Reklama

Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

17.04.2017

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.

Plněná vejce
Potřebujeme: 10 uvařených vajec, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 salátovou okurku, 2 větší plátky uzeného lososa, 1 citron (půlku na ozdobu), snítku čerstvého nebo sušeného kopru, pepř a sůl

Postup: Oloupeme si natvrdo uvařená vejce, z každého vejce pak podélně vyřízneme malý měsíček. Vzniklým otvorem z vejce vyjmeme vařený žloutek a dáme si jej stranou. Ke žloutkům pak nastrouháme vykrojenou část bílku, přidáme majonézu, hořčici a zakapeme citronem. Vše smícháme a vytvoříme hladký krém, který osolíme, opepříme a dochutíme koprem. Část směsi odložíme pro konečné zdobení a zbylým krémem plníme bílky. Plátky lososa rozdělíme na 10 částí a ty společně s tenkým plátkem okurky, dílkem lososa a kouskem citronu poklademe na naplněná vejce. Nakonec zakápneme zbylým krémem.

Smažená vejce v pivním těstíčku
Potřebujeme: 8 vajec, 1 dl světlého piva, 120g hladké mouky, 3 vejce do těstíčka, 1 lžičku soli, 250 g oleje, 1 balíček kypřícího prášku
Na rajčatovou omáčku: 50g uzené slaniny, 50g cibule, 200g rajčat, mletý pepř, 1 lžičku soli, 3 lžičky cukru, špetku sušeného rozmarýnu

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Dále si připravíme těstíčko - do piva přidáme sůl, kypřící prášek, žloutky, mouku a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a zlehka jej vmícháme do těstíčka. Asi čtvrt hodiny necháme směs odstát, posléze do těstíčka namáčíme uvařená vejce a smažíme je na oleji. Na pánvi si rozehřejeme nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme také na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, koření, cukr a rozmarýn. Dusíme asi 3 až 4 minuty. Smažená vejce podáváme s dušenými rajčaty.

Vaječná omeleta s hráškem a mozzarellou
Potřebujeme: 1 lžíci oleje, 8 vajec, 4 lžíce smetany ke šlehání, 400g mraženého hrášku, 1 lžíci olivového oleje, 60 g anglické slaniny, 200g mozzarelly, sůl a čerstvě nadrcený pepř, pažitku a polníček na ozdobu

Postup: V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme k ní hrášek, přikryjeme poklicí a společně prohřejeme. Jakmile hrášek povolí, stáhneme pánev z ohně. Vmícháme okapanou a na kostičky pokrájenou mozzarellu, kterou dle chuti osolíme a opepříme. V misce si vidličkou rozšleháme dvě vejce se lžící smetany a trochou soli. Rozpálenou pánev zlehka potřeme olejem a nalijeme na ni vejce se smetanou. Omeletu pečeme tak dlouho, aby zůstala na povrchu vláčná. Na polovinu každé omelety rozdělíme hrášek se sýrem a překlopíme. Ozdobíme pažitkou, listy polníčku a ihned podáváme.


Vaječné muffiny se šunkou nebo slaninou příjdou k chuti nejen po pomlázce

Zapékaná vejce - slaná žemlovka
Potřebujeme: 1 francouzskou bagetu, 120 ml mléka, 6 vajec, 60 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, mleté chilli, 2 lžičky másla, 200g anglické slaniny, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Bagetu nakrájíme na plátky, mléko rozšleháme s vejci a polovinou směsi přelijeme plátky bagety. Osolíme je a okořeníme. Směs necháme do baget mírně nasáknout. Máslem si vymažeme zapékací misku a urovnáme do ní plátky bagety. Dvě třetiny dávky sýra vmícháme do zbylé vaječné směsi, kterou přelijeme plátky bagety položené v míse a tu následně dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Pokrm nakonec posypeme zbylým sýrem a ještě dáme krátce zapéct. V teflonové pánvi si mezitím nasucho opečeme plátky slaniny a jednotlivé porce žemlovky s ní ozdobíme. Vše posypeme pažitkou a podáváme.


Palačinky nebo lívance potěší zejména malé koledníky

Vejce v rajčatech
Potřebujeme: 4 větší rajčata, 4 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekaných bylinek (bazalka, pažitka, petrželka)

Postup: Rajčata omyjeme a odkrojíme z nich vršky se stopkou. Opatrně z nich vydlabeme dužinu s jadérky a vnitřek mírně osolíme a opepříme. Do každého rajčete pak rozklepneme jedno vejce. Takto naplněná rajčata dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení k rajčatům přidáme odkrojené vršky a posypeme bylinkami.

Sýrové suflé
Potřebujeme: 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 ml horké smetany, 100g nastrouhaného sýra Blaťácké zlato, 100g nastrouhané goudy, 5 vajec, sůl, mletý bílý pepř, máslo na vymazání kalíšků

Postup: V kastůlku si rozpustíme máslo, vmícháme k němu mouku a připravíme si tak světlou jíšku. Za stálého míchání k ní přiléváme horkou smetanu až nám vznikne hladká bešamelová omáčka. Odstavíme z ohně, přimícháme sýr a do chladnoucí směsi vyšleháme žloutky. Osolíme a opepříme. Sýrovou hmotu necháme vychladnout. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který do sýrové směsi postupně vmícháme. Připravíme si kalíšky na zapékání, které vymažeme máslem. Směs do nich rozdělíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 15 až 20 minut. Následně teplotu zvýšíme na 200 stupňů a ještě 5 minut pečeme dozlatova. Podáváme například se zeleninovým salátem.

Vajíčkové špízy
Potřebujeme: 8 vajec, 2 rajčata, kousek cukety, 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce octa balsamico, sůl, mletý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme příčně na půl. Rajčata si nakrájíme na kolečka, cuketu na tenké plátky. Půlku vejce, plátek cukety, kolečko rajčete, opět cuketu a druhou půlku vejce napíchneme na párátko nebo špejli. Takto si připravíme všechny špízy. Olej promícháme s octem, solí a pepřem. Touto zálivkou vejce přelijeme a posypeme je nasekanými bylinkami. Zálivku však můžeme připravit i ze 150g bílého jogurtu, který prošleháme se lžící zakysané smetany, lžičkou oleje, solí, pepřem a vmícháme bylinky. Vajíčkové špízy zálivkou přelijeme.

- jpa -
 

Článek byl zobrazen 7939 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

xoxo

xoxo | 29.03.2016 11:03:16

asas

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • Značková okna a dveře Stavona založeno 1991

    Vyrábíme kvalitní plastová a hliníková okna a dveře .Okna od Českého výrobce Stavona z profilů VEKA splňují veškeré požadavky třídy „A“ dle ČSN EN 12608 . V kombinaci s izolačním trojsklem a špičkovým kováním Maco dosáhnete minimální hladiny hluku , vysoké bezpečnosti a maximální tepelné úspory.
  • Dlažba BEST s lakovaným povrchem je krásná i odolná

    Lakování je nejnovějším trendem v oblasti zušlechťování povrchů betonové dlažby. Díky nové technologii využívané společností BEST získává betonová dlažba diametrálně odlišné vlastnosti od klasických betonových dlažeb. Je to především odolnost při styku s nečistotami, snadnější čištění a vyšší odolnost dlažby proti mechanickému poškození.
  • Bakterie a enzymy pro jezírka, domácnost i zahradu

    Účinně i bez chemie. Poradíme si se septiky, čistírnami odpadních vod i podestýlkou domácích zvířat. Zbavte se zápachu, oživte záhony a osvěžte se v čisté vodě za pomoci přírody.
  • AAA barvy - velký výběr kvalitních barev, lazur, laků pro kutily i profesionály

    Malujete, renovujete? Vše potřebné nakoupíte na jenom místě - v e-shopu nebo jedné ze 7 prodejen AAA barvy, člena skupiny COLORLAK.
  • Nábytek Šenov – on-line a kamenná prodejna nábytku z dřevěného masivu

    Kvalitní nábytek do ložnice, jídelny, dětského pokoje, postele, sedací soupravy, matrace renomovaných českých výrobců a vše pro zdravé spaní.
  • Madla na balkónové zábradlí v panelových domech

    Horní madlo balkónového zábradlí v paneláku je místem, kde se chceme pohodlně opřít nebo přehodit peřiny, aby vyvětraly na čerstvém vzduchu. Plastové madlo na balkónové zábradlí v panelových domech dodá Vašemu balkonu nový vzhled a přinese komfort při pobytu na balkoně.

Další články na téma Recepty

Jak má vypadat správné české pivo?

