Recepty
- Předkrmy a chuťovky
- Polévky
- Bezmasá jídla
- Drůbež
- Vepřové maso
- Hovězí a telecí maso
- Mleté a uzené maso
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Ostatní maso
- Ryby a dary moře
- Houby
- Těstoviny a pizzy
- Luštěniny a rýže
- Pomazánky
- Saláty a přílohy
- Dezerty a moučníky
- Omáčky a zálivky
- Poháry a nápoje
- Ostatní pokrmy
- Jídla z brambor
- Vánoční cukroví
- Domácí pečivo
- Fondue
Recepty
![Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření](/images/clanky/ikony/3484_oleje-novy-ikona.jpg)
Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření
vyšlo 22.1.2023 | Recepty
Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?
![Inspirace ze slovenské kuchyně Inspirace ze slovenské kuchyně](/images/clanky/ikony/2589_slovenska-kuchyne-nova-ikona.jpg)
Inspirace ze slovenské kuchyně
vyšlo 18.1.2023 | Recepty
Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.
![Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli](/images/clanky/ikony/3291_cokolada-nova-ikona.jpg)
Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli
vyšlo 15.1.2023 | Recepty
Hříšná chuť čokolády okouzluje lidstvo odedávna. Aztékové a Mayové jejímu kouzlu propadli stejně jako v 16. století Evropané. Tmavě hnědý zázrak z kakaových bobů oplývá schopnostmi takřka magickými. Pojďme se teď podívat, odkud se vzal a jak se s ním dá v kuchyni čarovat.
![Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska](/images/clanky/ikony/3168_sushi-ikona-ikona.jpg)
Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska
vyšlo 10.1.2023 | Recepty
Z čeho se sushi skládá? A dokázali byste ho připravit i doma? A víte, co vlastně sushi je? Když se vás někdo zeptá, jaké znáte japonské jídlo, pravděpodobně vás jako první napadne sushi. Ano, sushi je skutečně tím nejznámějším a tradičním japonským jídlem, které se pyšní až tisíciletou historií.
![Mexiko v kuchyni Mexiko v kuchyni](/images/clanky/ikony/2559_mexiko-kuchyne-ikona.jpg)
Mexiko v kuchyni
vyšlo 4.1.2023 | Recepty
Mexická kuchyně má své základy v pokrmech místních indiánů a nově příchozích dobyvatelů z Evropy, především ze Španělska. Z kuchyně původních obyvatel se dochovaly snad jen kukuřičné placky a pečené ryby. Kultura mayů a aztéků zanechala v dnešní mexické kuchyni stopu v podobě ingrediencí – kukuřice, chilli papriček a rajčat.
![Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše](/images/clanky/ikony/5834_pomaly-hrnec-prex-ikona.jpg)
Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše
vyšlo 31.10.2022 | Recepty
Objevte kouzlo terakotového pomalého hrnce JATA JEOL2135, ve kterém připravíte lahodná jídla bez větší námahy. Stačí si pouze připravit všechny potřebné ingredience, vložit je do hrnce a nastavit pomocí otočného knoflíku vhodnou funkci. O všechno ostatní se už díky pomalému a rovnoměrnému vaření postará sám.
![Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy](/images/clanky/ikony/5794_boruvkove-dzemy-ikona.jpg)
Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy
vyšlo 2.8.2022 | Recepty
Sezóna borůvek je v plném proudu a tak pokud máte čas a chuť, vyrazte na hory, nasbírejte si borůvky a něco dobrého si doma uvařte nebo upečte. Kromě výborné chuti mají borůvky také spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek.
![Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň](/images/clanky/ikony/5779_vladeko-big-green-egg-ikona.jpg)
Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň
vyšlo 23.6.2022 | Recepty
Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.
