Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?
17.12.2005
Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.
Každý by si měl osvojit alespoň základní pravidla pro nakupování poživatin, aby pak přes vánoční svátky neulehl se zažívacími obtížemi či nějakou horší infekční chorobou.
V prvé řadě bychom se měli vyhnout prodejnám, kde jsou evidentně na štíru s čistotou. "Všímejte si hygienických podmínek prodejny i čistoty personálu, vězte, že s nebalenými potravinami je možné manipulovat jen pomocí podávacího náčiní nebo rukavic," upozorňuje tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
Kontrolujte datum spotřeby i teplotu mrazícího boxu
Důležité je vždy vedle posouzení vzhledu potravin zkontrolovat dobu použitelnosti, tedy datum uvedené za slovy "Spotřebujte do...". "Po tomto datu se potraviny už nesmějí prodávat a nemají co dělat ani v našich chladničkách," dodává mluvčí. Potraviny bychom měli z obchodu domů převézt co nejrychleji a uskladnit je v takových podmínkách, jaké doporučují instrukce na obalech, které by neměly být deformované, poškozené či špinavé.
Nikdy bychom neměli kupovat potraviny, které podezřele zavánějí, jsou napadeny plísněmi nebo hnilobou anebo nebyly v prodejně uloženy v odpovídajících teplotních podmínkách. To se týká především lahůdek, výrobků z masa, ryb, kuřat, mléčných výrobků nebo zákusků, které mají být ukládány v chladících vitrínách. "Pro vejce platí, že by měla být uložena v suchu, chráněna před slunečním zářením a v prostředí s teplotou mezi 5 - 18˚C," uvádí dále Kolejková.
Nakupujeme-li mražené potraviny, pak je nutné se přesvědčit, zda je teplota mrazící skříně nebo boxu nižší než -18˚ Celsia. Teploměr by měl být vždy na viditelném místě a samozřejmě by měl být funkční. Potraviny by navíc měly být v mrazících boxech uloženy jen do úrovně čáry plnění. Pro přepravu mražených potravin bychom měli použít chladící tašky a po nákupu je urychleně uložit v mrazničce. "Nikdy jednou rozmražené potraviny znovu nezmrazujte," varuje mluvčí SZPI.
Ovoce a zeleninu v zimě kupujte raději v kamenném obchodě
Zásady platí také při nakupování ovoce a zeleniny. Nikdy bychom neměli kupovat plesnivé nebo nahnilé plody, a to ani za "výhodnou cenu". Plody by neměly být mechanicky nebo mrazem poškozené, neboť potom rychleji podléhají zkáze. Mnoho lidí neví, že je zakázáno prodávat tzv. výkroje. "Ani my bychom neměli plísní nebo hnilobou napadené plody vykrajovat. Produkty plísní jsou totiž v celém plodu a mohou být nebezpečné pro naše zdraví," říká mluvčí potravinářské inspekce.
Ovoce i zelenina musejí být při prodeji řádně označeny, mimo jiné třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že je možné prodávat nekvalitní zboží. "Pokud se stane, že v balíku citrusových plodů, jablek nebo například kiwi najdeme nahnilé nebo plesnivé plody, je namístě je co nejdříve v prodejně reklamovat a požadovat výměnu za kvalitní zboží nebo vrácení peněz," nabádá Kolejková.
Inspekce nedoporučuje v mrazivých dnech nakupovat ovoce, zeleninu a brambory na tržištích. I když žádný předpis neurčuje teploty, za kterých může být toto zboží prodáváno, zákon stanovuje, že ovoce a zelenina nesmějí být poškozeny mrazem. Laicky je těžké takové poškození při nákupu zjistit, teprve doma však spotřebitel zjistí, že mrazem poškozená pletiva plodů, která obsahují hodně vody, rychle podléhají hnilobě a není možné je konzumovat.
V zimě je proto lépe nakupovat ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ Celsia. „Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí,“ varuje dále tisková mluvčí. Zeleninu, ovoce ani brambory není proto vhodné ani doma skladovat tam, kde by mohlo mrznout, například na balkoně.
V průběhu vánočních svátků a hlavně po nich bychom měli pravidelně kontrolovat chladničku a nekompromisně se zbavit potravin, které jsou prošlé nebo vypadají podezřele.
Autor: efa
Článek byl zobrazen 5284 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Recepty
Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat
Jaké by to byly Vánoce bez plného pekáče smažených kapřích řízků, kýblů bramborového salátu a plných táců s cukrovím? Nijaké, obyčejné a všední. A tak i většina těch, kteří se přes rok snaží udržet si štíhlou linii, na pár dní před koncem roku poleví ze svých zásad.
Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy
Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.
Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky
Francouzskou cibulačku se sýrem si oblíbí i ten, kdo jinak cibuli moc nemusí. V této typické francouzské podzimní polévce se štiplavá a pronikavě vonící cibule promění v lahůdku servírovanou ve vybraných restauracích. Tato polévka si získala příznivce po celém světa, je chutná, sytá, levná a jednoduchá na přípravu.
Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň
Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.
Velký špenátový omyl
Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.
Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka
Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.
Slovník italské kuchyně
Co je to „al dente“ nebo „mozzarella“ ví pravděpodobně všichni, ale často se v receptech italské kuchyně setkáte s výrazy, kterým nerozumíte. Náš slovník italské kuchyně vám mnohé objasní.
3 nejoblíbenější recepty na saláty v roce 2019 – také je doma připravujete?
Zdravá strava je čím dál více propíraným tématem. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a kromě toho také vitaminů, které jsou pro lidský organismus potřebné. Které saláty jsou vašimi oblíbenými a shodují se s těmi, které si zamilovala většina české populace?