Reklama

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

17.12.2005

Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.

Každý by si měl osvojit alespoň základní pravidla pro nakupování poživatin, aby pak přes vánoční svátky neulehl se zažívacími obtížemi či nějakou horší infekční chorobou.

V prvé řadě bychom se měli vyhnout prodejnám, kde jsou evidentně na štíru s čistotou. "Všímejte si hygienických podmínek prodejny i čistoty personálu, vězte, že s nebalenými potravinami je možné manipulovat jen pomocí podávacího náčiní nebo rukavic," upozorňuje tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.

Kontrolujte datum spotřeby i teplotu mrazícího boxu

Důležité je vždy vedle posouzení vzhledu potravin zkontrolovat dobu použitelnosti, tedy datum uvedené za slovy "Spotřebujte do...". "Po tomto datu se potraviny už nesmějí prodávat a nemají co dělat ani v našich chladničkách," dodává mluvčí. Potraviny bychom měli z obchodu domů převézt co nejrychleji a uskladnit je v takových podmínkách, jaké doporučují instrukce na obalech, které by neměly být deformované, poškozené či špinavé.

Nikdy bychom neměli kupovat potraviny, které podezřele zavánějí, jsou napadeny plísněmi nebo hnilobou anebo nebyly v prodejně uloženy v odpovídajících teplotních podmínkách. To se týká především lahůdek, výrobků z masa, ryb, kuřat, mléčných výrobků nebo zákusků, které mají být ukládány v chladících vitrínách. "Pro vejce platí, že by měla být uložena v suchu, chráněna před slunečním zářením a v prostředí s teplotou mezi 5 - 18˚C," uvádí dále Kolejková.

Nakupujeme-li mražené potraviny, pak je nutné se přesvědčit, zda je teplota mrazící skříně nebo boxu nižší než -18˚ Celsia. Teploměr by měl být vždy na viditelném místě a samozřejmě by měl být funkční. Potraviny by navíc měly být v mrazících boxech uloženy jen do úrovně čáry plnění. Pro přepravu mražených potravin bychom měli použít chladící tašky a po nákupu je urychleně uložit v mrazničce. "Nikdy jednou rozmražené potraviny znovu nezmrazujte," varuje mluvčí SZPI.

Ovoce a zeleninu v zimě kupujte raději v kamenném obchodě

Zásady platí také při nakupování ovoce a zeleniny. Nikdy bychom neměli kupovat plesnivé nebo nahnilé plody, a to ani za "výhodnou cenu". Plody by neměly být mechanicky nebo mrazem poškozené, neboť potom rychleji podléhají zkáze. Mnoho lidí neví, že je zakázáno prodávat tzv. výkroje. "Ani my bychom neměli plísní nebo hnilobou napadené plody vykrajovat. Produkty plísní jsou totiž v celém plodu a mohou být nebezpečné pro naše zdraví," říká mluvčí potravinářské inspekce.

Ovoce i zelenina musejí být při prodeji řádně označeny, mimo jiné třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že je možné prodávat nekvalitní zboží. "Pokud se stane, že v balíku citrusových plodů, jablek nebo například kiwi najdeme nahnilé nebo plesnivé plody, je namístě je co nejdříve v prodejně reklamovat a požadovat výměnu za kvalitní zboží nebo vrácení peněz," nabádá Kolejková.

Inspekce nedoporučuje v mrazivých dnech nakupovat ovoce, zeleninu a brambory na tržištích. I když žádný předpis neurčuje teploty, za kterých může být toto zboží prodáváno, zákon stanovuje, že ovoce a zelenina nesmějí být poškozeny mrazem. Laicky je těžké takové poškození při nákupu zjistit, teprve doma však spotřebitel zjistí, že mrazem poškozená pletiva plodů, která obsahují hodně vody, rychle podléhají hnilobě a není možné je konzumovat.

V zimě je proto lépe nakupovat ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ Celsia. „Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí,“ varuje dále tisková mluvčí. Zeleninu, ovoce ani brambory není proto vhodné ani doma skladovat tam, kde by mohlo mrznout, například na balkoně.

V průběhu vánočních svátků a hlavně po nich bychom měli pravidelně kontrolovat chladničku a nekompromisně se zbavit potravin, které jsou prošlé nebo vypadají podezřele.

Autor: efa

Článek byl zobrazen 4460 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Vlastní výroba sprchových boxů, vířivých van a parních lázní – vytvořte si domácí wellness

    Kvalitní výroba relaxačního a rehabilitačního zařízení. Masážní vany, parní sprchové boxy a další, vše vyrábíme v mnoha provedeních s ohledem na přání zákazníka. Jsme česká firma ARTTEC s.r.o., která se již 25 let zabývá výrobou a prodejem sanitárního zařízení.
  • Jaro na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!

    Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou
  • Snížení nákladů za platby energií cestou zateplení

    Zateplujete střechu? Správná volba, v pravý čas. Díky Foukané izolaci Climatizeru Plus snížíte náklady za energie až o 30 %. Že už máte staré zateplení? Tak to můžete přefouknu ještě jednou. Ať uspoříte ještě víc!

Další články na téma Recepty

Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?

 
Čas malin - recepty na oblíbené malinové dobroty

Čas malin - recepty na oblíbené malinové dobroty

Kdo by neměl rád maliny! Toto sladké a voňavé ovoce roste jak ve volné přírodě, tak si jej můžeme vypěstovat i na zahradě. Nejlépe si pochutnáme na čerstvých, právě utržených malinách. Maliny však rychle podléhají zkáze a tak pokud jich máme nadbytek, musíme vymyslet, jak je efektivně spotřebovat. Což takhle připravit nějakou sladkou dobrotu?

 
Domácí míchané nápoje pro sváteční dny

Domácí míchané nápoje pro sváteční dny

Tento rok byl pro všechny velice náročný, a tak se těšíme, že alespoň o svátcích v kruhu nebližších na chvíli vydechneme a zažijeme pohodovou a uvolněnou atmosféru. Tu si můžeme vychutnat i s oblíbeným koktejlem, na jehož přípravu využijeme čerstvou perlivou vodu přichystanou v domácím výrobníku.

 
Tipy a triky

Tipy a triky

Možná vás už mnohokrát napadlo při vaření nebo přípravě jídla: “Jak já bych to udělal, aby se mi to nerozpadlo, bylo křupavější, nedrobilo se, mělo lepší chuť a tak dále, a tak dále. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak na to.

 
Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví

Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.

 
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení

Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení

Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!

 
Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

 
Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Konec zápachu z kočičího wc

Speciální bakterie pro použití v kočičím WC. Zabraňují zápachu a prodlužují interval celkové výměny. 100% přírodní, bezpečné a účinné.

 

Screenové clony pro maximální soukromí

Zapomeňte na interiérové žaluzie, screenové clony Minirol představují ideální řešení pro všechny domy i byty. Poskytnou vám soukromí i příjemné klima.

 

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Nepropustné chrániče matrací

Chránič matrace výrazně prodlouží životnost Vaší matrace. Vybírat můžete z různých povrchových materiálů: klasické froté, 100% bavlna nebo moderní molton či tencel.

 

Kvalitní sprchové dveře do niky

Naše sprchové dveře odpovídají posledním trendům v designu a navíc jsou vyrobeny z velmi kvalitních materiálů. Samozřejmostí je nepřeberná škála velikostí přesně k vaší nice.

 

Skleněné dveře - tam, kde dřevo nestačí

Moderní, bezpečné a cenově dostupné skleněné dveře. Skleněné dveře jsou součástí každého moderního interiéru. Všechna skleněná křídla jsou vyrobena z 8 mm silného, tvrzeného skla. Díky tomu jsou nebývale odolné a téměř nerozbitné.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Další z této rubriky

Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle

Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle

Nejlepší na letních měsících je snadný přísun vitamínů z dozrálého ovoce. Zahrada s ovocnými stromy hraje různými barvami a farmářské trhy voní čerstvě sklizenými plody, které mají pro naše tělo pozitivní účinky. Oranžová záplava meruněk, které svým tvarem připomínají srdce, svou sladkostí a vůní vábí široko daleko…a když už nemáte chuť na čerstvé, připravte si doma jednoduše a rychle marmeládu…však se bude hodit, až se vás zima zeptá!

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků

Možná jste v obchodě mezi ovocem také narazili na lesklý, sytě oranžový plod, který svým vzhledem připomíná křížence mezi rajčetem a paprikou. Jenomže jde o ovoce a navíc velmi chutné. Zatímco v Číně jej znají již více než 2 tisíce let, k nám se kaki dostalo poměrně nedávno a pomalu jej zařazujeme do našeho jídelníčku.

 

Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 

Jaké dřevo je vhodné na uzení?

Jaké dřevo je vhodné na uzení?

Na výsledek našeho snažení v domácí udírně má vliv spousta věcí. Kvalita masa, použité koření, naložení masa před uzením, teplota uzení. Velký vliv na výslednou chuť a vůni má také použité dřevo, jehož spalováním generujeme kouř. V dalším článku zaměřeném na domácí uzení se dnes podíváme na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné.

 

Mexiko v kuchyni

Mexiko v kuchyni

Mexická kuchyně má své základy v pokrmech místních indiánů a nově příchozích dobyvatelů z Evropy, především ze Španělska. Z kuchyně původních obyvatel se dochovaly snad jen kukuřičné placky a pečené ryby. Kultura mayů a aztéků zanechala v dnešní mexické kuchyni stopu v podobě ingrediencí – kukuřice, chilli papriček a rajčat.

 

Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom