Reklama

Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

17.04.2017

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.

Plněná vejce
Potřebujeme: 10 uvařených vajec, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 salátovou okurku, 2 větší plátky uzeného lososa, 1 citron (půlku na ozdobu), snítku čerstvého nebo sušeného kopru, pepř a sůl

Postup: Oloupeme si natvrdo uvařená vejce, z každého vejce pak podélně vyřízneme malý měsíček. Vzniklým otvorem z vejce vyjmeme vařený žloutek a dáme si jej stranou. Ke žloutkům pak nastrouháme vykrojenou část bílku, přidáme majonézu, hořčici a zakapeme citronem. Vše smícháme a vytvoříme hladký krém, který osolíme, opepříme a dochutíme koprem. Část směsi odložíme pro konečné zdobení a zbylým krémem plníme bílky. Plátky lososa rozdělíme na 10 částí a ty společně s tenkým plátkem okurky, dílkem lososa a kouskem citronu poklademe na naplněná vejce. Nakonec zakápneme zbylým krémem.

Smažená vejce v pivním těstíčku
Potřebujeme: 8 vajec, 1 dl světlého piva, 120g hladké mouky, 3 vejce do těstíčka, 1 lžičku soli, 250 g oleje, 1 balíček kypřícího prášku
Na rajčatovou omáčku: 50g uzené slaniny, 50g cibule, 200g rajčat, mletý pepř, 1 lžičku soli, 3 lžičky cukru, špetku sušeného rozmarýnu

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Dále si připravíme těstíčko - do piva přidáme sůl, kypřící prášek, žloutky, mouku a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a zlehka jej vmícháme do těstíčka. Asi čtvrt hodiny necháme směs odstát, posléze do těstíčka namáčíme uvařená vejce a smažíme je na oleji. Na pánvi si rozehřejeme nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme také na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, koření, cukr a rozmarýn. Dusíme asi 3 až 4 minuty. Smažená vejce podáváme s dušenými rajčaty.

Vaječná omeleta s hráškem a mozzarellou
Potřebujeme: 1 lžíci oleje, 8 vajec, 4 lžíce smetany ke šlehání, 400g mraženého hrášku, 1 lžíci olivového oleje, 60 g anglické slaniny, 200g mozzarelly, sůl a čerstvě nadrcený pepř, pažitku a polníček na ozdobu

Postup: V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme k ní hrášek, přikryjeme poklicí a společně prohřejeme. Jakmile hrášek povolí, stáhneme pánev z ohně. Vmícháme okapanou a na kostičky pokrájenou mozzarellu, kterou dle chuti osolíme a opepříme. V misce si vidličkou rozšleháme dvě vejce se lžící smetany a trochou soli. Rozpálenou pánev zlehka potřeme olejem a nalijeme na ni vejce se smetanou. Omeletu pečeme tak dlouho, aby zůstala na povrchu vláčná. Na polovinu každé omelety rozdělíme hrášek se sýrem a překlopíme. Ozdobíme pažitkou, listy polníčku a ihned podáváme.


Vaječné muffiny se šunkou nebo slaninou příjdou k chuti nejen po pomlázce

Zapékaná vejce - slaná žemlovka
Potřebujeme: 1 francouzskou bagetu, 120 ml mléka, 6 vajec, 60 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, mleté chilli, 2 lžičky másla, 200g anglické slaniny, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Bagetu nakrájíme na plátky, mléko rozšleháme s vejci a polovinou směsi přelijeme plátky bagety. Osolíme je a okořeníme. Směs necháme do baget mírně nasáknout. Máslem si vymažeme zapékací misku a urovnáme do ní plátky bagety. Dvě třetiny dávky sýra vmícháme do zbylé vaječné směsi, kterou přelijeme plátky bagety položené v míse a tu následně dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Pokrm nakonec posypeme zbylým sýrem a ještě dáme krátce zapéct. V teflonové pánvi si mezitím nasucho opečeme plátky slaniny a jednotlivé porce žemlovky s ní ozdobíme. Vše posypeme pažitkou a podáváme.


