Pianeta - zelené stěny

Reklama

Pěstování angreštu a netradiční angreštové dobroty

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.07.2019

Angrešt je běžným lesním a zahradním keřem, který je nenáročný na pěstování. Tyto trnité keře se sladkokyselými plody upadly poslední dobou trochu v zapomnění, přestože ovoce obsahuje mnoho cenných kyselin, vitamínů a má využití jak v kuchyni, tak i léčitelství. Nové odrůdy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, však navrací angrešt do našich zahrad.

Charakteristika angreštu

Keře angreštu mají 2 až 4 centimetry dlouhé opadavé listy, trnité větve a malé růžovočervené květy. Plody jsou sladké, vodnaté kuličky, v průměru dorůstají velikosti okolo 2 centimetrů. Ovoce je zelené až nažloutlé, obvykle dozrává v červenci a obsahuje 3 nebo 4 semena. Bobule však nezrají najednou a sklízejí se postupnými probírkami. Zralé plody poznáte podle průsvitné slupky, skrz kterou jsou v dužině vidět jadérka. Angrešt je schopen vegetativního rozmnožování.

Keř nebo stromek?

K sehnání jsou angrešty v podobě stromku nebo keře, jaký typ si vyberete, záleží jen na vás. V zahradách se osvědčuje spíše pěstování keřů s pěti základními větvemi, které se vyvazují do tvaru zploštělého vějíře, jako je tomu například u maliníku. Stromkový angrešt má korunku vypěstovanou z roubu na kmínku meruzalky zlaté. Oblibu si získal pro pohodlnější sklizeň a velmi dekorativní vzhled. Za nevýhodu oproti keřovému tvaru je považována zejména vyšší cena a také kratší životnost – 8 až 10 let. Stromky je také potřeba vybavit opěrným kůlem, který bude sahat alespoň do poloviny koruny.


Angreštu exestuje několik odrůd a také barev - červený a bilý angrešt. Foto: Inmagine.com

Padlí – zhouba angreštu

Se šlechtěním angreštu začali úspěšně Angličané, kteří se již před dvěma staletími mohli chlubit až třemi stovkami odrůd. Ve 20. století pak patřil angrešt mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Se šlechtěním se nadále pokračovalo a zanedlouho se v Evropě objevily i severoamerické druhy. S nimi sem byla bohužel zavlečena i houbová choroba nazývaná hnědé padlí angreštu, kterému se říká také padlí americké – podle země původu. Vlákna houby dokážou pokrýt plody bílým povlakem, takže není možné je jíst ani využít pro další zpracování. Napadené vrcholky výhonů se deformují a přestávají růst. Takto oslabené keře jsou pak náchylné ke zmrznutí.

Nové odolné odrůdy

Právě rozšíření této houbové choroby bylo důvodem, proč prudce klesl zájem o pěstování angreštu. V současnosti již ale není důvod se padlí obávat – na trhu se objevily nové a mnohem odolnější odrůdy. Kromě původních odrůd angreštu se zelenými plody se tak dnes můžete setkat s dalšími kultivary, které mají plody bílé, žluté či červené. Na tuzemských zahradách jsou tak dnes k vidění zahraniční odrůdy jako Invicta, Rokula, Prima, nebo ty ryze české, jako je Karát a Darek. Postupně se daří vyšlechťovat další a další odrůdy, které vynikají svou odolností a jejich plody mají vynikající chuť. Jednou z nich je například odrůda Chryso vyšlechtěná ve Velkých Losinách, která se může pochlubit velkými žlutými sladkými a krásně aromatickými plody. Mezi novými odrůdami se objevily i beztrnné angrešty, jde o odrůdu Captivator, Spinefree a Pax.

Pěstování angreštu

Angrešt není na pěstování příliš náročný. Potřebuje dostatek tepla, ale zároveň nesnáší příliš mnoho slunce ani sucha, protože mělce koření. Při dlouhodobém horkém počasí jsou angrešty ohroženy – na slupce bobulí může slunce vypálit hnědé skvrny. Angrešty je tak dobré vysazovat pod vyšší ovocné stromy, ale záchranou může být také bílá netkaná textilie. V pozdním létě je důležité provést prosvětlovací řez, díky čemuž budou mít plody v následujícím roce více slunce a snáze dozrají. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté.

Angrešt je zdraví prospěšný

Plody angreštu obsahují mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Dále obsahuje stejně vitamínu C, jako mají citrony a kromě toho ještě vitamíny E a B. Asi 200 gramů angreštu dodá tělu polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10%, jde především o fruktózu.

