Reklama

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

17.12.2005

Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.

Každý by si měl osvojit alespoň základní pravidla pro nakupování poživatin, aby pak přes vánoční svátky neulehl se zažívacími obtížemi či nějakou horší infekční chorobou.

V prvé řadě bychom se měli vyhnout prodejnám, kde jsou evidentně na štíru s čistotou. "Všímejte si hygienických podmínek prodejny i čistoty personálu, vězte, že s nebalenými potravinami je možné manipulovat jen pomocí podávacího náčiní nebo rukavic," upozorňuje tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.

Kontrolujte datum spotřeby i teplotu mrazícího boxu

Důležité je vždy vedle posouzení vzhledu potravin zkontrolovat dobu použitelnosti, tedy datum uvedené za slovy "Spotřebujte do...". "Po tomto datu se potraviny už nesmějí prodávat a nemají co dělat ani v našich chladničkách," dodává mluvčí. Potraviny bychom měli z obchodu domů převézt co nejrychleji a uskladnit je v takových podmínkách, jaké doporučují instrukce na obalech, které by neměly být deformované, poškozené či špinavé.

Nikdy bychom neměli kupovat potraviny, které podezřele zavánějí, jsou napadeny plísněmi nebo hnilobou anebo nebyly v prodejně uloženy v odpovídajících teplotních podmínkách. To se týká především lahůdek, výrobků z masa, ryb, kuřat, mléčných výrobků nebo zákusků, které mají být ukládány v chladících vitrínách. "Pro vejce platí, že by měla být uložena v suchu, chráněna před slunečním zářením a v prostředí s teplotou mezi 5 - 18˚C," uvádí dále Kolejková.

Nakupujeme-li mražené potraviny, pak je nutné se přesvědčit, zda je teplota mrazící skříně nebo boxu nižší než -18˚ Celsia. Teploměr by měl být vždy na viditelném místě a samozřejmě by měl být funkční. Potraviny by navíc měly být v mrazících boxech uloženy jen do úrovně čáry plnění. Pro přepravu mražených potravin bychom měli použít chladící tašky a po nákupu je urychleně uložit v mrazničce. "Nikdy jednou rozmražené potraviny znovu nezmrazujte," varuje mluvčí SZPI.

Ovoce a zeleninu v zimě kupujte raději v kamenném obchodě

Zásady platí také při nakupování ovoce a zeleniny. Nikdy bychom neměli kupovat plesnivé nebo nahnilé plody, a to ani za "výhodnou cenu". Plody by neměly být mechanicky nebo mrazem poškozené, neboť potom rychleji podléhají zkáze. Mnoho lidí neví, že je zakázáno prodávat tzv. výkroje. "Ani my bychom neměli plísní nebo hnilobou napadené plody vykrajovat. Produkty plísní jsou totiž v celém plodu a mohou být nebezpečné pro naše zdraví," říká mluvčí potravinářské inspekce.

Ovoce i zelenina musejí být při prodeji řádně označeny, mimo jiné třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že je možné prodávat nekvalitní zboží. "Pokud se stane, že v balíku citrusových plodů, jablek nebo například kiwi najdeme nahnilé nebo plesnivé plody, je namístě je co nejdříve v prodejně reklamovat a požadovat výměnu za kvalitní zboží nebo vrácení peněz," nabádá Kolejková.

Inspekce nedoporučuje v mrazivých dnech nakupovat ovoce, zeleninu a brambory na tržištích. I když žádný předpis neurčuje teploty, za kterých může být toto zboží prodáváno, zákon stanovuje, že ovoce a zelenina nesmějí být poškozeny mrazem. Laicky je těžké takové poškození při nákupu zjistit, teprve doma však spotřebitel zjistí, že mrazem poškozená pletiva plodů, která obsahují hodně vody, rychle podléhají hnilobě a není možné je konzumovat.

V zimě je proto lépe nakupovat ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ Celsia. „Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí,“ varuje dále tisková mluvčí. Zeleninu, ovoce ani brambory není proto vhodné ani doma skladovat tam, kde by mohlo mrznout, například na balkoně.

V průběhu vánočních svátků a hlavně po nich bychom měli pravidelně kontrolovat chladničku a nekompromisně se zbavit potravin, které jsou prošlé nebo vypadají podezřele.

