Reklama

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

25.01.2015

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.

Zdravá i pro celiaky

O žaludové mouce se však začíná mezi lidmi mluvit i nyní, v době, kdy máme k dispozici potraviny v jakémkoliv množství a z nejrůznějších koutů světa. Jak je to možné? Žaludová mouka se totiž zařadila mezi potraviny zdravé výživy. Má vysokou nutriční hodnotu a je plná látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje velké množství draslíku (4500 mg/kg), vápníku (740 mg/kg), hořčíku (340 mg/kg), sodíku a fosforu. Tyto hodnoty jsou v porovnání s pšeničnou moukou několikanásobně vyšší. Je v ní obsažena také spousta vlákniny. Právě vyšší podíl vlákniny je nezbytný pro správnou funkci trávicí soustavy. Je rovněž bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Pozitivní vliv na lidský organismus mají také nenasycené mastné kyseliny, které se v ní nacházejí ve více jak 5%. Navíc je přirozeně bezlepková a tak jí mohou i celiaci. Na žaludovou mouku se nevyskytují žádné alergie. Vzhledem k tomu, že se v ní nachází malé množství tříslovin, má také stahující účinek na lidský organismus, upravuje trávení a žaludeční problémy, omezuje pocení a při horečkách upravuje tělesnou teplotu.

S žaludovou moukou opatrně!

Nevýhodou žaludové mouky je, že je sama o sobě příliš těžká a tak je třeba být při jejím používání opatrní. Do těsta je tak lepší ji pouze přidávat k mouce pšeničné - ideálně v poměru 1:3 (jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu). Těsto připravené jen ze žaludové mouky by bylo příliš těžké a hutné. Naši předci z ní proto dělali pouze pečené placky, výjimečně pak nějaké kynuté pečivo, protože si s kvasnicemi příliš nerozumí. Pokud bychom chtěli dnes péct kynuté pečivo z žaludové mouky, musíme snížit podíl žaludové mouky na 1:5, případně zvýšit podíl kvasnic. Pečivo tak získá jedinečnou chuť i barvu a zároveň neztratí svou schopnost kynout. Nejlepší je začít pracovat pouze s menším podílem žaludové mouky a postupně ji přidávat.

Pečeme s žaludovou moukou

Žaludová mouka krásně sladce a lehce kávově voní. Hotový výrobek, který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo. Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Chlebové těsto s přidáním žaludové mouky má stejné vlastnosti, jako těsto připravené z kvásku z žitné mouky. Také naši předci používali žitnou mouku jako jakýsi zlepšovák chuti do chlebového těsta.

Její chuť vynikne také v perníčcích, brownies či sladkém pečivu. Pokud tedy chceme upéct sladké, ale i slané sušenky, musíme do receptu přidat o něco více tekutiny, než je uvedeno v receptu. Žaludová mouka totiž dosti saje tekutiny a těsto tak rychle tuhne. Právě v perníku však dobře vynikne její sladce kořeněná chuť. Zcela nahradit pak dokáže pšeničnou mouku v karbanátcích, sekané, bramborácích, omeletách a dalších pokrmech. Při přípravě bramboráků postačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Velmi chutná je také kombinace pohankové a žaludové mouky.

Kde sehnat žaludovou mouku?

Žaludovou mouku je možné dnes sehnat v kamenných prodejnách zdravé výživy, případně na internetu (500 gramů stojí zhruba 95 korun). Taková mouka je vyráběna z žaludů rostoucích v kontrolovaném ekologickém prostředí. Pokud se vám chce, můžete si zkusit vyrobit žaludovou mouku i sami doma. Na podzim je žaludů na dubech dost, tak je stačí sesbírat. Nikdy však nejezte syrové žaludy, protože jsou hořké a obsahují třísloviny. Způsobily by vám tak akorát žaludeční problémy. Sbírejte pouze zralé žaludy, ty oloupejte a dejte na 4 dny namáčet do studené vody. Vodu pravidelně vyměňujte. Za tuto dobu se z žaludů nežádoucí třísloviny vyplaví. Následně je krátce povařte, rozemelte na masovém strojku a vzniklou směs dejte vysušit. Jakmile je suchá, pomelte ji, nebo rozmixujte na moučku. Hotová mouka vás překvapí svou chutí – připomíná sladké mandle.

Staročeské žaludové placky
Potřebujeme: 200 gramů pohankové mouky, 100 gramů žaludové mouky, trochu soli a kmínu, vodu

Postup: z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Přidáme tolik vody, aby bylo těsto dobře tvárné a bylo možné z něj vytvarovat 3 až 4 mm silná placka. Připravenou placku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 160 stupňů pečeme v troubě zhruba 20 minut. Dle původní receptury by se měly tyto placky jíst se lněným nebo slunečnicovým olejem (za studena lisovaným). Možné je však placky namáčet i do kvalitního panenského olivového oleje. Placky se hodí také k polévce a výtečné jsou s oblíbenou pomazánkou.

Žaludové cookies
Potřebujeme: 1 hrnek (250 ml) žaludové mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce cukru, 6 lžic másla nebo Hery, 1 balíček vanilínového, půl lžičky prášku do pečiva, čtvrt lžičky soli, rozinky, kdoulový sýr, sušené brusinky, sušené meruňky

Postup: Změklé máslo rozmícháme s cukrem a přidáme vejce. Suché přísady smícháme dohromady a dobře promícháme. Rozinky a brusinky překrojíme napůl, meruňky a kdoulový sýr nakrájíme na kostičky. Rozinkovou směs přidáme k suchým přísadám a poté k máslové směsi. Vytvoříme těsto, z něhož uděláme malé kuličky. Mírně je splácneme a položíme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 C.

- jpa -

Článek byl zobrazen 7105 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.

 
Grog – ideální nápoj do mrazivých dnů

Grog – ideální nápoj do mrazivých dnů

Čím se tak zahřát v těchto mrazivých dnech? Čím přivítat promrzlou návštěvu? S chlazeným pivem nejspíš neuspějeme a tak by to chtělo něco pořádného na zahřátí. Velmi osvědčeným a přitom jednoduchým nápojem, který se hodí na dlouhé zimní večery je grog. Nemusí však být jen z rumu, můžete jej ochutit třeba koňakem, whiskou nebo griotkou.

 
Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.

 
Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 
Mozzarella – sýr, který vznikl nešťastnou náhodou

Mozzarella – sýr, který vznikl nešťastnou náhodou

Říká se, že není sýr jako sýr. U mozzarelly to platí dvojnásob. Pravděpodobně každý zná ony bílé kuličky plovoucí v jakémsi kalném nálevu. Srandovně pruží a na stole je nejčastěji vídáte s kusem rajčete. Čerstvá bazalka navrch je vyšší level. Jak ale vypadá a odkud pochází pravá mozarella a co si vlastně kupujeme v obchodech u nás?

 
Po stopách mexické tequily

Po stopách mexické tequily

Jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů nejen na americkém kontinentě, ale také v Evropě, je tequila. Víte, jaká je historie této pálenky, kdo a kdy ji v dalekém Mexiku objevil a kolik jí existuje druhů?

 
Zdravá bulharská kuchyně

Zdravá bulharská kuchyně

Zelenina, sýry, jogurty, ryby... Taková je bulharská kuchyně, mnohými považovaná za nejzdravější v Evropě. V bulharském jídelníčku budete jen marně hledat svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo.

 
Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Tak jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů je mnoho, ale originál je jen jeden – kuřecí křidélka Buffalo wings.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Venkovní i domácí finské sauny

Neutrácejte peníze v saunových světech! Pořiďte si vlastní saunu na zahradu či do interiéru. Saunování prospěje vašemu zdraví a navrátí ztracenou energii. A to v pohodlí domova!

 

Okna, která mění podkroví

Střešní okna FAKRO jsou navržena tak, aby byl život ve vašem domě ještě příjemnější. Přístup přirozeného světla a čerstvého vzduchu májí pozitivní vliv na rozpoložení každého z nás.

 

BIOHORT - výjimečné zahradní domky

Zahradní domky rakouského výrobce Biohort osloví i ty nejnáročnější zákazníky. Jsou bezúdržbové a díky široké nabídce vybavení a příslušenství poskytují vysoký uživatelský komfort. Špičkový moderní design a záruka 20 let hovoří za vše. Doprava ZDARMA a dárek k nákupu!

 

Zimní thermo přikrývky

Zachumlejte se do lehké a přesto hřejivé zimní thermo přikrývky. Speciální technologie šití umožňuje vyšší udržení tepla při nižší hmotnosti přikrývky. Vyzkoušejte!

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Další z této rubriky

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Konečně nastává období, kdy si můžeme naplno užívat venkovního posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Na žádné zahradě tak nesmí chybět kvalitní gril, který nám umožní si vychutnat dokonalou chuť i vůni masa. Pokud hledáte skutečnou jedničku, pak jsou to grily Weber, které jsou nejprodávanější a nejznámější na evropském trhu.

 

Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy

Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy

Zejména před Vánoci se sháníme po dobrých oříšcích, které přidáváme do těsta na vánoční cukroví, nebo jím cukroví dekorujeme. U nás nejčastěji používáme vlašské ořechy, lískové ořechy či mandle. Víte ale, jak chutnají třeba piniové, pekanové či makadamové ořechy? Na tradiční český vánoční stůl se samozřejmě příliš nehodí, ale za zkoušku jistě stojí.

 

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018  pro inteligentní grilování

Pokud vás mrzí, že se při grilování nemůžete věnovat přátelům či návštěvě, pořiďte si digitálně ovládaný kontaktní gril Intelligrill 48018 vybavený teplotní sondou. Využívá moderní technologie a tak umožňuje nadstandardně inteligentní grilování. Sonda se o vše postará, vy se tak můžete bavit s přáteli a společně si pak pochutnat na výtečném jídle.

 

Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Máte rádi jogurty, ale nechce se vám utrácet za ty, které jsou k dostání v obchodech, a jejich původ je navíc kdovíjaký? Kvalitní bílý jogurt si můžete připravit i doma. Dnes jsou k dostání speciální jogurtovače, ale tahle mléčná dobrota se vám povede i bez nich. Příprava je jednoduchá a rychlá, stačí jen vědět, jak na to.

 

Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu, měl by do svého jídelníčku zařadit kuskus – potravinu, která dokáže dokonale nahradit tradiční a kaloricky vydatné přílohy. Kuskus by tak neměl chybět v kuchyni všech, kdo dosud marně bojují s nadbytečnými kily. A hlavní výhoda kuskusu? Nevaří se! Zalijete jej vodou a je to!

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist