přisypávej hladkou mouku, až se ti udělá polotuhé těsto. Přilij rozpuštěný kvásek, vajíčko a těsto důkladně propracuj. Nakonec přidej strouhaný tvaroh, tlučený hřebíček, špetku šafránu a znovu uhněť. Vytvaruj bochánky a když vykynou, potři je rozšlehaným vajíčkem a upeč do zlatova.
Tak co říkáte? Už se těšíte na pomlázku, pocukrovaného beránka a zajíčka, co nosí dárky pro radost? My už se nemůžeme dočkat. Proto jsme pro vás připravili tohle povídání, abyste načerpali trochu inspirace a získali tu opravdu správnou velikonoční náladu. A hlavně – dobrou chuť!
Autor: Irena Forejtová
Článek byl zobrazen 16483 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Recepty
Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.
Napadlo vás někdy, že byste si zkusili vyrobit oblíbenou pochoutku sami doma? Proč ne? Tato krémová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k toastům či palačinkám, ale také ideálním parťákem pro vánoční pečení. Díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, je domácí nutella zdravější než ta kupovaná.
Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání
Komu není zdravá výživa tak úplně cizí, určitě už vyzkoušel řadu nejrůznějších semínek. V poslední době jsou často zmiňována lněná semínka, která obsahují látky, jež pozitivně působí na náš organismus. Lněná semínka nám tak pomohou posílit imunitní systém, zpevní kosti, zbaví nás zácpy a zároveň nám pomohou i v boji s nadváhou.
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
V dnešním článku o domácím uzení se zaměříme na uzení studeným kouřem. Tedy na uzení, při kterém teplota nesmí přesáhnout cca 30 stupňů a doba uzení se většinou nepočítá v hodinách, ale ve dnech.
Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?
Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.
Chuťovky k pivu
Vedle arašídů, brambůrků, mandlí a tyčinek, které se tradičně konzumují ke sklenici správně vychlazeného a načepovaného českého piva, existuje řada takzvaných chuťovek, bez kterých by si štamgast jen těžko dovedl představit popíjení zlatavého chmelového moku.
Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny
Vepřový bok, lidově bůček, je tučný kus masa, který je oblíbený téměř ve všech koutech světa. Své typické národní pokrmy z něj připravují v Asii, Evropě i Jižní Americe. Pečený bůček má nezastupitelné místo i v české kuchyni. Stejně oblíbený je také bůček uzený, který si snadno připravíme ve své domácí udírně.
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort
Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.
Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty
Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.