![Vychutnejte si exkluzivní kávu od technologicky vyspělých kávovarů Jura Vychutnejte si exkluzivní kávu od technologicky vyspělých kávovarů Jura](/images/clanky/ikony/5773_etd-kavovary-jura-ikona.jpg)
Vychutnejte si exkluzivní kávu od technologicky vyspělých kávovarů Jura
vyšlo 17.6.2022 | Kuchyně - Bílá technika a domácí spotřebiče
Pro každého, kdo má kávu opravdu rád a nebere ji jen jako prostředek k nabuzení a získání energie, je výjimečná chuť kávy to, o co mu jde především. Stejně, jako se dá vychutnat vytříbená skotská whisky, tak se dá i káva připravit tak, aby svou chutí omámila každou chuťovou buňku. Nezáleží přitom, jestli máte raději espresso, cappuccino nebo latte. Každá káva si zaslouží dokonalou přípravu. Mezi odborníky na přípravu lahodné kávy patří kávovary Jura.
![Zásady uzení a často kladené dotazy Zásady uzení a často kladené dotazy](/images/clanky/ikony/5758_vladeko-zasady-uzeni-ikona.jpg)
Zásady uzení a často kladené dotazy
vyšlo 3.6.2022 | Zahrada - Zahrada
V dnešním článku o uzení si zopakujeme základy uzení a nejčastější otázky, které se kolem uzení objevují. Jakým dřevem topit, jak připravit udírnu, jak připravit maso na uzení nebo jak dlouho udit.
![Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou? Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?](/images/clanky/ikony/5725_udirny-klasicka-elektricka-22-ikona.jpg)
Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?
vyšlo 22.4.2022 | Recepty
Uzené speciality z domácí udírny se těší velké oblibě. Jak ale vybrat správnou udírnu? Zvolit klasickou udírnu nebo raději elektrickou? Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké jsou výhody jednotlivých typů?
![Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy](/images/clanky/ikony/5659_moravske-klobasy-ikona.jpg)
Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy
vyšlo 10.1.2022 | Recepty
Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.
![Tipy na vlastnoručně vyrobené dárky aneb něco na zub i do koupele Tipy na vlastnoručně vyrobené dárky aneb něco na zub i do koupele](/images/clanky/ikony/5439_vlastni-vanocni-darky-ikona.jpg)
Tipy na vlastnoručně vyrobené dárky aneb něco na zub i do koupele
vyšlo 18.12.2021 | Nábytek, dekorace - Bytové doplňky a dekorace
Nad dárky dělané s láskou není. Potěší každého, protože je za nimi kus práce, fantazie i času věnovaného speciálně obdarovanému. Některé dárky zůstávají navždy, jiné si můžete vychutnat. A právě na ty druhé si dnes posvítíme. Vlastnoručně vyrobené dobroty či věci do koupele a na pleť budete mít hotové raz dva a můžete s nimi obdarovat své přátelé a blízké.
![Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně](/images/clanky/ikony/5639_uzeny-spek-ikona.jpg)
Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně
vyšlo 30.11.2021 | Recepty
Uzená slanina, neboli špek, je oblíbenou pochoutkou, kterou užijeme pro přípravu řady dalších pokrmů. Výborná je např. ke špikování masa, do základů omáček a šťáv, nebo třeba pod míchaná vajíčka. Příprava uzené slaniny v domácí udírně je jednoduchá. Dnes se podíváme, jak na to.
![Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže](/images/clanky/ikony/5612_uzene-kure-ikona.jpg)
Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže
vyšlo 8.10.2021 | Recepty
V předchozích dílech našeho seriálu o uzení jsme udili vepřové maso, klobásy i ryby. Také jsme se podívali na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné. V dnešním článku se zaměříme na uzení kuřecího maso.
![Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy](/images/clanky/ikony/3603_orechy-ikona.jpg)
Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy
vyšlo 1.10.2021 | Recepty
Zejména před Vánoci se sháníme po dobrých oříšcích, které přidáváme do těsta na vánoční cukroví, nebo jím cukroví dekorujeme. U nás nejčastěji používáme vlašské ořechy, lískové ořechy či mandle. Víte ale, jak chutnají třeba piniové, pekanové či makadamové ořechy? Na tradiční český vánoční stůl se samozřejmě příliš nehodí, ale za zkoušku jistě stojí.
![Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví](/images/clanky/ikony/3775_houby-ikona.jpg)
Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví
vyšlo 24.7.2021 | Recepty
Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.