Recepty
- Předkrmy a chuťovky
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Drůbež
- Vepřové maso
- Hovězí a telecí maso
- Mleté a uzené maso
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Ostatní maso
- Ryby a dary moře
- Houby
- Těstoviny a pizzy
- Luštěniny a rýže
- Pomazánky
- Saláty a přílohy
- Dezerty a moučníky
- Omáčky a zálivky
- Poháry a nápoje
- Ostatní pokrmy
- Jídla z brambor
- Vánoční cukroví
- Domácí pečivo
- Fondue
Recepty
![Domácí vepřové klobásy s čedarem Domácí vepřové klobásy s čedarem](/images/clanky/ikony/6069_moravske-klobasy-ikona.jpg)
Domácí vepřové klobásy s čedarem
vyšlo 11.1.2024 | Recepty
Dnes společně připravíme a vyudíme jednoduché, ale výborné domácí klobásy. Na jejich výrobu budeme potřebovat pouze vepřové maso, koření a sýr čedar.
![Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky](/images/clanky/ikony/3597_avokado-nove-ikona.jpg)
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
vyšlo 30.12.2023 | Recepty
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
![Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý. Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.](/images/clanky/ikony/6047_domaci-nutela-ikona.jpg)
Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.
vyšlo 29.11.2023 | Recepty
Napadlo vás někdy, že byste si zkusili vyrobit oblíbenou pochoutku sami doma? Proč ne? Tato krémová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k toastům či palačinkám, ale také ideálním parťákem pro vánoční pečení. Díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, je domácí nutella zdravější než ta kupovaná.
![Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta](/images/clanky/ikony/4314_candati-polevka-ikona.jpg)
Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta
vyšlo 12.11.2023 | Recepty
Pro většinu lidí jsou vánoce jediný den v roce, kdy vaří rybí polévku. Recept, který si dnes vyzkoušíme, vás možná přiměje uvařit si rybí polévku častěji. Na sváteční rybí polévku s knedlíčky můžeme použít jakoukoli rybu, v tomto receptu na ni použijeme skelet z candáta. Polévka má lehce pikantní chuť a pochutnají si na ní i ti, kteří jinak ryby moc nemusí.
![Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny](/images/clanky/ikony/6034_vladeko-paprikove-klobasy-ikona.jpg)
Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny
vyšlo 9.11.2023 | Recepty
Podzim je čas domácího uzení. Dnes si ukážeme recept na paprikové klobásy s pálivou paprikou, které si snadno vyrobíme v domácích podmínkách. Potřebovat budeme pouze základní kuchyňské vybavení a udírnu.
![Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně](/images/clanky/ikony/2957_dyne-ikona.jpg)
Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně
vyšlo 20.10.2023 | Recepty
Dýně, podzimní kráska, která se jen velmi pomalu dostává do českých kuchyní. Mnoho lidí si totiž myslí, že z dýně nejde uvařit nic jiného než kompot, ale to jsou na velkém omylu. Dýně má široké možnosti využití, dá se totiž připravovat jak na sladko, tak i na slano. Možná poté, co vyzkoušíte následující recepty, zařadíte dýni častěji na váš jídelníček.
![Pho bo - recept na tradiční vietnamskou polévku Pho bo - recept na tradiční vietnamskou polévku](/images/clanky/ikony/5873_pho-bo-recept-ikona.jpg)
Pho bo - recept na tradiční vietnamskou polévku
vyšlo 1.10.2023 | Recepty
Pho bo, tradiční vietnamská polévka patří k oblíbeným pokrmům asijských bister a restaurací. Základem je hovězí vývar, který se podává s hovězím masem a rýžovými nudlemi.
![Džemy a zavařeniny z podzimního ovoce - jablek, hrušek, kdoulí a dýní Džemy a zavařeniny z podzimního ovoce - jablek, hrušek, kdoulí a dýní](/images/clanky/ikony/5833_podzimni-dzemy-ikona.jpg)
Džemy a zavařeniny z podzimního ovoce - jablek, hrušek, kdoulí a dýní
vyšlo 2.9.2023 | Recepty
Máte přebytek ovoce z vlastní zahrádky nebo vás právě obdarovali známí bedýnkou jablek, hrušek, kdoulí nebo dýní? Zaradujte se, připravte si chutné domácí džemy a zajistěte si vitamíny na celou zimu. Jak na to?
![Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg? Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?](/images/clanky/ikony/6088_big-green-egg-spravne-grilovani-ikona.jpg)
Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?
vyšlo 14.8.2023 | Recepty
V keramickém grilu lze kromě grilování i péct např. pizzu, restovat zeleninu, dusit a dokonce i udit. Gril lze navíc díky silné vrstvě keramiky používat během celého roku, dokonce i v zimě. Jak správně grilovat v keramickém grilu, aby byl výsledný pokrm, co nejlepší?
