Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!
18.07.2017
Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!
Grilování má své zásady
Nedáte dopustit na klasiku a grilujete na dřevěném uhlí? Nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu? Tak jako tak je potřeba dodržovat určité zásady. Chcete přeci, aby vám grilovací vybavení sloužilo ještě pár sezón a vaše kulinářské výtvory byly co možná nejchutnější!
Tip: Plynové, elektrické i grily na dřevěné uhlí, návody, recepty i koření na grilování najdete na grilovani.cz.
Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.
Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
Čistota = půl zdraví. Vyčistěte grilovací rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.
Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.
Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.
Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.
Přejeme hodně zdaru!
- PR článek -
Článek byl zobrazen 8536 krát.
Diskuze k článku
Mirek | 10.08.2017 14:09:19
Dobré rady, se kterými musím jen souhlasit. Nejdůležitější je ale solidní gril, který udělá půlku práce za Vás. Ideálně nějaké kotlíkové provedení. Nedávno jsem si pořídil v Tescu na radu kamaráda podobný a nedám na něj dopustit. S grilováním v klasickém starém krbu je to nesrovnatelné.
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouStavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim
Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.
Další články na téma Recepty

Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví
Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.

Levandule – poklad na zahradě, v ložnici i v kuchyni
Klasická levandule (lavandula) patří k velmi oblíbeným trvalkám. Pokud bychom se vydali za hledáním důvodů její oblíbenosti, určitě by to byla nádherná intenzivní vůně, okouzlující vzhled a barva a v neposlední řadě také její mnohostranné využití. Ačkoli je pro nás levandule spjata povětšinou s oblastí francouzské Provence, existuje již i u nás levandulová farma a levanduli si koneckonců můžete vypěstovat sami.

Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?
V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce
Sušené maso patří k oblíbené pochoutce a bohatému zdroji bílkovin. Příprava sušeného masa je jednoduchá a snadno ji zvládnete doma v kuchyni. Přinášíme vám recepty na nejoblíbenější marinády, které dodají sušenému masu skvělou chuť.

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám
Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy
Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.

Kurz grilování na keramických grilech Big Green Egg
Máte doma keramický gril Big Green Egg nebo uvažujete o jeho nákupu a chtěli byste se naučit jej správně používat a grilovat jako profesionálové? Právě pro vás jsou určeny kurzy grilování na keramických grilech. Jak takové kurzy vypadají, co můžete očekávat a co všechno se naučíte?