Reklama

Velikonoční menu

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.04.2007

Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.

Velikonoční dušené karbanátky

1/2 kg  kůzlečího ořechu, 1 stroužek  česneku, 3 žemle, 1 lžíce sekaného libečku, špetka majoránky, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce kozího sýra, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce mouky, máslo

Umeleme kůzlečí maso, česnek a v mléce namočené žemle, přidáme sekaný libeček, majoránku, sůl, mletý pepř, vejce, žloutek, strouhaný sýr a dobře  promícháme. Nakonec přidáme oprané rozinky, sekané ořechy a ze vzniklého těsta uděláme rukou malé bochánky, které obalíme v mouce a smažíme na tuku po obou stranách. Pak je dáme do máslem vymazaného kastrolu, zalijeme šťávou z pečeně, která  zbyla třeba od  dřívějšího pečení kůzlete a dusíme pod pokličkou v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Kůzle na pivě

Asi hodinu před přípravou masa namočíme rozinky do piva. Kůzle naporcujeme, porce naskládáme vedle sebe na pekáč a potřeme rozpuštěným máslem. Porce proložíme na čtvrtky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným uzeným bůčkem nebo slaninou. Osolíme, opepříme a dokořeníme bobkovým listem. Připravené maso podlijeme pivem, v němž jsme máčeli rozinky. Nasekanými rozinkami posypeme maso a ve vyhřáté troubě za občasného obracení porcí kůzle pečeme. Podléváme vypečenou šťávou nebo ještě pivem podle potřeby. Měkké maso upravíme na talíř, přidáme brambory, které polijeme vypečenou šťávou. Výbornou krmi doplníme jeřabinovým kompotem.

Jaképak by to byly Velikonoce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesmí chybět, a tak máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě bude chutnat.

Hlavička

Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z jednoho litru mléka. Do vychladlé zamícháme tři až pět vajec a předem uvařené kůzlečí droby, nakrájené na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky (pažitku, libeček, popenec a mladé kopřivy). Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.

Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek, modátka a všelijaké jiné bejlí hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Jedinečným, velmi starým a přitom jednoduchým receptem je:

Zelená polévka z jarních bylinek

Hrst kopřiv, hrst šťovíku, hrst polníčku, hrst jahodového a fialkového listí, lžíce popence, pažitky, libečku, bazalky, 50 g másla, 2 žloutky, lžíce hladké mouky, sůl

Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.

Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Každý kraj, ba každá rodina měla své oblíbené  recepty. Třeba v Podkrkonoší pekli z kynutého těsta ptáčky, na Bechyňsku připravovali kosmatice (krajíčky buchty máčené v rozšlehaných vejcích a na másle osmažených) a leckde si dopřávali čerstvě vyuzené maso z první zabijačky. Na Ostravsku například velikonoční jídelníček obohatil pokrm zvaný:

Šoldra

600 g uzeného masa (krkovička, pečínka  nebo šunka), 12 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 2 žloutky, ¼ l mléka, sůl

Uzené maso uvaříme, vykostíme a necháme dobře vychladnout. Mezitím si z ostatních přísad zaděláme  tuhé těsto, které dobře propracujeme a dáme jej vykynout. Pak je vyválíme do obdélníku, pečlivě do něj zavineme maso, osolíme a dáme znovu vykynout. Šoldru potřeme žloutkem a v troubě upečeme dočervena.

Sladkostí se na Velikonoce peklo habaděj. Vždyť koledníci nesměli odejít s prázdnou a koneckonců nějaká buchta pro návštěvníky i domácí vždycky přijde vhod. Pravda, pečivo v dnešní podobě vypadá a chutná úplně jinak, ačkoli leckteré recepty mají už pěkně dlouhou tradici. Například recept na perníkové těsto či mazanec nalezneme v kuchařce již ze 17.století. Kdepak bychom si dnes dovedli představit beránka z rýže a vyzích měchýřů nebo velikonoční  pletenec zadělávaný mandlovým mlékem, ale mazanec z tvarohového těsta vyzkoušet můžeme. Jen poměr jednotlivých surovin musíme odhadnout "od oka".