![Levandule – poklad na zahradě, v ložnici i v kuchyni Levandule – poklad na zahradě, v ložnici i v kuchyni](/images/clanky/ikony/4485_levandule-ikona.jpg)
Levandule – poklad na zahradě, v ložnici i v kuchyni
vyšlo 11.7.2023 | Nábytek, dekorace - Bytové doplňky a dekorace
Klasická levandule (lavandula) patří k velmi oblíbeným trvalkám. Pokud bychom se vydali za hledáním důvodů její oblíbenosti, určitě by to byla nádherná intenzivní vůně, okouzlující vzhled a barva a v neposlední řadě také její mnohostranné využití. Ačkoli je pro nás levandule spjata povětšinou s oblastí francouzské Provence, existuje již i u nás levandulová farma a levanduli si koneckonců můžete vypěstovat sami.
![Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu? Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?](/images/clanky/ikony/5561_pistaciova-zmrzlina-ikona.jpg)
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?
vyšlo 20.6.2023 | Recepty
Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.
![Osvěžující letní nápoje pro děti i dospělé Osvěžující letní nápoje pro děti i dospělé](/images/clanky/ikony/3337_letni-drinky-ikona.jpg)
Osvěžující letní nápoje pro děti i dospělé
vyšlo 3.6.2023 | Recepty
Uvažujete, jak si i během zamračených dní navodit tu pravou letní pohodu? Nebo jak se účinně zchladit během parného dne? Zkuste to pomocí osvěžujících letních nápojů! Jsou nenáročné na přípravu, krásně vypadají a báječně chutnají. Máme pro vás pár tipů pro všechny věkové kategorie.
![Užijte si Velikonoční půst bez hladovění a s chutí Užijte si Velikonoční půst bez hladovění a s chutí](/images/clanky/ikony/5687_velikonocni-pust-recepty-ikona.jpg)
Užijte si Velikonoční půst bez hladovění a s chutí
vyšlo 5.3.2023 | Recepty
Období velkého půstu je v plném proudu. A právě v tuto dobu se dle křesťanské tradice můžete vzdát masa, sladkého, alkoholu či kávy. Rozhodně se nejedná o žádných 40 dnů hladovění, ale především jde o změnu v jídelníčku, která vám očistí organismus a vy budete vnímat a cítit chutě a vůně jinak.
![Domácí rybí klobásy - jak vyrobit klobásy s rybím masem Domácí rybí klobásy - jak vyrobit klobásy s rybím masem](/images/clanky/ikony/5889_rybi-klobasy-ikona.jpg)
Domácí rybí klobásy - jak vyrobit klobásy s rybím masem
vyšlo 9.2.2023 | Recepty
Domácí rybí klobásy, resp. klobásy, v kterých má svůj podíl rybí maso, jsou oblíbené nejen mezi rybáři. Použít do nich můžeme v podstatě jakoukoli rybu, ale ideální je například cejn nebo kapr.
![Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho](/images/clanky/ikony/3829_cokolada-ikona2.jpg)
Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho
vyšlo 4.2.2023 | Recepty
Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.
![Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny](/images/clanky/ikony/5883_domaci-slanina-ikona.jpg)
Jak udit bůček - tradiční pochutina z domácí udírny
vyšlo 31.1.2023 | Recepty
Vepřový bok, lidově bůček, je tučný kus masa, který je oblíbený téměř ve všech koutech světa. Své typické národní pokrmy z něj připravují v Asii, Evropě i Jižní Americe. Pečený bůček má nezastupitelné místo i v české kuchyni. Stejně oblíbený je také bůček uzený, který si snadno připravíme ve své domácí udírně.
![Mozzarella – sýr, který vznikl nešťastnou náhodou Mozzarella – sýr, který vznikl nešťastnou náhodou](/images/clanky/ikony/3276_mozzarella-syr-ikona.jpg)
Mozzarella – sýr, který vznikl nešťastnou náhodou
vyšlo 28.1.2023 | Recepty
Říká se, že není sýr jako sýr. U mozzarelly to platí dvojnásob. Pravděpodobně každý zná ony bílé kuličky plovoucí v jakémsi kalném nálevu. Srandovně pruží a na stole je nejčastěji vídáte s kusem rajčete. Čerstvá bazalka navrch je vyšší level. Jak ale vypadá a odkud pochází pravá mozzarella a co si vlastně kupujeme v obchodech u nás?