Autor: efa

Článek byl zobrazen 3249 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Kyvné střešní okno ProSky

    Kyvné okno s osou otáčení umístěnou nad středem okna tak, aby se dokonce i vysoká osoba mohla pohodlně dostat ke spodní hraně otevřeného okna. Střešní okna ProSky se zvýšenou osou otáčení dosahují výšky až 206 cm.
  • Značková okna a dveře Stavona založeno 1991

    Kvalitní plastová a hliníková okna a dveře Stavona z profilů VEKA splňují požadavky třídy „A“ dle ČSN EN 12608. V kombinaci s izolačním trojsklem a špičkovým kováním Maco dosáhnete minimální hladiny hluku, vysoké bezpečnosti a maximální tepelné úspory.
  • Spolehlivá tepelná čerpadla Mach

    Vysoce výkonná a spolehlivá česká tepelná čerpadla Mach. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Terasová sezona začíná

    Hledáte inspiraci pro bezúdržbové terasy, ploty a zástěny? Nové dekory, barevné odstíny, inovativní provedení. Klasické dřeviny, sibiřský modřín v kvalitě VEH TOP. Přijďte se přesvědčit!
  • Vyrábíme sedací soupravy pro trvalé spaní v nešpinivém potahu AquaClean

    Kolekce AquaClean zajistí dlouhou životnost sedaček. Pokud vážíte více než 100 kg je vhodná úprava ve formě výztuhy sedáků, konstrukce včetně matrace. Nabízíme ZDARMA prodlouženou záruku v trvání 5 let bez příplatku.
  • Dveře a skryté zárubně DORSIS

    Objevte neomezené možnosti dveří a skrytých zárubní Dorsis! Kvalitní skryté zárubně naplňují moderní trendy v architektuře a stylu bydlení. Tyto zárubně jsou variantou pro ty, kteří preferují čistý a ničím nerušený design.

Další články na téma Recepty

Pečeme domácí vánočku

Pečeme domácí vánočku

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a tak by rozhodně neměla chybět na svátečním stole. Že jste ještě nikdy neměli odvahu se do jejího pečení pustit a raději jste ji kupovali v obchodě? Letos na ty kupované zapomeňte a upečte si vlastní! Uvidíte, že to není až taková věda, chce to jen vědět, jak na to a dát na osvědčené triky.

 
Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Možná jste v obchodě mezi ovocem také narazili na lesklý, sytě oranžový plod, který svým vzhledem připomíná křížence mezi rajčetem a paprikou. Jenomže jde o ovoce a navíc velmi chutné. Zatímco v Číně jej znají již více než 2 tisíce let, k nám se kaki dostalo poměrně nedávno a pomalu jej zařazujeme do našeho jídelníčku.

 
Fenomén medových dortů

Fenomén medových dortů

Do českých cukráren, kaváren a restaurací vtrhl před nedávnem nový fenomén - medový dort. Lahodný zákusek plné medově-karamelové chuti, který se doslova rozpouští na jazyku, má své kořeny u starých Slovanů.

 
Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, podzimní kráska, která se jen velmi pomalu dostává do českých kuchyní. Mnoho lidí si totiž myslí, že z dýně nejde uvařit nic jiného než kompot, ale to jsou na velkém omylu. Dýně má široké možnosti využití, dá se totiž připravovat jak na sladko, tak i na slano. Možná poté, co vyzkoušíte následující recepty, zařadíte dýni častěji na váš jídelníček.

 
Medvědí česnek – pěstování, význam pro naše zdraví a použití v kuchyni

Medvědí česnek – pěstování, význam pro naše zdraví a použití v kuchyni

Na začátku jara upoutá naši pozornost jedna z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám. Hovoříme o něm jako o symbolu probouzející se přírody a jejích léčivých schopností. Tato bylina se stala hitem přírodního léčitelství současnosti, ale je rovněž neopomenutelnou kulinářskou lahůdkou.

 
Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu, měl by do svého jídelníčku zařadit kuskus – potravinu, která dokáže dokonale nahradit tradiční a kaloricky vydatné přílohy. Kuskus by tak neměl chybět v kuchyni všech, kdo dosud marně bojují s nadbytečnými kily. A hlavní výhoda kuskusu? Nevaří se! Zalijete jej vodou a je to!

 
Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Máte rádi jogurty, ale nechce se vám utrácet za ty, které jsou k dostání v obchodech, a jejich původ je navíc kdovíjaký? Kvalitní bílý jogurt si můžete připravit i doma. Dnes jsou k dostání speciální jogurtovače, ale tahle mléčná dobrota se vám povede i bez nich. Příprava je jednoduchá a rychlá, stačí jen vědět, jak na to.