Mazanec

Nech rozpustit hrudku másla v teplé smetaně a za stálého míchání přisypávej  hladkou mouku, až se ti udělá polotuhé těsto. Přilij rozpuštěný kvásek, vajíčko a těsto důkladně propracuj. Nakonec přidej strouhaný tvaroh, tlučený hřebíček, špetku šafránu a znovu uhněť. Vytvaruj bochánky a když vykynou, potři je rozšlehaným vajíčkem a upeč do zlatova.

Tak co říkáte? Už se těšíte na pomlázku, pocukrovaného beránka a zajíčka, co nosí dárky pro radost? My už se nemůžeme dočkat. Proto jsme pro vás připravili tohle povídání, abyste načerpali trochu inspirace a získali tu opravdu správnou velikonoční náladu. A hlavně – dobrou chuť!

Autor: Irena Forejtová

Článek byl zobrazen 13372 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Lilek je v kuchyni skvělý společník

Lilek je v kuchyni skvělý společník

Lilek, kterému se říká také baklažán, je pěstován pro své podlouhlé plody s fialovočernou slupkou a měkkou dužinu. Jednoletá rostlina je příbuzná s bramborem a rajčetem. Rostlina dorůstající až metrové výšky má svůj původ pravděpodobně ve východní Indii.

 
Upečte si domácí kváskový chléb – receptů i postupů je mnoho

Upečte si domácí kváskový chléb – receptů i postupů je mnoho

Vůni čerstvého chleba dokáže odolat jen málokdo. U kupovaných chlebů však vůně bývá často jediným lákadlem a výsledná chuť nás může zklamat. Napadlo vás někdy, upéct si poctivý domácí chleba? Jistou renesanci zažívá tradiční kváskový chleba z žitného kvasu, který je nejen velmi chutný, ale také zdravý! Že nevíte jak na to?

 
Valentýnské menu pro dva

Valentýnské menu pro dva

Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.

 
Nejlepší meruňkové recepty – zavařeniny, knedlíky nebo žemlovka

Nejlepší meruňkové recepty – zavařeniny, knedlíky nebo žemlovka

Meruňky jsou oblíbené pro svou sladkou chuť a dráždivou vůni. Jelikož je meruňková sezóna v plném proudu, můžete se tak pustit do přípravy osvědčených sladkých meruňkových moučníků, nebo sebrat odvahu a trochu experimentovat – co říkáte na grilované meruňky či meruňkový kečup?

 
Zavařování může být také kulinářský zážitek

Zavařování může být také kulinářský zážitek

Pamatujete si ještě na obrovský prádelní hrnec naplněný hlavně v létě a na podzim zavařovacími sklenicemi? Zavařování jako jeden ze způsobů konzervace potravin vzniklo v hlavě a následně v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta někdy na sklonku 18. století.

 
Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny

Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny

Než na své zahradě zahájíme grilovací sezónu, měli bychom provést kompletní revizi grilu, zejména pokud nám už nějaký ten rok slouží. Jestliže o zahradní gril pravidelně pečujeme, nemělo by nás nic překvapit. Ne každý však ví, jak se o gril správně starat. Pojďme si tedy shrnout hlavní zásady péče o nejpoužívanější typy grilů.

 
Semolinové těstoviny jsou chutnější, zdravější a nerozvaří se

Semolinové těstoviny jsou chutnější, zdravější a nerozvaří se

Když si jdete kupovat těstoviny, možná si mezi nimi nijak zvlášť nevybíráte. Většinou se řídíme podle ceny, oblíbené značky, nebo podle tvaru. Jen málokdy se pozastavíme nad tím, z čeho jsou vlastně vyrobeny a jaké jsou kvality. Mezi ty, které předčí všechny ostatní, patří semolinové těstoviny. Nejenže jsou chutné, nerozvařují se a mají vysokou nutriční hodnotu.

 
Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Klekačka ROKKO posílí Vaše záda

Zapomeňte na staré fixní klekačky, dnes si můžete pořídit klekačku balanční a pružnou, oceněnou odborníky. I krátkodobé denní sezení posílí Vaše záda a narovná páteř. Odstraňte bolesti svých zad!

 

Zatemňující roleta do dětského pokoje

Dětský pokojík by být nejen funkční, ale především by se měl líbit nejmladším. Zatemňující rolety ARF DreamWorks od FAKRO chrání před slunečními paprsky a dětem vytváří podmínky pro bezstarostné hry nebo domácí úkoly.

 

Ušetřete při podzimní výsadbě

Právě nyní můžete nakoupit rostliny u rodinného zahradnictví Starkl se SLEVOU 5%. Rostliny pěstujeme a prodáváme již od roku 1912 a víme, které se hodí do našeho podnebí.

 

Nová terasa - WPC nebo dřevo?

Dřevoplastové WPC materiály na terasy, dřevěné terasy, terasy z exotických dřevin, široký výběr dekorů, WPC plotové zástěny a venkovní herní prvky, vše na jednom místě terasového centra PROFI-TERASY na Náchodské ulici nedaleko nákupního centra Černý most. Přijďte si vybrat!

 

Hydroizolace plochých střech a teras

Firma Dvořák - Střechy provádí kompletní renovace plochých střech a hydroizolaci pomocí značkových fólií PVC-P a TPO Bauder. Maloochodní prodej střešních fólií a příslušenství značky BAUDER.

 

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Další z této rubriky

Začínáme s příkrmy

Začínáme s příkrmy

Podle současných trendů a doporučení Světové zdravotnické organizace i Laktační ligy je ideální děti plně kojit do dovršení věku šesti měsíců. Hodnota a výživnost mateřského mléka pak vzhledem k váze a aktivitě dětí prudce klesá a samotné už nestačí, a tak je po půlroce žádoucí začít s příkrmy. U dětí na umělém mléce se začíná přikrmovat už po ukončení 4. měsíce věku. Jak na to?

 

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.

 

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

 

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Sedmikrásky zdobí téměř každý trávník a tak je často bereme jako plevel. Jen málokdo však ví, že tato krásná květinka je významnou léčivkou a kromě toho, že se používá v kosmetice, je možné ji využívat i v kuchyni. Z květů připravíte lahodný sedmikráskový sirup nebo med, lístky mohou být zase skvělým doplňkem salátů.

 

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

I v našich obchodech můžeme dnes již běžně narazit na pravděpodobně největší citrusový plod. Je jím pomelo dorůstající do váhy až 5 kilogramů. Pochutnat si můžeme, jak na syrovém pomelu, které je plné vitamínů, tak jej můžeme využít i při přípravě pokrmů. Dužina se nejčastěji přidává do salátů či dezertů a kůra je využitelná třeba pro výrobu marmelády.

 

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Jaké by to byly Vánoce bez plného pekáče smažených kapřích řízků, kýblů bramborového salátu a plných táců s cukrovím? Nijaké, obyčejné a všední. A tak i většina těch, kteří se přes rok snaží udržet si štíhlou linii, na pár dní před koncem roku poleví ze svých zásad.

 

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.

 

Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Možná jste také v prodejnách se zdravou výživou narazili na tofu - bílou kostku připomínající vzhledově balkánský sýr. I tofu je sýr, nevyrábí se však z mléka, ale ze sojových bobů. Tofu si oblíbili zejména vegetariáni, kteří jej pojídají jako náhražku masa, ale tento “sýr” obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, proto by jej do jídelníčku měl zařadit každý.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist