Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa
25.01.2015
V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?
Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.
Zdravá i pro celiaky
O žaludové mouce se však začíná mezi lidmi mluvit i nyní, v době, kdy máme k dispozici potraviny v jakémkoliv množství a z nejrůznějších koutů světa. Jak je to možné? Žaludová mouka se totiž zařadila mezi potraviny zdravé výživy. Má vysokou nutriční hodnotu a je plná látek důležitých pro lidské zdraví. Obsahuje velké množství draslíku (4500 mg/kg), vápníku (740 mg/kg), hořčíku (340 mg/kg), sodíku a fosforu. Tyto hodnoty jsou v porovnání s pšeničnou moukou několikanásobně vyšší. Je v ní obsažena také spousta vlákniny. Právě vyšší podíl vlákniny je nezbytný pro správnou funkci trávicí soustavy. Je rovněž bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Pozitivní vliv na lidský organismus mají také nenasycené mastné kyseliny, které se v ní nacházejí ve více jak 5%. Navíc je přirozeně bezlepková a tak jí mohou i celiaci. Na žaludovou mouku se nevyskytují žádné alergie. Vzhledem k tomu, že se v ní nachází malé množství tříslovin, má také stahující účinek na lidský organismus, upravuje trávení a žaludeční problémy, omezuje pocení a při horečkách upravuje tělesnou teplotu.
S žaludovou moukou opatrně!
Nevýhodou žaludové mouky je, že je sama o sobě příliš těžká a tak je třeba být při jejím používání opatrní. Do těsta je tak lepší ji pouze přidávat k mouce pšeničné - ideálně v poměru 1:3 (jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu). Těsto připravené jen ze žaludové mouky by bylo příliš těžké a hutné. Naši předci z ní proto dělali pouze pečené placky, výjimečně pak nějaké kynuté pečivo, protože si s kvasnicemi příliš nerozumí. Pokud bychom chtěli dnes péct kynuté pečivo z žaludové mouky, musíme snížit podíl žaludové mouky na 1:5, případně zvýšit podíl kvasnic. Pečivo tak získá jedinečnou chuť i barvu a zároveň neztratí svou schopnost kynout. Nejlepší je začít pracovat pouze s menším podílem žaludové mouky a postupně ji přidávat.
Pečeme s žaludovou moukou
Žaludová mouka krásně sladce a lehce kávově voní. Hotový výrobek, který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo. Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Chlebové těsto s přidáním žaludové mouky má stejné vlastnosti, jako těsto připravené z kvásku z žitné mouky. Také naši předci používali žitnou mouku jako jakýsi zlepšovák chuti do chlebového těsta.
Její chuť vynikne také v perníčcích, brownies či sladkém pečivu. Pokud tedy chceme upéct sladké, ale i slané sušenky, musíme do receptu přidat o něco více tekutiny, než je uvedeno v receptu. Žaludová mouka totiž dosti saje tekutiny a těsto tak rychle tuhne. Právě v perníku však dobře vynikne její sladce kořeněná chuť. Zcela nahradit pak dokáže pšeničnou mouku v karbanátcích, sekané, bramborácích, omeletách a dalších pokrmech. Při přípravě bramboráků postačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Velmi chutná je také kombinace pohankové a žaludové mouky.
Kde sehnat žaludovou mouku?
Žaludovou mouku je možné dnes sehnat v kamenných prodejnách zdravé výživy, případně na internetu (500 gramů stojí zhruba 95 korun). Taková mouka je vyráběna z žaludů rostoucích v kontrolovaném ekologickém prostředí. Pokud se vám chce, můžete si zkusit vyrobit žaludovou mouku i sami doma. Na podzim je žaludů na dubech dost, tak je stačí sesbírat. Nikdy však nejezte syrové žaludy, protože jsou hořké a obsahují třísloviny. Způsobily by vám tak akorát žaludeční problémy. Sbírejte pouze zralé žaludy, ty oloupejte a dejte na 4 dny namáčet do studené vody. Vodu pravidelně vyměňujte. Za tuto dobu se z žaludů nežádoucí třísloviny vyplaví. Následně je krátce povařte, rozemelte na masovém strojku a vzniklou směs dejte vysušit. Jakmile je suchá, pomelte ji, nebo rozmixujte na moučku. Hotová mouka vás překvapí svou chutí – připomíná sladké mandle.
Staročeské žaludové placky
Potřebujeme: 200 gramů pohankové mouky, 100 gramů žaludové mouky, trochu soli a kmínu, vodu
Postup: z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Přidáme tolik vody, aby bylo těsto dobře tvárné a bylo možné z něj vytvarovat 3 až 4 mm silná placka. Připravenou placku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 160 stupňů pečeme v troubě zhruba 20 minut. Dle původní receptury by se měly tyto placky jíst se lněným nebo slunečnicovým olejem (za studena lisovaným). Možné je však placky namáčet i do kvalitního panenského olivového oleje. Placky se hodí také k polévce a výtečné jsou s oblíbenou pomazánkou.
Žaludové cookies
Potřebujeme: 1 hrnek (250 ml) žaludové mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce cukru, 6 lžic másla nebo Hery, 1 balíček vanilínového, půl lžičky prášku do pečiva, čtvrt lžičky soli, rozinky, kdoulový sýr, sušené brusinky, sušené meruňky
Postup: Změklé máslo rozmícháme s cukrem a přidáme vejce. Suché přísady smícháme dohromady a dobře promícháme. Rozinky a brusinky překrojíme napůl, meruňky a kdoulový sýr nakrájíme na kostičky. Rozinkovou směs přidáme k suchým přísadám a poté k máslové směsi. Vytvoříme těsto, z něhož uděláme malé kuličky. Mírně je splácneme a položíme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 C.
- jpa -
Článek byl zobrazen 18824 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Recepty
![Sója je trumfem mezi luštěninami Sója je trumfem mezi luštěninami](/images/clanky/ikony/soja2-ikona.jpg)
Sója je trumfem mezi luštěninami
Sója, luštěnina původem z východní Asie, optimálně splňuje současná kritéria na racionální výživu. Za kouzlem jejího úspěchu stojí zejména vysoká výživová hodnota, chemické složení a bezesporu příznivé zdravotní účinky. Bez sóji si dnes už těžko dovedeme představit zdravou výživu a makrobiotickou stravu.
![Oblíbené letní ovocné koláče Oblíbené letní ovocné koláče](/images/clanky/ikony/3390_rybizovy-kolac-ikona.jpg)
Oblíbené letní ovocné koláče
Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!
![Jak má vypadat správné české pivo? Jak má vypadat správné české pivo?](/images/clanky/ikony/pivo-ikona.jpg)
Jak má vypadat správné české pivo?
Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.
![Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte! Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!](/images/clanky/ikony/4639_orion-velikonoce-ikona.jpg)
Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!
Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!
![Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards](/images/clanky/ikony/3840_tauer14-prsub-ikona.jpg)
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards
Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.
![Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu? Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?](/images/clanky/ikony/5561_pistaciova-zmrzlina-ikona.jpg)
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?
Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.
![Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit](/images/clanky/ikony/4793_blex-vykrajovacky-ikona.jpg)
Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit
Vánoce, nejkrásnější čas v roce hlavně pro děti, které se těší na dárečky, ale také na cukroví a další sladké dobroty. Připravte se na vánoční pečení co nejdříve a nebojte se zapojit i děti. Budou vám moc rády pomáhat a společně strávené chvíle jsou tím nekrásnějším, co o vánočních svátcích můžeme prožít.
![Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně](/images/clanky/ikony/5639_uzeny-spek-ikona.jpg)
Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně
Uzená slanina, neboli špek, je oblíbenou pochoutkou, kterou užijeme pro přípravu řady dalších pokrmů. Výborná je např. ke špikování masa, do základů omáček a šťáv, nebo třeba pod míchaná vajíčka. Příprava uzené slaniny v domácí udírně je jednoduchá. Dnes se podíváme, jak na to.