IP Polná LB Zateplete strop

Reklama

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

25.01.2015

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.

Zdravá i pro celiaky

O žaludové mouce se však začíná mezi lidmi mluvit i nyní, v době, kdy máme k dispozici potraviny v jakémkoliv množství a z nejrůznějších koutů světa. Jak je to možné? Žaludová mouka se totiž zařadila mezi potraviny zdravé výživy. Má vysokou nutriční hodnotu a je plná látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje velké množství draslíku (4500 mg/kg), vápníku (740 mg/kg), hořčíku (340 mg/kg), sodíku a fosforu. Tyto hodnoty jsou v porovnání s pšeničnou moukou několikanásobně vyšší. Je v ní obsažena také spousta vlákniny. Právě vyšší podíl vlákniny je nezbytný pro správnou funkci trávicí soustavy. Je rovněž bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Pozitivní vliv na lidský organismus mají také nenasycené mastné kyseliny, které se v ní nacházejí ve více jak 5%. Navíc je přirozeně bezlepková a tak jí mohou i celiaci. Na žaludovou mouku se nevyskytují žádné alergie. Vzhledem k tomu, že se v ní nachází malé množství tříslovin, má také stahující účinek na lidský organismus, upravuje trávení a žaludeční problémy, omezuje pocení a při horečkách upravuje tělesnou teplotu.

S žaludovou moukou opatrně!

Nevýhodou žaludové mouky je, že je sama o sobě příliš těžká a tak je třeba být při jejím používání opatrní. Do těsta je tak lepší ji pouze přidávat k mouce pšeničné - ideálně v poměru 1:3 (jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu). Těsto připravené jen ze žaludové mouky by bylo příliš těžké a hutné. Naši předci z ní proto dělali pouze pečené placky, výjimečně pak nějaké kynuté pečivo, protože si s kvasnicemi příliš nerozumí. Pokud bychom chtěli dnes péct kynuté pečivo z žaludové mouky, musíme snížit podíl žaludové mouky na 1:5, případně zvýšit podíl kvasnic. Pečivo tak získá jedinečnou chuť i barvu a zároveň neztratí svou schopnost kynout. Nejlepší je začít pracovat pouze s menším podílem žaludové mouky a postupně ji přidávat.

Pečeme s žaludovou moukou

Žaludová mouka krásně sladce a lehce kávově voní. Hotový výrobek, který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo. Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Chlebové těsto s přidáním žaludové mouky má stejné vlastnosti, jako těsto připravené z kvásku z žitné mouky. Také naši předci používali žitnou mouku jako jakýsi zlepšovák chuti do chlebového těsta.

Její chuť vynikne také v perníčcích, brownies či sladkém pečivu. Pokud tedy chceme upéct sladké, ale i slané sušenky, musíme do receptu přidat o něco více tekutiny, než je uvedeno v receptu. Žaludová mouka totiž dosti saje tekutiny a těsto tak rychle tuhne. Právě v perníku však dobře vynikne její sladce kořeněná chuť. Zcela nahradit pak dokáže pšeničnou mouku v karbanátcích, sekané, bramborácích, omeletách a dalších pokrmech. Při přípravě bramboráků postačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Velmi chutná je také kombinace pohankové a žaludové mouky.

Kde sehnat žaludovou mouku?

Žaludovou mouku je možné dnes sehnat v kamenných prodejnách zdravé výživy, případně na internetu (500 gramů stojí zhruba 95 korun). Taková mouka je vyráběna z žaludů rostoucích v kontrolovaném ekologickém prostředí. Pokud se vám chce, můžete si zkusit vyrobit žaludovou mouku i sami doma. Na podzim je žaludů na dubech dost, tak je stačí sesbírat. Nikdy však nejezte syrové žaludy, protože jsou hořké a obsahují třísloviny. Způsobily by vám tak akorát žaludeční problémy. Sbírejte pouze zralé žaludy, ty oloupejte a dejte na 4 dny namáčet do studené vody. Vodu pravidelně vyměňujte. Za tuto dobu se z žaludů nežádoucí třísloviny vyplaví. Následně je krátce povařte, rozemelte na masovém strojku a vzniklou směs dejte vysušit. Jakmile je suchá, pomelte ji, nebo rozmixujte na moučku. Hotová mouka vás překvapí svou chutí – připomíná sladké mandle.

Staročeské žaludové placky
Potřebujeme: 200 gramů pohankové mouky, 100 gramů žaludové mouky, trochu soli a kmínu, vodu

Postup: z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Přidáme tolik vody, aby bylo těsto dobře tvárné a bylo možné z něj vytvarovat 3 až 4 mm silná placka. Připravenou placku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 160 stupňů pečeme v troubě zhruba 20 minut. Dle původní receptury by se měly tyto placky jíst se lněným nebo slunečnicovým olejem (za studena lisovaným). Možné je však placky namáčet i do kvalitního panenského olivového oleje. Placky se hodí také k polévce a výtečné jsou s oblíbenou pomazánkou.

Žaludové cookies
Potřebujeme: 1 hrnek (250 ml) žaludové mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce cukru, 6 lžic másla nebo Hery, 1 balíček vanilínového, půl lžičky prášku do pečiva, čtvrt lžičky soli, rozinky, kdoulový sýr, sušené brusinky, sušené meruňky

Postup: Změklé máslo rozmícháme s cukrem a přidáme vejce. Suché přísady smícháme dohromady a dobře promícháme. Rozinky a brusinky překrojíme napůl, meruňky a kdoulový sýr nakrájíme na kostičky. Rozinkovou směs přidáme k suchým přísadám a poté k máslové směsi. Vytvoříme těsto, z něhož uděláme malé kuličky. Mírně je splácneme a položíme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 C.