Využití angreštu

Angrešt je možné využívat v kuchyni, protože se dá kompotovat, zpracovávat na džem i mošt a přitom neztrácí své prospěšné vlastnosti. Pokud z něj chcete dělat kompot, želé nebo šťávu, skliďte bobule asi o týden dříve, než dozrají. V takovém případě je oberte najednou, i pokud jsou mezi nimi ještě zelené kusy. Samozřejmě je angrešt dobrý i čerstvý v dortech, buchtách a koláčích. Své uplatnění však najde také v léčitelství. Konzumovat jej mohou jak dospělí, tak i děti, protože je nízkokalorický. Přínosné nejsou ovšem jen plody, ale také lístky keře. Z usušených lístků angreštu získáte spařením opravdu výborný čaj, který má protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte půllitru čaje.

Koláč s angreštem
250 g másla
300g cukru krupice
4 vejce
125 ml zakysané smetany
380g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
200g angreštu
2 lžíce polohrubé mouky na obalení angreštu
tuk a polohrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče

K máslu, které má pokojovou teplotu, přidáme cukr, žloutky a vše utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme smetanu a polovinu prosáté mouky s kypřícím práškem. Následně vmícháme sníh z bílků a zbylou prosátou mouku. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Rozetřeme do něj těsto a na něj poklademe očištěný angrešt obalený v polohrubé mouce. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚ asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout a poté vyklopíme. Vychladlý koláč rozkrájíme a pocukrujeme.

Knedlíky s angreštovou omáčkou
Omáčka – 500 g angreštu, 100 ml suchého bílého vína nebo šťávy z hroznů, šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce medu
Knedlíky – 400g měkkého tvarohu, 2 vejce, 75g polohrubé mouky, 50g krupice, 50g strouhanky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce cukru, půl čajové lžičky strouhané citronové kůry, sůl
Na polití – 60g másla, 3-4 lžíce loupaných mletých mandlí, 3 lžíce moučkového cukru

Víno svaříme se 150 ml vody, citronovou šťávou, roztrženým vanilkovým luskem a medem. Přidáme omytý a očištěný angrešt, vše přivedeme k varu a po sejmutí z ohně vytáhneme vanilkový lusk. Z tvarohu, vajec, mouky, krupice, strouhanky, kysané smetany, cukru a citronové kůry připravíme těsto na knedlíky. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme asi na hodinu do chladu. Z těsta následně vytvarujeme 8 knedlíků, které vložíme do lehce osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Na pánvi si mezitím rozpustíme máslo, přidáme mandle a moučkový cukr a při střední teplotě zahřejeme. Knedlíky vyndáme z vody, položíme je na talíř, který jsme polili angreštovou omáčkou a polijeme shora mandlovým máslem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Dobrou chuť!

- jpa -

Článek byl zobrazen 33116 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!

    Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou
  • Stavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim

    Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • TERRAN – barevný svět střech

    Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.

Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby

Ovocné dřeviny v květináči - vypěstujte si broskve doma na balkóně

Ovocné dřeviny v květináči - vypěstujte si broskve doma na balkóně

Kytičky na balkóně jsou sice pěkné, ale kdo by nechtěl uzobnout něco dobrého. Sice se běžně v květináči nebo truhlíku pěstují stáleplodící jahody, jenže utrhnout si opravdové ovoce, to je něco úplně jiného.

 
Nechejte rozkvést klematis na vaší zahradě

Nechejte rozkvést klematis na vaší zahradě

Pokud patříte mezi milovníky popínavých a bohatě kvetoucích rostlin, pak pro vás docela jistě Clematis česky Plamének není žádnou neznámou. Tato rostlina se pyšní opravdu velmi bohatou a pestrou škálou květů, které budou zdobit vaši zahradu od jara do konce léta, u drobnokvětých druhů dokonce až do prvních mrazíků.

 
Jak pečovat v zimě o pokojové rostliny

Jak pečovat v zimě o pokojové rostliny

Znáte to, celý rok se o vaše rostlinky v bytě pečlivě staráte, ony vám za to krásně rostou, kvetou a dělají radost. Pak ale přijde zima a všechno je špatně. I když jim věnujete stejnou pozornost jako jindy, začínají vadnout a viditelně ztrácí na zdraví i kráse. Čím je to způsobeno? Co musíme udělat proto, aby nám prospívaly i přes zimu?

 
Zahradní květiny V. – Pelargonie neboli muškát

Zahradní květiny V. – Pelargonie neboli muškát

Jednou z nejčastějších kvetoucích rostlin, které můžeme spatřit na balkónech, terasách a zahradách, jsou muškáty neboli pelargonie. Tato nijak zvlášť náročná květina, jejíž květy existují hned v několika barvách, kvete celé léto.