Palačinky nebo lívance potěší zejména malé koledníky

Vejce v rajčatech
Potřebujeme: 4 větší rajčata, 4 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekaných bylinek (bazalka, pažitka, petrželka)

Postup: Rajčata omyjeme a odkrojíme z nich vršky se stopkou. Opatrně z nich vydlabeme dužinu s jadérky a vnitřek mírně osolíme a opepříme. Do každého rajčete pak rozklepneme jedno vejce. Takto naplněná rajčata dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení k rajčatům přidáme odkrojené vršky a posypeme bylinkami.

Sýrové suflé
Potřebujeme: 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 ml horké smetany, 100g nastrouhaného sýra Blaťácké zlato, 100g nastrouhané goudy, 5 vajec, sůl, mletý bílý pepř, máslo na vymazání kalíšků

Postup: V kastůlku si rozpustíme máslo, vmícháme k němu mouku a připravíme si tak světlou jíšku. Za stálého míchání k ní přiléváme horkou smetanu až nám vznikne hladká bešamelová omáčka. Odstavíme z ohně, přimícháme sýr a do chladnoucí směsi vyšleháme žloutky. Osolíme a opepříme. Sýrovou hmotu necháme vychladnout. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který do sýrové směsi postupně vmícháme. Připravíme si kalíšky na zapékání, které vymažeme máslem. Směs do nich rozdělíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 15 až 20 minut. Následně teplotu zvýšíme na 200 stupňů a ještě 5 minut pečeme dozlatova. Podáváme například se zeleninovým salátem.

Vajíčkové špízy
Potřebujeme: 8 vajec, 2 rajčata, kousek cukety, 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce octa balsamico, sůl, mletý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme příčně na půl. Rajčata si nakrájíme na kolečka, cuketu na tenké plátky. Půlku vejce, plátek cukety, kolečko rajčete, opět cuketu a druhou půlku vejce napíchneme na párátko nebo špejli. Takto si připravíme všechny špízy. Olej promícháme s octem, solí a pepřem. Touto zálivkou vejce přelijeme a posypeme je nasekanými bylinkami. Zálivku však můžeme připravit i ze 150g bílého jogurtu, který prošleháme se lžící zakysané smetany, lžičkou oleje, solí, pepřem a vmícháme bylinky. Vajíčkové špízy zálivkou přelijeme.

- jpa -
 

Článek byl zobrazen 7556 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

xoxo

xoxo | 29.03.2016 11:03:16

asas

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • CZECH PAN, český výrobce stavebních systémů K-KONTROL®

    CZECH PAN, český výrobce stavebních systémů K-KONTROL® a I-OSB™ pro výstavbu nízkoenergetických, pasivních a energeticky ziskových dřevostaveb od 1998 s certifikací ETA/CE. To je nutnou zárukou pro své klienty!
  • Přírodní aktivátor úrody vhodným pro pěstování v BIO kvalitě

    Vstupte do sezóny vyzbrojeni přírodním aktivátorem úrody - zvyšuje antistresovou odolnost vůči suchu, pozitivně působí na imunitu rostlin proti chorobám a škůdcům a zvyšuje kvantitu i kvalitu úrody.
  • Rodinný dům LARGO 85 za 2 530 000 Kč na klíč včetně základové desky

    Největší dodavatel dřevostaveb staví rodinné domy už 50 let. Více než 24 000 českých rodin bydlí v dřevostavbách Rýmařov. Podívejte se na katalog rodinných domů se zárukou 30 let.
  • Betonová dlažba PREFA DEKOR

    Chcete oživit vaši zahradu? Vyberte si moderní betonovou dlažbu v desítkách barev a další prvky zahradní architektury - ploty, květináče, lavičky, obrubníky PREFA DEKOR. Nakupujte i v e-shopu.
  • Dveře a skryté zárubně DORSIS

    Objevte neomezené možnosti dveří a skrytých zárubní Dorsis! Kvalitní skryté zárubně naplňují moderní trendy v architektuře a stylu bydlení. Tyto zárubně jsou variantou pro ty, kteří preferují čistý a ničím nerušený design.
  • Nová terasa - WPC nebo dřevo?

