Recepty
- Předkrmy a chuťovky
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Drůbež
- Vepřové maso
- Hovězí a telecí maso
- Mleté a uzené maso
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Ostatní maso
- Ryby a dary moře
- Houby
- Těstoviny a pizzy
- Luštěniny a rýže
- Pomazánky
- Saláty a přílohy
- Dezerty a moučníky
- Omáčky a zálivky
- Poháry a nápoje
- Ostatní pokrmy
- Jídla z brambor
- Vánoční cukroví
- Domácí pečivo
- Fondue
Recepty
![Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení](/images/clanky/ikony/elektricka-udirna-ikona-mala.jpg)
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
vyšlo 12.11.2013 | Kuchyně - Bílá technika a domácí spotřebiče
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
![Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi](/images/clanky/ikony/feta-syr-ikona.jpg)
Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi
vyšlo 27.10.2013 | Recepty
Kdo byl v Řecku či na Kypru, jistě si nenechal ujít ochutnávku některého z tradičních řeckých sýrů, které se v zemi vyrábějí již po staletí a dnes je jich známo několik desítek druhů. Nejznámějším zástupcem řeckých sýrů je Feta, ale velké oblibě se těší také kyperský sýr Halloumi, který je považován dokonce za národní pokrm.
![Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek](/images/clanky/ikony/susene-svestky-ikona.jpg)
Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek
vyšlo 13.10.2013 | Recepty
Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.
![Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku](/images/clanky/ikony/svestky-kvas-ikona-mala.jpg)
Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku
vyšlo 27.9.2013 | Recepty
Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?
![Upečte si domácí kváskový chléb – receptů i postupů je mnoho Upečte si domácí kváskový chléb – receptů i postupů je mnoho](/images/clanky/ikony/kvaskovy-chleba-ikona.jpg)
Upečte si domácí kváskový chléb – receptů i postupů je mnoho
vyšlo 7.9.2013 | Recepty
Vůni čerstvého chleba dokáže odolat jen málokdo. U kupovaných chlebů však vůně bývá často jediným lákadlem a výsledná chuť nás může zklamat. Napadlo vás někdy, upéct si poctivý domácí chleba? Jistou renesanci zažívá tradiční kváskový chleba z žitného kvasu, který je nejen velmi chutný, ale také zdravý! Že nevíte jak na to?
![Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování](/images/clanky/ikony/tauer-inteligentni-gril-ikona-mala.jpg)
Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování
vyšlo 8.8.2013 | Recepty
Pokud vás mrzí, že se při grilování nemůžete věnovat přátelům či návštěvě, pořiďte si digitálně ovládaný kontaktní gril Intelligrill 48018 vybavený teplotní sondou. Využívá moderní technologie a tak umožňuje nadstandardně inteligentní grilování. Sonda se o vše postará, vy se tak můžete bavit s přáteli a společně si pak pochutnat na výtečném jídle.
![Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med](/images/clanky/ikony/sedmikrasky-ikona.jpg)
Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med
vyšlo 20.7.2013 | Recepty
Sedmikrásky zdobí téměř každý trávník a tak je často bereme jako plevel. Jen málokdo však ví, že tato krásná květinka je významnou léčivkou a kromě toho, že se používá v kosmetice, je možné ji využívat i v kuchyni. Z květů připravíte lahodný sedmikráskový sirup nebo med, lístky mohou být zase skvělým doplňkem salátů.
![Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie](/images/clanky/ikony/kulina-ikona-mala.jpg)
Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie
vyšlo 8.7.2013 | Recepty
Hledáte způsob, jak si rychle a přitom zdravě a chutně uvařit? Vsaďte na desítky let ověřenou techniku vaření v páře a pořiďte si tlakový hrnec (nebo-li papinův hrnec či papiňák). Pokrmy, které v tlakovém hrnvi připravíte, si uchovají veškeré vitamíny a minerály, zachovají si své aroma i specifickou chuť. Navíc uspoříte v porovnání s běžným vařením až 50% energie!
![Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí](/images/clanky/ikony/ledova-kava-ikona.jpg)
Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí
vyšlo 23.6.2013 | Recepty
V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?
![Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny](/images/clanky/ikony/udrzba-grilu-ikona.jpg)
Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny
vyšlo 19.6.2013 | Zahrada - Zahradní nábytek, terasy, altány a pergoly
Než na své zahradě zahájíme grilovací sezónu, měli bychom provést kompletní revizi grilu, zejména pokud nám už nějaký ten rok slouží. Jestliže o zahradní gril pravidelně pečujeme, nemělo by nás nic překvapit. Ne každý však ví, jak se o gril správně starat. Pojďme si tedy shrnout hlavní zásady péče o nejpoužívanější typy grilů.
![Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek](/images/clanky/ikony/dealko-vino-ikona.jpg)
Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek
vyšlo 8.6.2013 | Recepty
Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.
![Káva, to není jenom espresso nebo turek Káva, to není jenom espresso nebo turek](/images/clanky/ikony/kava-ikona.jpg)
Káva, to není jenom espresso nebo turek
vyšlo 1.6.2013 | Recepty
Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.
![Sladký fenykl - pozdrav z Itálie Sladký fenykl - pozdrav z Itálie](/images/clanky/ikony/fenykl-ikona.jpg)
Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
vyšlo 11.5.2013 | Zahrada - Zahradnictví a zahradnické potřeby
Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.
![Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat? Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?](/images/clanky/ikony/noze-ikona2.jpg)
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
vyšlo 9.5.2013 | Prodejci - Domácí potřeby a železářství
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
![Sója je trumfem mezi luštěninami Sója je trumfem mezi luštěninami](/images/clanky/ikony/soja2-ikona.jpg)
Sója je trumfem mezi luštěninami
vyšlo 5.5.2013 | Recepty
Sója, luštěnina původem z východní Asie, optimálně splňuje současná kritéria na racionální výživu. Za kouzlem jejího úspěchu stojí zejména vysoká výživová hodnota, chemické složení a bezesporu příznivé zdravotní účinky. Bez sóji si dnes už těžko dovedeme představit zdravou výživu a makrobiotickou stravu.
![Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře](/images/clanky/ikony/sous-vide-ikona.jpg)
Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře
vyšlo 13.4.2013 | Recepty
Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.
![Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě](/images/clanky/ikony/karob-ikona.jpg)
Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě
vyšlo 7.4.2013 | Recepty
Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.