 
Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Konečně nastává období, kdy si můžeme naplno užívat venkovního posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Na žádné zahradě tak nesmí chybět kvalitní gril, který nám umožní si vychutnat dokonalou chuť i vůni masa. Pokud hledáte skutečnou jedničku, pak jsou to grily Weber, které jsou nejprodávanější a nejznámější na evropském trhu.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Rostliny pro zdraví na Vaši zahrádku

Vypěstujte si plody, které podporují zdravý životní styl a vytvořte ze své zahrádky jedinečnou zásobárnu vitamínů. Nemusíte být odborník - vybíráme snadno pěstovatelné druhy.

 

Stavební materiál se slevou až 50 %

Exkluzivní SLEVOVÝ POUKAZ „Stavte výhodně“ přináší až 50 % slevu na KVALITNÍ zdivo, střešní krytiny, komíny, okna či dveře, potrubí, a dokonce i koupelny. Ale pozor, jen do 30.4.2018!

 

Kvalitní plastové plotovky od 35 Kč/ks!

Nevyžadují údržbu - Nehnijí - Nekorodují - Probarvené ve hmotě - Snadné opracování a montáž - Nejsou duté. Barevné varianty: hnědá, cihlová, šedá, černá.

 

Dveře CAG - akční nabídka 20 let

Na českém trhu působíme již 20 let a při této příležitosti jsme pro vás připravili zvýhodněnou nabídku. Klika v ceně, výška 210 cm bez příplatku a bezfalcové provedení se slevou 1 000 Kč na komplet.Navrhněte si dveře v našem konfigurátoru na www.dverecag.cz.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.

 

Další z této rubriky

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Sedmikrásky zdobí téměř každý trávník a tak je často bereme jako plevel. Jen málokdo však ví, že tato krásná květinka je významnou léčivkou a kromě toho, že se používá v kosmetice, je možné ji využívat i v kuchyni. Z květů připravíte lahodný sedmikráskový sirup nebo med, lístky mohou být zase skvělým doplňkem salátů.

 

Je instantní káva opravdu z kávy?

Je instantní káva opravdu z kávy?

Bez šálku dobré kávy si řada z nás nedovede představit den. Pití kávy zkrátka patří k modernímu životnímu stylu a povzbuzujících účinků tohoto lahodného nápoje si den co den dopřává spousta lidí. Jen málokdo však o kávě ví něco víc. Víte třeba, odkud kávovník pochází? Jak se káva sklízí či praží? A co je to vlastně instantní káva?

 

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.

 

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, podzimní kráska, která se jen velmi pomalu dostává do českých kuchyní. Mnoho lidí si totiž myslí, že z dýně nejde uvařit nic jiného než kompot, ale to jsou na velkém omylu. Dýně má široké možnosti využití, dá se totiž připravovat jak na sladko, tak i na slano. Možná poté, co vyzkoušíte následující recepty, zařadíte dýni častěji na váš jídelníček.

 

Osvěžte se v létě variacemi známých drinků

Osvěžte se v létě variacemi známých drinků

Žádná letní párty se neobejde bez originálních míchaných drinků, které jsou především v parných dnech vítaným osvěžením. Snad každý dnes už zná mojito, které se připravuje z bílého rumu, limetkové šťávy a máty. Vyzkoušeli jste ale třeba už ostružinové mojito nebo mangový fresh? Uvidíte, že jejich příprava není nijak náročná.

 

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 

Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy

Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy

Zejména před Vánoci se sháníme po dobrých oříšcích, které přidáváme do těsta na vánoční cukroví, nebo jím cukroví dekorujeme. U nás nejčastěji používáme vlašské ořechy, lískové ořechy či mandle. Víte ale, jak chutnají třeba piniové, pekanové či makadamové ořechy? Na tradiční český vánoční stůl se samozřejmě příliš nehodí, ale za zkoušku jistě stojí.

 

Velikonoční pečené dobroty

Velikonoční pečené dobroty

Pečení velikonočního beránka patřilo u nás vždy k velikonočním tradicím. Pěkný zvyk vznikl z prostého faktu, že ne všichni si mohli o Velikonocích dopřát skutečného beránka z masa, a tak byl beránek nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Do dnešních dnů patří beránek neodmyslitelně k výzdobě velikonočního stolu.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist