Recepty
- Předkrmy a chuťovky
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Drůbež
- Vepřové maso
- Hovězí a telecí maso
- Mleté a uzené maso
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Ostatní maso
- Ryby a dary moře
- Houby
- Těstoviny a pizzy
- Luštěniny a rýže
- Pomazánky
- Saláty a přílohy
- Dezerty a moučníky
- Omáčky a zálivky
- Poháry a nápoje
- Ostatní pokrmy
- Jídla z brambor
- Vánoční cukroví
- Domácí pečivo
- Fondue
Recepty
![Uzený úhoř z domácí udírny Uzený úhoř z domácí udírny](/images/clanky/ikony/5537_uzeny-uhor-ikona.jpg)
Uzený úhoř z domácí udírny
vyšlo 7.6.2021 | Recepty
Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?
![Jaké dřevo je vhodné na uzení? Jaké dřevo je vhodné na uzení?](/images/clanky/ikony/5502_vladeko-vyber-dreva-uzeni-ikona.jpg)
Jaké dřevo je vhodné na uzení?
vyšlo 10.4.2021 | Recepty
Na výsledek našeho snažení v domácí udírně má vliv spousta věcí. Kvalita masa, použité koření, naložení masa před uzením, teplota uzení. Velký vliv na výslednou chuť a vůni má také použité dřevo, jehož spalováním generujeme kouř. V dalším článku zaměřeném na domácí uzení se dnes podíváme na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné.
![Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích? Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?](/images/clanky/ikony/3727_vajecne-dobroty-ikona.jpg)
Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?
vyšlo 5.4.2021 | Recepty
Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.
![Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory](/images/clanky/ikony/5478_vladeko-uzene-speciality-ikona.jpg)
Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
vyšlo 22.3.2021 | Recepty
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
![Uzení salámů a párků v domácí udírně Uzení salámů a párků v domácí udírně](/images/clanky/ikony/5457_vladeko-uzeni-salamu-ikona.jpg)
Uzení salámů a párků v domácí udírně
vyšlo 5.2.2021 | Recepty
Uzení a douzování párků a salámů není tak běžné, jako výroba domácích klobás a uzení masa. Přesto i tyto uzenářské výrobky můžeme s úspěchem vyrobit ve své udírně.
![Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu](/images/clanky/ikony/5453_roboty-dtest-ikona.jpg)
Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
vyšlo 26.1.2021 | Kuchyně - Bílá technika a domácí spotřebiče
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.
![Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky? Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?](/images/clanky/ikony/3803_mleko-ikona.jpg)
Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?
vyšlo 22.1.2021 | Recepty
Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.
![Domácí míchané nápoje pro sváteční dny Domácí míchané nápoje pro sváteční dny](/images/clanky/ikony/5442_bublinky-napoje-1.jpg)
Domácí míchané nápoje pro sváteční dny
vyšlo 19.12.2020 | Recepty
Tento rok byl pro všechny velice náročný, a tak se těšíme, že alespoň o svátcích v kruhu nebližších na chvíli vydechneme a zažijeme pohodovou a uvolněnou atmosféru. Tu si můžeme vychutnat i s oblíbeným koktejlem, na jehož přípravu využijeme čerstvou perlivou vodu přichystanou v domácím výrobníku.
![Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma](/images/clanky/ikony/5419_vladeko-studeny-kour-ikona.jpg)
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
vyšlo 20.11.2020 | Recepty
V dnešním článku o domácím uzení se zaměříme na uzení studeným kouřem. Tedy na uzení, při kterém teplota nesmí přesáhnout cca 30 stupňů a doba uzení se většinou nepočítá v hodinách, ale ve dnech.
![Recepty na tradiční domácí klobásy 2. Recepty na tradiční domácí klobásy 2.](/images/clanky/ikony/5406_vladeko-uzeni-klobas-recepty2-ikona.jpg)
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
vyšlo 26.10.2020 | Recepty
V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.
![Recepty na tradiční domácí klobásy 1. Recepty na tradiční domácí klobásy 1.](/images/clanky/ikony/5400_vladeko-uzeni-klobas-recepty-ikona.jpg)
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
vyšlo 13.10.2020 | Recepty
Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.
![Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle](/images/clanky/ikony/4617_lancmit-ikona.jpg)
Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle
vyšlo 7.9.2020 | Recepty
Luncheon meat, neboli hezky česky lančmít je mleté kořeněné maso prodávané v konzervě. Majitelé šunkovaru (a nejen oni) si výtečný lančmít připraví snadno sami.
![Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty](/images/clanky/ikony/3880_ostruziny-ikona.jpg)
Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty
vyšlo 16.8.2020 | Recepty
Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.
![Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle](/images/clanky/ikony/5133_merunkova-marmelada-tefal-hrnec-ikona.jpg)
Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle
vyšlo 11.6.2020 | Recepty
Nejlepší na letních měsících je snadný přísun vitamínů z dozrálého ovoce. Zahrada s ovocnými stromy hraje různými barvami a farmářské trhy voní čerstvě sklizenými plody, které mají pro naše tělo pozitivní účinky. Oranžová záplava meruněk, které svým tvarem připomínají srdce, svou sladkostí a vůní vábí široko daleko…a když už nemáte chuť na čerstvé, připravte si doma jednoduše a rychle marmeládu…však se bude hodit, až se vás zima zeptá!
![Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly](/images/clanky/ikony/3678_smoothie-ikona.jpg)
Jak připravit smoothie - recepty na chutné, zdravé a vydatné koktejly
vyšlo 25.4.2020 | Recepty
Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. A jak připravit smoothie? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.
![Uzení ryb v domácí udírně Uzení ryb v domácí udírně](/images/clanky/ikony/5247_vladeko-uzene-ryby-ikona.jpg)
Uzení ryb v domácí udírně
vyšlo 8.1.2020 | Recepty
Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.
![Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně](/images/clanky/ikony/5215_uzeni-veproveho-masa-ikona.jpg)
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
vyšlo 11.11.2019 | Recepty
Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.