 
Pěstujeme pokojový ibišek - vyhněte se nejčastějším chybám

Pěstujeme pokojový ibišek - vyhněte se nejčastějším chybám

Velmi oblíbenou pokojovou květinou je ibišek čínský neboli čínská růže. Lidé jej mají v oblibě zejména pro jeho nenáročnost a dlouhověkost, ale i díky snadnému rozmnožování a nádhernému květu.

 
Liatris spicata neboli Šuškarda klasnatá – nenáročná květina kvetoucí celé léto

Liatris spicata neboli Šuškarda klasnatá – nenáročná květina kvetoucí celé léto

Pokud hledáte odolnou a nenáročnou rostlinu pro vaši zahradu, která bude zároveň její nevšední ozdobou, pořiďte si šuškardu klasnatou. Tato rostlina je velice zajímavá svým tvarem a získá si vás také barvou. Tvoří ji třásnité fialové klasy, které kvetou v průběhu celého léta. Často se šuškardě říká také shorakvět, protože se její květy otevírají netradičně odshora dolů.

 
Jehličnany v nádobách

Jehličnany v nádobách

Existuje dostatek možností, jak pozvat přírodu do naších obydlí a nabídnout jí třeba hezké místo na terase, vedle přístupových dveří do rodinného domu, či na balkóně nad rušnou ulicí v centru velkoměsta.

 
Tipy na pracovní oděvy, které se hodí (nejen) na podzimní práce na zahradě

Tipy na pracovní oděvy, které se hodí (nejen) na podzimní práce na zahradě

Podzim klepe na dveře a s ním se blíží i sázení, přesazování a prořezávání rostlin i dřevin, stříhání živých plotů a podzimní péče o trávník. I sebevíc otravné nebo zdlouhavé podzimní zahradní práce jdou lépe od ruky, když má člověk k dispozici kvalitní pracovní oděvy a pracovní obuv. Pamatujte, že i při zahradničení a běžné údržbě domu se zahradou musí být ochrana zdraví na prvním místě.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

MANŽELSKÁ POSTEL

Kvalitní manželská postel je zárukou ničím nerušeného spánku. Prohlédněte si nabídku našich manželských postelí.

 

SEDACÍ VAK KOSTKA MINI

Sedací kostka je zajímavá nabídka do současných moderních interiérů, kde chybí elegantní a praktické doplňky. Kostky můžou být alternativou klasických sedacích vaků, vždyť na mejdan mnohokrát přijde více osob než bylo pozváno. Pro Vaše děti vznikne zábava při stavění hradů, domečků a pyramid.

 

Hydromasážní a vířivé vany se světlem

Vybrané modely masážních a vířivých van za super ceny. Rádi relaxujete ve vaně po dlouhém a náročném dni? Právě pro Vás vyrábíme kvalitní vany vybavené jak hydromasáží, tak i jemnou AIR masáží. Česká výroba, prodloužená záruka, odborná montáž. Vše zajistíme.

 

Domácí vodíková terapie ImunoH2

Vodíkové terapie mohou pomoci při respiračních onemocněních. Výrazně ulevují od postcovidových potíží a dětské chronické bronchitidy. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9.
 

MATRACE STORE – VŠE PRO ZDRAVÉ SPANÍ

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

7 nejlepších receptů na domácí hořčici

7 nejlepších receptů na domácí hořčici

Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového…

 

Inspirace ze slovenské kuchyně

Inspirace ze slovenské kuchyně

Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.

 

Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly

Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. A jak připravit smoothie? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Jaké dřevo je vhodné na uzení?

Jaké dřevo je vhodné na uzení?

Na výsledek našeho snažení v domácí udírně má vliv spousta věcí. Kvalita masa, použité koření, naložení masa před uzením, teplota uzení. Velký vliv na výslednou chuť a vůni má také použité dřevo, jehož spalováním generujeme kouř. V dalším článku zaměřeném na domácí uzení se dnes podíváme na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné.

 

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.

 

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Sušené maso patří k oblíbené pochoutce a bohatému zdroji bílkovin. Příprava sušeného masa je jednoduchá a snadno ji zvládnete doma v kuchyni. Přinášíme vám recepty na nejoblíbenější marinády, které dodají sušenému masu skvělou chuť.

 

Upečte si doma pravý valašský frgál

Upečte si doma pravý valašský frgál

Jednou z nejtypičtějších kulinářských specialit Valašska je sladký koláč z kynutého těsta nazývaný frgál. Nechybí na žádné svatbě, rodinné oslavě ani na dalších významných událostech, přitom původně se jednalo o nepovedený koláč. Dnes se tato specialita, jejíž historie sahá do 1. poloviny 19. století snaží získat ochrannou známku Evropské unie.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.