- jpa -

Článek byl zobrazen 18357 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.

Další články na téma Recepty

Domácí míchané nápoje pro sváteční dny

Domácí míchané nápoje pro sváteční dny

Tento rok byl pro všechny velice náročný, a tak se těšíme, že alespoň o svátcích v kruhu nebližších na chvíli vydechneme a zažijeme pohodovou a uvolněnou atmosféru. Tu si můžeme vychutnat i s oblíbeným koktejlem, na jehož přípravu využijeme čerstvou perlivou vodu přichystanou v domácím výrobníku.

 
Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Za okny je sychravo, vítr si pohrává s barevným listím a vy sedíte v křesle a pijete příjemně uklidňující čaj. Líbí se Vám tato představa? Pak je následující článek přímo pro Vás. Relaxační čaj si můžete koupit nebo směs sami vyrobit.

 
Hubneme s tukožroutskou polévkou

Hubneme s tukožroutskou polévkou

Tukožroutská polévka – dieta která se stala hitem. Jedni ji vychvalují, druzí zatracují. Jsou lidé, kteří díky této dietě zhubli a jiní zase naopak přibrali a o tukožroutské polévce už nechtějí nikdy slyšet.

 
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 
Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 
Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny

Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny

Podzim je čas domácího uzení. Dnes si ukážeme recept na paprikové klobásy s pálivou paprikou, které si snadno vyrobíme v domácích podmínkách. Potřebovat budeme pouze základní kuchyňské vybavení a udírnu.

 
Česnek je všelék a elixír zdraví

Česnek je všelék a elixír zdraví

Česnek (allium sativum) je účinným přírodním antibiotikem, který je v léčitelství ceněn už po celá tisíciletí. Pro nabytí síly a vytrvalosti jej užívali už stavitelé pyramid. Jeho téměř zázračné antibakteriální účinky zkoumal v 19. století Louis Pasteur a vojenští lékaři jím léčili válečná poranění.

 
Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Vertikutátor STIHL RLE 240

Oblíbený vertikutátor od firmy STIHL máme nyní v akci. Dvořák - sekačky, pily.

 

MAMUT GLUE DISPER FIX

Kvalitní, rychlé a spolehlivé lepidlo využijete v dílně, domácnosti, garáži nebo i na pracovišti. Lepí většinu materiálů jako je dřevo, beton, kov, kámen apod.

 

UMĚLÝ "ŽIVÝ" PLOT a ZÁSTĚNY

Umělé zelené stěny jsou skvělým řešení pro ty, kteří potřebují rychle a efektivně vytvořit optický nebo hlukový předěl od sousedů, rušné ulice nebo vytvořit zajímavý zahradní prvek.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ SÍTĚ PROTI HMYZU

Ochrana proti hmyzu i do obloukových a šikmých oken.

 

VELKOFORMÁTOVÉ DLAŽDICE SLUŠÍ KAŽDÉ TERASE

Elegance a moderní design, to jsou hlavní přednosti velkoformátových dlaždic, s kterými vytvoříte nadčasové plochy. K dostání v mnoha barevných variantách a povrchových úpravách.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.

 

Další z této rubriky

Maďarský perkelt je národním pokrmem

Maďarský perkelt je národním pokrmem

Pro maďarskou kuchyni je téměř neodmyslitelnou ingrediencí paprika. Je to nezbytné koření do guláše, do rybí polévky halaszlé a jiných maďarských specialit. Paprika jako základní přísada se objevuje také ve vyhlášené maďarské delikatese – maďarském perkeltu (pörkölt).

 

Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?

 

Hubneme s tukožroutskou polévkou

Hubneme s tukožroutskou polévkou

Tukožroutská polévka – dieta která se stala hitem. Jedni ji vychvalují, druzí zatracují. Jsou lidé, kteří díky této dietě zhubli a jiní zase naopak přibrali a o tukožroutské polévce už nechtějí nikdy slyšet.

 

Uzení ryb v domácí udírně

Uzení ryb v domácí udírně

Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.

 

Recepty na tradiční domácí klobásy 1.

Recepty na tradiční domácí klobásy 1.

Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.

 

Vaříme z hlívy ústřičné - oblíbené recepty s elixírem mládí

Vaříme z hlívy ústřičné - oblíbené recepty s elixírem mládí

Ve východním léčitelství je hlíva ústřičná houbou známou již po staletí, ale u nás jsme její blahodárné účinky objevili teprve nedávno. Tato dřevokazná houba nejenže skvěle chutná, ale příznivě působí i na lidské zdraví. Má všestranné využití v kuchyni a často se s ní setkáme také v podobě doplňků stravy. Pojďte si na tomto “elixíru mládí” také pochutnat!

 

Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Komu není zdravá výživa tak úplně cizí, určitě už vyzkoušel řadu nejrůznějších semínek. V poslední době jsou často zmiňována lněná semínka, která obsahují látky, jež pozitivně působí na náš organismus. Lněná semínka nám tak pomohou posílit imunitní systém, zpevní kosti, zbaví nás zácpy a zároveň nám pomohou i v boji s nadváhou.

 

Nakládání masa na uzení do vakua

Nakládání masa na uzení do vakua

Nakládání masa na uzení do vakua je nejjednodušší přípravou masa na uzení. K naložení masa potřebujeme pouze sůl a vakuovačku. Maso nakládáme na sucho, bez láku, přidat můžeme i česnek a další koření. Pojďme se podívat jak na to.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.