Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!
18.07.2017
Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!
Grilování má své zásady
Nedáte dopustit na klasiku a grilujete na dřevěném uhlí? Nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu? Tak jako tak je potřeba dodržovat určité zásady. Chcete přeci, aby vám grilovací vybavení sloužilo ještě pár sezón a vaše kulinářské výtvory byly co možná nejchutnější!
Tip: Plynové, elektrické i grily na dřevěné uhlí, návody, recepty i koření na grilování najdete na grilovani.cz.
Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.
Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
Čistota = půl zdraví. Vyčistěte grilovací rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.
Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.
Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.
Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.
Přejeme hodně zdaru!
- PR článek -
Článek byl zobrazen 8306 krát.
Diskuze k článku
Mirek | 10.08.2017 14:09:19
Dobré rady, se kterými musím jen souhlasit. Nejdůležitější je ale solidní gril, který udělá půlku práce za Vás. Ideálně nějaké kotlíkové provedení. Nedávno jsem si pořídil v Tescu na radu kamaráda podobný a nedám na něj dopustit. S grilováním v klasickém starém krbu je to nesrovnatelné.
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Recepty
Údržba a čistění grilu během grilovací sezóny
Než na své zahradě zahájíme grilovací sezónu, měli bychom provést kompletní revizi grilu, zejména pokud nám už nějaký ten rok slouží. Jestliže o zahradní gril pravidelně pečujeme, nemělo by nás nic překvapit. Ne každý však ví, jak se o gril správně starat. Pojďme si tedy shrnout hlavní zásady péče o nejpoužívanější typy grilů.
Džemy a zavařeniny z podzimního ovoce - jablek, hrušek, kdoulí a dýní
Máte přebytek ovoce z vlastní zahrádky nebo vás právě obdarovali známí bedýnkou jablek, hrušek, kdoulí nebo dýní? Zaradujte se, připravte si chutné domácí džemy a zajistěte si vitamíny na celou zimu. Jak na to?
Valentýnské menu pro dva
Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit
Vánoce, nejkrásnější čas v roce hlavně pro děti, které se těší na dárečky, ale také na cukroví a další sladké dobroty. Připravte se na vánoční pečení co nejdříve a nebojte se zapojit i děti. Budou vám moc rády pomáhat a společně strávené chvíle jsou tím nekrásnějším, co o vánočních svátcích můžeme prožít.
Grog – ideální nápoj do mrazivých dnů
Čím se tak zahřát v těchto mrazivých dnech? Čím přivítat promrzlou návštěvu? S chlazeným pivem nejspíš neuspějeme a tak by to chtělo něco pořádného na zahřátí. Velmi osvědčeným a přitom jednoduchým nápojem, který se hodí na dlouhé zimní večery je grog. Nemusí však být jen z rumu, můžete jej ochutit třeba koňakem, whiskou nebo griotkou.
Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta
Pro většinu lidí jsou vánoce jediný den v roce, kdy vaří rybí polévku. Recept, který si dnes vyzkoušíme, vás možná přiměje uvařit si rybí polévku častěji. Na sváteční rybí polévku s knedlíčky můžeme použít jakoukoli rybu, v tomto receptu na ni použijeme skelet z candáta. Polévka má lehce pikantní chuť a pochutnají si na ní i ti, kteří jinak ryby moc nemusí.
Burrito - mexická pochoutka mnoha variací
Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.