Jak správně servírovat víno?
18.08.2005
Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.
Důležité je dodržovat správnou teplotu daného druhu vína. Zatímco šumivá vína, která tvoří tak trochu zvláštní vinnou kapitolu a nebudeme se jimi v tomto článku zabývat, by měla být velmi studená, červená vína se servírují o teplotě mnohem vyšší. Podcenit bychom neměli ani dobře zvládnutý rituál otevírání lahve a nutné je dbát také na výběr skleniček.
Nejprve se zastavíme u teploty vína. Šumivá vína by měla být podávána o teplotě okolo pěti stupňů Celsia, bílá vína by měla mít o několik stupňů více - sladká vína okolo osmi stupňů, suchá vína o 2 až 3 stupně více. O červených vínech se říká, že by měla mít pokojovou teplotu, ve skutečnosti by však měla být o něco chladnější. Mladá vína bychom měli konzumovat o teplotě okolo 15 stupňů Celsia, zralejší odrůdy kolem 17 stupňů.
Na danou teplotu by se víno mělo zchladit či oteplit ne nárazově, ale postupně; takzvaně ho temperujeme, aby nedošlo k tepelnému šoku. V žádném případě bychom neměli narychlo chladit víno v mrazáku nebo jej ohřívat v mikrovlnné troubě. Připravit ke konzumaci by se víno mělo alespoň jeden den předem. U mladších vín se doporučuje přelít ho asi hodinu před konzumací do karafy, aby se usadilo.
Také otevírání vína je tak trochu věda. Vždy by měl, pokud je to možné, otevírat láhev muž. Nejprve je nutné odstranit staniol, ale pouze jeho horní část, zbytek se nechává na lahvi. Okraj lahve poté utřeme čistým ubrouskem. Kvalitní vývrtkou posléze odstraníme korek, a to tak, abychom jej celý neprovrtali - hrozilo by vydrolení korku do nápoje. Korek by také neměl při vytahování takzvaně mlasknout, ale měl by být vytažen pomalu a neslyšně. Hrdlo poté opět utřeme.
Pokud jsme v restauraci a víno servíruje číšník, měl by jej vždy náležitě představit. Sdělit značku, ročník i odrůdu vína a případně také jeho původ nebo zpracování. Jestliže ten, kdo víno objednal, po ochutnání souhlasí se servírováním, nalije číšník víno všem u stolu, a to zprava.
Skleničky by měly být na stopce a měly by být tenkostěnné. Na bílé víno se používají vyšší a štíhlejší sklenice, na červené víno baculatější sklenice s kratší nožkou. Víno by se nikdy nemělo dolévat, a to zejména víno bílé. U červeného vína někteří dolévání povolují.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Vybudujte si v bytě domácí vinotéku
Vybudujte si malý domácí sklípek
Článek byl zobrazen 7322 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Recepty
Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty
Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.
Tipy a triky
Možná vás už mnohokrát napadlo při vaření nebo přípravě jídla: “Jak já bych to udělal, aby se mi to nerozpadlo, bylo křupavější, nedrobilo se, mělo lepší chuť a tak dále, a tak dále. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak na to.
Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty
Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.
Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.
Valentýnské menu pro dva
Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.
Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány
Sóju znali už před pěti tisíci lety v Číně. Tato výjimečná luštěnina je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin. Původ prastaré kulturní rostliny asi nebude nikdy přesně znám, s nejvyšší pravděpodobností však pochází z jihovýchodní Asie.
Připravte si chutné silvestrovské pohoštění
Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.