Víte, že bramborové hranolky pocházejí z Belgie?
31.10.2005
Víte, z jaké země pocházejí bramborové hranolky a kdo je jako první usmažil? Mnozí lidé se domnívají, že vzhledem k americkému původu brambor a oblibě hranolek v amerických fast foodech jsou jejich mateřskou zemí právě USA. Podle anglického názvu frech fries by se zase dalo usuzovat na Francii. Omyl!
Hranolky totiž pocházejí z Belgie. Obyvatelé území mezí Dinantem a Lutychem na březích řeky Meusy si často jako přílohu smažili v oleji malé ryby. Ovšem když v zimě zmrzla řeka, museli se spokojit s bramborami, respektive v oleji smaženými bramborovými kousky. Název známý po celém světě pak hranolkům dal podnikatel Frits, který v roce 1861 otevřel první stánek, kde tuto pochoutku prodával.
Od té doby se bramborové hranolky rozšířily po celém světě, tradiční přílohou jsou zejména v sítích rychlého občerstvení typu McDonald´s, Burger King nebo KFC, najdeme je však běžně i v restauracích, kde se podávají k masu či jiným pokrmům místo brambor. Jejich chuť je vedle soli často vylepšována různými druhy koření, podávají se také s kečupem nebo tatarkou.
Hranolky rovněž zaujímají nejednu položku v Guinessové knize rekordů - oblíbené jsou soutěže, kdo usmaží více kilogramů této pochutiny či jak dlouho hranolky někdo dokáže smažit v kuse, případně kolik jich je schopen sníst. Jedna paní byla schopna smažit hranolky 78 hodin a jiným účastníkům rekordu se zase podařilo připravit téměř dvě tuny tohoto pokrmu.
Mnozí lékaři a dietologové však často varují před nadměrnou konzumací bramborových hranolků, a to zejména dětmi, které je doslova milují. Původní surovina je sice klasickou zeleninou, ovšem právě způsob přípravy není pro lidský trávicí trakt právě vhodný. Hranolky obsahují příliš mnoho oleje, často přepáleného. Mají tudíž mnoho kalorií a navíc v nich je i řada látek, které škodí zdraví. Proto je vhodnější, když už se rozhodneme je vůbec konzumovat, je místo smažení v oleji jen opražit bez tuku v troubě na plechu.
Autor: efa
Článek byl zobrazen 9181 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Recepty

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí
V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty
Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.

Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu
Správné skladování potravin je klíčové pro udržení jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Různé druhy potravin vyžadují odlišné podmínky skladování. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak uchovávat ovoce, zeleninu, ořechy, vejce, maso, kávu, čaje a další důležité potraviny.

Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty
Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.

Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy
Zejména před Vánoci se sháníme po dobrých oříšcích, které přidáváme do těsta na vánoční cukroví, nebo jím cukroví dekorujeme. U nás nejčastěji používáme vlašské ořechy, lískové ořechy či mandle. Víte ale, jak chutnají třeba piniové, pekanové či makadamové ořechy? Na tradiční český vánoční stůl se samozřejmě příliš nehodí, ale za zkoušku jistě stojí.

Čas malin - recepty na oblíbené malinové dobroty
Kdo by neměl rád maliny! Toto sladké a voňavé ovoce roste jak ve volné přírodě, tak si jej můžeme vypěstovat i na zahradě. Nejlépe si pochutnáme na čerstvých, právě utržených malinách. Maliny však rychle podléhají zkáze a tak pokud jich máme nadbytek, musíme vymyslet, jak je efektivně spotřebovat. Což takhle připravit nějakou sladkou dobrotu?

Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!
Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek
Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.