Jak má vypadat správné české pivo?

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

 
Kvalitní grily Weber

Kvalitní grily Weber

Konečně nastala tolik očekávaná doba večerů trávených pod širým nebem, kdy můžeme posedět s přáteli či rodinou na zahradě a vychutnávat si příjemnou letní atmosféru. Grilování, které má uspokojit ty největší gurmány, se však neobejde bez kvalitního grilu Weber.

 
Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Letní období je sezónou čerstvého ovoce a zeleniny. Šťáva získaná z čerstvých plodů patří k nejlahodnějším nápojům, které si lze představit. Ovocná šťáva, kterou si připravíte doma je mnohem výživnější a lahodnější než ta, kterou si koupíte v obchodě v krabici.

 
Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Konečně nastává období, kdy si můžeme naplno užívat venkovního posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Na žádné zahradě tak nesmí chybět kvalitní gril, který nám umožní si vychutnat dokonalou chuť i vůni masa. Pokud hledáte skutečnou jedničku, pak jsou to grily Weber, které jsou nejprodávanější a nejznámější na evropském trhu.

 
Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Do našich jídelníčků v posledních letech čím dál častěji proniká potravina kuskus (neboli cous cous). Mnozí lidé však vůbec netuší, o co se jedná, a tak kvůli této nevědomosti trpí vůči tomuto pokrmu nejrůznějšími předsudky. Přitom jde chuťově o rovnocenného partnera tradičním přílohám, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky.

 
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení

Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení

Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!

 
Sladký fenykl - pozdrav z Itálie

Sladký fenykl - pozdrav z Itálie

Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.

 
Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Rostoucí nábytek do dětského pokoje

Rostoucí židle a psací stůl českého výrobce MAYER pro malé školáky nyní v akčním setu. Využijte CENOVÉ AKCE na různé sety platné do 31.7.2019! 

 

Bezúdržbové WPC terasy BambooGard

Terasy BambooGard jsou skvělou volbou pro zahradní odpočinek. Nepotřebují nátěr terasovým olejem, nešednou, netvoří dřevité třísky, jsou odolné chlorové vodě a UV záření, pro omytí stačí pouze wap. Navštivte centrum teras v Horních Počernicích a vyberte si ze mnoha dekorů.

 

Okna, která mění podkroví

Střešní okna FAKRO jsou navržena tak, aby byl život ve vašem domě ještě příjemnější. Přístup přirozeného světla a čerstvého vzduchu májí pozitivní vliv na rozpoložení každého z nás.

 

Účinná obrana proti suchu

Revitalizační organický substrát účinně zadržuje vodu a živiny a pozvolně ji uvolňuje do substrátu podle potřeb rostlin. Vhodný pro všechny rostliny kromě kyselomilných.

 

Ruční stojanová pumpa STANDARD II

Ruční stojanová čerpadla STANDARD s vysokým výtokovým stojanem jsou určena k čerpání vody bez mechanických příměsí o max. teplotě 40°C. Stojany slouží k připojení na seřízení do hloubek 4 – 30 m.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Další z této rubriky

Nejčastější potravinové alergeny

Nejčastější potravinové alergeny

Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

 

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

 

Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.

 

Je instantní káva opravdu z kávy?

Je instantní káva opravdu z kávy?

Bez šálku dobré kávy si řada z nás nedovede představit den. Pití kávy zkrátka patří k modernímu životnímu stylu a povzbuzujících účinků tohoto lahodného nápoje si den co den dopřává spousta lidí. Jen málokdo však o kávě ví něco víc. Víte třeba, odkud kávovník pochází? Jak se káva sklízí či praží? A co je to vlastně instantní káva?

 

Velký špenátový omyl

Velký špenátový omyl

Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.

 

Upečte si doma pravý valašský frgál

Upečte si doma pravý valašský frgál

Jednou z nejtypičtějších kulinářských specialit Valašska je sladký koláč z kynutého těsta nazývaný frgál. Nechybí na žádné svatbě, rodinné oslavě ani na dalších významných událostech, přitom původně se jednalo o nepovedený koláč. Dnes se tato specialita, jejíž historie sahá do 1. poloviny 19. století snaží získat ochrannou známku Evropské unie.

 

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 

V Itálii vypukla produkce parmazánu

V Itálii vypukla produkce parmazánu

Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist