Recepty
- Předkrmy a chuťovky
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Drůbež
- Vepřové maso
- Hovězí a telecí maso
- Mleté a uzené maso
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Ostatní maso
- Ryby a dary moře
- Houby
- Těstoviny a pizzy
- Luštěniny a rýže
- Pomazánky
- Saláty a přílohy
- Dezerty a moučníky
- Omáčky a zálivky
- Poháry a nápoje
- Ostatní pokrmy
- Jídla z brambor
- Vánoční cukroví
- Domácí pečivo
- Fondue
Recepty
Vaření v mikrovlnné troubě
vyšlo 29.7.2012 | Recepty
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
vyšlo 26.7.2012 | Kuchyně - Kuchyňské vybavení
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
vyšlo 21.7.2012 | Kuchyně - Kuchyňské vybavení
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Thajská kuchyně
vyšlo 8.7.2012 | Recepty
Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.
Kvalitní grily Weber
vyšlo 20.6.2012 | Zahrada - Zahradní technika a vybavení pro zahradu
Konečně nastala tolik očekávaná doba večerů trávených pod širým nebem, kdy můžeme posedět s přáteli či rodinou na zahradě a vychutnávat si příjemnou letní atmosféru. Grilování, které má uspokojit ty největší gurmány, se však neobejde bez kvalitního grilu Weber.
Po stopách mexické tequily
vyšlo 17.6.2012 | Recepty
Jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů nejen na americkém kontinentě, ale také v Evropě, je tequila. Víte, jaká je historie této pálenky, kdo a kdy ji v dalekém Mexiku objevil a kolik jí existuje druhů?
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort
vyšlo 27.5.2012 | Recepty
Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.
Fondue není pouze jídlo
vyšlo 18.5.2012 | Kuchyně - Bílá technika a domácí spotřebiče
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.
Velikonoční pečené dobroty
vyšlo 7.4.2012 | Recepty
Pečení velikonočního beránka patřilo u nás vždy k velikonočním tradicím. Pěkný zvyk vznikl z prostého faktu, že ne všichni si mohli o Velikonocích dopřát skutečného beránka z masa, a tak byl beránek nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Do dnešních dnů patří beránek neodmyslitelně k výzdobě velikonočního stolu.
Královna paprika v maďarské kuchyni
vyšlo 11.3.2012 | Recepty
Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.
Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány
vyšlo 8.1.2012 | Recepty
Sóju znali už před pěti tisíci lety v Číně. Tato výjimečná luštěnina je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin. Původ prastaré kulturní rostliny asi nebude nikdy přesně znám, s nejvyšší pravděpodobností však pochází z jihovýchodní Asie.
Tipy na dárky pro milovníky vaření a stolování
vyšlo 25.11.2011 | Nábytek, dekorace - Bytové doplňky a dekorace
Jestliže uvažujete nad tím, čím o Vánocích potěšit své blízké, o kterých víte, že patří mezi milovníky dobrého jídla, rádi vaří a kultura stolování jim není cizí, máme pro vás několik tipů. V těchto dárcích se snoubí praktičnost s moderním designem a mnohdy také vtipem. Skvěle tak oživí každou kuchyni a přitom se stanou nezbytnými pomocníky.
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
vyšlo 24.4.2011 | Zahrada - Zahradnictví a zahradnické potřeby
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.
Česnek je všelék a elixír zdraví
vyšlo 16.11.2010 | Recepty
Česnek (allium sativum) je účinným přírodním antibiotikem, který je v léčitelství ceněn už po celá tisíciletí. Pro nabytí síly a vytrvalosti jej užívali už stavitelé pyramid. Jeho téměř zázračné antibakteriální účinky zkoumal v 19. století Louis Pasteur a vojenští lékaři jím léčili válečná poranění.
Maďarský perkelt je národním pokrmem
vyšlo 25.8.2010 | Recepty
Pro maďarskou kuchyni je téměř neodmyslitelnou ingrediencí paprika. Je to nezbytné koření do guláše, do rybí polévky halaszlé a jiných maďarských specialit. Paprika jako základní přísada se objevuje také ve vyhlášené maďarské delikatese – maďarském perkeltu (pörkölt).
Lilek je v kuchyni skvělý společník
vyšlo 27.4.2010 | Recepty
Lilek, kterému se říká také baklažán, je pěstován pro své podlouhlé plody s fialovočernou slupkou a měkkou dužinu. Jednoletá rostlina je příbuzná s bramborem a rajčetem. Rostlina dorůstající až metrové výšky má svůj původ pravděpodobně ve východní Indii.
Zavařování může být také kulinářský zážitek
vyšlo 10.10.2009 | Zahrada - Zahrada
Pamatujete si ještě na obrovský prádelní hrnec naplněný hlavně v létě a na podzim zavařovacími sklenicemi? Zavařování jako jeden ze způsobů konzervace potravin vzniklo v hlavě a následně v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta někdy na sklonku 18. století.