Profiterasy

Reklama

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

25.01.2015

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.

Zdravá i pro celiaky

O žaludové mouce se však začíná mezi lidmi mluvit i nyní, v době, kdy máme k dispozici potraviny v jakémkoliv množství a z nejrůznějších koutů světa. Jak je to možné? Žaludová mouka se totiž zařadila mezi potraviny zdravé výživy. Má vysokou nutriční hodnotu a je plná látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje velké množství draslíku (4500 mg/kg), vápníku (740 mg/kg), hořčíku (340 mg/kg), sodíku a fosforu. Tyto hodnoty jsou v porovnání s pšeničnou moukou několikanásobně vyšší. Je v ní obsažena také spousta vlákniny. Právě vyšší podíl vlákniny je nezbytný pro správnou funkci trávicí soustavy. Je rovněž bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Pozitivní vliv na lidský organismus mají také nenasycené mastné kyseliny, které se v ní nacházejí ve více jak 5%. Navíc je přirozeně bezlepková a tak jí mohou i celiaci. Na žaludovou mouku se nevyskytují žádné alergie. Vzhledem k tomu, že se v ní nachází malé množství tříslovin, má také stahující účinek na lidský organismus, upravuje trávení a žaludeční problémy, omezuje pocení a při horečkách upravuje tělesnou teplotu.

S žaludovou moukou opatrně!

Nevýhodou žaludové mouky je, že je sama o sobě příliš těžká a tak je třeba být při jejím používání opatrní. Do těsta je tak lepší ji pouze přidávat k mouce pšeničné - ideálně v poměru 1:3 (jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu). Těsto připravené jen ze žaludové mouky by bylo příliš těžké a hutné. Naši předci z ní proto dělali pouze pečené placky, výjimečně pak nějaké kynuté pečivo, protože si s kvasnicemi příliš nerozumí. Pokud bychom chtěli dnes péct kynuté pečivo z žaludové mouky, musíme snížit podíl žaludové mouky na 1:5, případně zvýšit podíl kvasnic. Pečivo tak získá jedinečnou chuť i barvu a zároveň neztratí svou schopnost kynout. Nejlepší je začít pracovat pouze s menším podílem žaludové mouky a postupně ji přidávat.

Pečeme s žaludovou moukou

Žaludová mouka krásně sladce a lehce kávově voní. Hotový výrobek, který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo. Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Chlebové těsto s přidáním žaludové mouky má stejné vlastnosti, jako těsto připravené z kvásku z žitné mouky. Také naši předci používali žitnou mouku jako jakýsi zlepšovák chuti do chlebového těsta.

Její chuť vynikne také v perníčcích, brownies či sladkém pečivu. Pokud tedy chceme upéct sladké, ale i slané sušenky, musíme do receptu přidat o něco více tekutiny, než je uvedeno v receptu. Žaludová mouka totiž dosti saje tekutiny a těsto tak rychle tuhne. Právě v perníku však dobře vynikne její sladce kořeněná chuť. Zcela nahradit pak dokáže pšeničnou mouku v karbanátcích, sekané, bramborácích, omeletách a dalších pokrmech. Při přípravě bramboráků postačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Velmi chutná je také kombinace pohankové a žaludové mouky.

Kde sehnat žaludovou mouku?

Žaludovou mouku je možné dnes sehnat v kamenných prodejnách zdravé výživy, případně na internetu (500 gramů stojí zhruba 95 korun). Taková mouka je vyráběna z žaludů rostoucích v kontrolovaném ekologickém prostředí. Pokud se vám chce, můžete si zkusit vyrobit žaludovou mouku i sami doma. Na podzim je žaludů na dubech dost, tak je stačí sesbírat. Nikdy však nejezte syrové žaludy, protože jsou hořké a obsahují třísloviny. Způsobily by vám tak akorát žaludeční problémy. Sbírejte pouze zralé žaludy, ty oloupejte a dejte na 4 dny namáčet do studené vody. Vodu pravidelně vyměňujte. Za tuto dobu se z žaludů nežádoucí třísloviny vyplaví. Následně je krátce povařte, rozemelte na masovém strojku a vzniklou směs dejte vysušit. Jakmile je suchá, pomelte ji, nebo rozmixujte na moučku. Hotová mouka vás překvapí svou chutí – připomíná sladké mandle.

Staročeské žaludové placky
Potřebujeme: 200 gramů pohankové mouky, 100 gramů žaludové mouky, trochu soli a kmínu, vodu

Postup: z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Přidáme tolik vody, aby bylo těsto dobře tvárné a bylo možné z něj vytvarovat 3 až 4 mm silná placka. Připravenou placku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 160 stupňů pečeme v troubě zhruba 20 minut. Dle původní receptury by se měly tyto placky jíst se lněným nebo slunečnicovým olejem (za studena lisovaným). Možné je však placky namáčet i do kvalitního panenského olivového oleje. Placky se hodí také k polévce a výtečné jsou s oblíbenou pomazánkou.

Žaludové cookies
Potřebujeme: 1 hrnek (250 ml) žaludové mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce cukru, 6 lžic másla nebo Hery, 1 balíček vanilínového, půl lžičky prášku do pečiva, čtvrt lžičky soli, rozinky, kdoulový sýr, sušené brusinky, sušené meruňky

Postup: Změklé máslo rozmícháme s cukrem a přidáme vejce. Suché přísady smícháme dohromady a dobře promícháme. Rozinky a brusinky překrojíme napůl, meruňky a kdoulový sýr nakrájíme na kostičky. Rozinkovou směs přidáme k suchým přísadám a poté k máslové směsi. Vytvoříme těsto, z něhož uděláme malé kuličky. Mírně je splácneme a položíme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 C.

- jpa -

Článek byl zobrazen 18824 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója, luštěnina původem z východní Asie, optimálně splňuje současná kritéria na racionální výživu. Za kouzlem jejího úspěchu stojí zejména vysoká výživová hodnota, chemické složení a bezesporu příznivé zdravotní účinky. Bez sóji si dnes už těžko dovedeme představit zdravou výživu a makrobiotickou stravu.

 
Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 
Jak má vypadat správné české pivo?

Jak má vypadat správné české pivo?

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

 
Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!

 
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.

 
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

 
Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit

Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit

Vánoce, nejkrásnější čas v roce hlavně pro děti, které se těší na dárečky, ale také na cukroví a další sladké dobroty. Připravte se na vánoční pečení co nejdříve a nebojte se zapojit i děti. Budou vám moc rády pomáhat a společně strávené chvíle jsou tím nekrásnějším, co o vánočních svátcích můžeme prožít.

 
Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně

Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně

Uzená slanina, neboli špek, je oblíbenou pochoutkou, kterou užijeme pro přípravu řady dalších pokrmů. Výborná je např. ke špikování masa, do základů omáček a šťáv, nebo třeba pod míchaná vajíčka. Příprava uzené slaniny v domácí udírně je jednoduchá. Dnes se podíváme, jak na to.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

AKČNÍ DĚTSKÉ SETY MAYER SE SLEVOU 8%

Využijte slevu 8% na sety dětských rostoucích židlí a stolů. Na výběr máte celkem 18 setů - kombinace 3 rostoucích stolů a 2 židlí ve 3 barevných provedeních. Židle i stůl porostou s vašim dítětem.

 

Výrobník rostlinného mléka JATA

Jata MILKER set 2v1 - výrobník rostlinného mléka + tyčový mixér 400W. Za pouhé 2 minuty můžete mít rostlinné mléko připravené ke konzumaci. MILKER vám umožňuje vyrábět všechna rostlinná mléka s jakýmkoliv typem semen, ořechů nebo obilovin.

 

LEVNÉ PLECHOVÉ GARÁŽE A SKLADY

Montované plechové garáže za skvělé ceny - různé rozměry, barvy a způsoby provedení.

 

PLASTOVÉ VYVÝŠENÉ ZÁHONY Z „TRAPLASTU“

Hlavní výhodou vyvýšených záhonů je právě jejich výška. Při sázení, okopávání, trhání plevele nebo sklizni se nemusíte ohýbat, dřepět nebo dokonce klečet, protože rostliny máte přímo pod rukama. Vyvýšený záhon v několika provedeních.

 

MARKÝZY WEINOR

Nekompromisně čistý design a kvalita markýz od top německého výrobce Weinor

 

Sprchový kout s mramorovou vaničkou

Akce! Sprchové kouty s kvalitní pevnou vaničkou z litého mramoru. Dlouhá životnost, prodloužená záruka a zaručená spokojenost. Provádíme demontáže starých sprchových koutů a montujeme nové po celé ČR.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 

Domácí rybí klobásy - jak vyrobit klobásy s rybím masem

Domácí rybí klobásy - jak vyrobit klobásy s rybím masem

Domácí rybí klobásy, resp. klobásy, v kterých má svůj podíl rybí maso, jsou oblíbené nejen mezi rybáři. Použít do nich můžeme v podstatě jakoukoli rybu, ale ideální je například cejn nebo kapr.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Neapolská pizza s historií - pizza Margherita a pizza Marinara

Neapolská pizza s historií - pizza Margherita a pizza Marinara

Recept na výrobu nejlepší neapolské pizzy je přesně daný. Výroba originální pizzy Margherita a její sestry pizzy Marinara je jednoduchý, s minimem surovin, a dokonalým výsledkem.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Je instantní káva opravdu z kávy?

Je instantní káva opravdu z kávy?

Bez šálku dobré kávy si řada z nás nedovede představit den. Pití kávy zkrátka patří k modernímu životnímu stylu a povzbuzujících účinků tohoto lahodného nápoje si den co den dopřává spousta lidí. Jen málokdo však o kávě ví něco víc. Víte třeba, odkud kávovník pochází? Jak se káva sklízí či praží? A co je to vlastně instantní káva?

 

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

 

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Jaké by to byly Vánoce bez plného pekáče smažených kapřích řízků, kýblů bramborového salátu a plných táců s cukrovím? Nijaké, obyčejné a všední. A tak i většina těch, kteří se přes rok snaží udržet si štíhlou linii, na pár dní před koncem roku poleví ze svých zásad.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.