    Dřevoplastové WPC materiály na terasy, dřevěné terasy, terasy z exotických dřevin, široký výběr dekorů, WPC plotové zástěny a venkovní herní prvky, vše na jednom místě terasového centra PROFI-TERASY na Náchodské ulici nedaleko nákupního centra Černý most. Přijďte si vybrat!

Další články na téma Recepty

Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Do našich jídelníčků v posledních letech čím dál častěji proniká potravina kuskus (neboli cous cous). Mnozí lidé však vůbec netuší, o co se jedná, a tak kvůli této nevědomosti trpí vůči tomuto pokrmu nejrůznějšími předsudky. Přitom jde chuťově o rovnocenného partnera tradičním přílohám, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky.

 
Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka

Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.

 
Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 
Jak správně servírovat víno?

Jak správně servírovat víno?

Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.

 
Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.

 
Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 
Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Možná jste v obchodě mezi ovocem také narazili na lesklý, sytě oranžový plod, který svým vzhledem připomíná křížence mezi rajčetem a paprikou. Jenomže jde o ovoce a navíc velmi chutné. Zatímco v Číně jej znají již více než 2 tisíce let, k nám se kaki dostalo poměrně nedávno a pomalu jej zařazujeme do našeho jídelníčku.

 
Thajská kuchyně

Thajská kuchyně

Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Je čas na výsadbu ovocných stromků

Jabloně, hrušně, třešně, švestky, meruňky a nebo ořešáky z našich pěstebních školek jsou připraveny pro jarní výsadbu. A právě nyní je můžete zakoupit se SLEVOU 5%.

 

Originální sauny Dyntar

Firma Dyntar je českým výrobcem originálních saun na zakázku. Jedinečné řešení a vysoká kvalita provedení každé sauny. Bezplatné poradenství, 7 let záruka. Nabízíme víc, než ostatní.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Omyvatelná barva DULUX Easycare

Dulux Easy Care je revoluční hydrofobní nátěr odolný proti skvrnám na vnitřní stěny a stropy. Nátěr speciální tím, že odpuzuje vodu a nečistoty, čímž nedovolí jakkékoliv kapalině proniknout hluboko do povrchu. Vytváří matný povlak s vysokou odolností proti skvrnám, jejichž odstranění je poté hračkou.

 

Sedací pytel Polštář XXXL Plus

Lehací a sedací polštář plní řadu funkcí ve Vašem obydlí, může ležet na zemi a plnit funkci matrace, nebo ho můžete postavit na výšku a vytvořit si pohodlné sezení, tím bude plnit funkci křesla.Originální sedací vaky pro děti i dospělé nakupujte přímo u českého výrobce Relax-vaky.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Další z této rubriky

Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Komu není zdravá výživa tak úplně cizí, určitě už vyzkoušel řadu nejrůznějších semínek. V poslední době jsou často zmiňována lněná semínka, která obsahují látky, jež pozitivně působí na náš organismus. Lněná semínka nám tak pomohou posílit imunitní systém, zpevní kosti, zbaví nás zácpy a zároveň nám pomohou i v boji s nadváhou.

 

Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Možná jste také v prodejnách se zdravou výživou narazili na tofu - bílou kostku připomínající vzhledově balkánský sýr. I tofu je sýr, nevyrábí se však z mléka, ale ze sojových bobů. Tofu si oblíbili zejména vegetariáni, kteří jej pojídají jako náhražku masa, ale tento “sýr” obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, proto by jej do jídelníčku měl zařadit každý.

 

Pečeme domácí vánočku

Pečeme domácí vánočku

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a tak by rozhodně neměla chybět na svátečním stole. Že jste ještě nikdy neměli odvahu se do jejího pečení pustit a raději jste ji kupovali v obchodě? Letos na ty kupované zapomeňte a upečte si vlastní! Uvidíte, že to není až taková věda, chce to jen vědět, jak na to a dát na osvědčené triky.

 

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.

 

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.

 

Pekingská kachna

Pekingská kachna

Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.

 

Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 

Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

Do našich jídelníčků v posledních letech čím dál častěji proniká potravina kuskus (neboli cous cous). Mnozí lidé však vůbec netuší, o co se jedná, a tak kvůli této nevědomosti trpí vůči tomuto pokrmu nejrůznějšími předsudky. Přitom jde chuťově o rovnocenného partnera tradičním přílohám, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist