IP Polná LB Zateplete strop 2

Reklama

Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.04.2021

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.

Plněná vejce
Potřebujeme: 10 uvařených vajec, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 salátovou okurku, 2 větší plátky uzeného lososa, 1 citron (půlku na ozdobu), snítku čerstvého nebo sušeného kopru, pepř a sůl

Postup: Oloupeme si natvrdo uvařená vejce, z každého vejce pak podélně vyřízneme malý měsíček. Vzniklým otvorem z vejce vyjmeme vařený žloutek a dáme si jej stranou. Ke žloutkům pak nastrouháme vykrojenou část bílku, přidáme majonézu, hořčici a zakapeme citronem. Vše smícháme a vytvoříme hladký krém, který osolíme, opepříme a dochutíme koprem. Část směsi odložíme pro konečné zdobení a zbylým krémem plníme bílky. Plátky lososa rozdělíme na 10 částí a ty společně s tenkým plátkem okurky, dílkem lososa a kouskem citronu poklademe na naplněná vejce. Nakonec zakápneme zbylým krémem.

Smažená vejce v pivním těstíčku
Potřebujeme: 8 vajec, 1 dl světlého piva, 120g hladké mouky, 3 vejce do těstíčka, 1 lžičku soli, 250 g oleje, 1 balíček kypřícího prášku
Na rajčatovou omáčku: 50g uzené slaniny, 50g cibule, 200g rajčat, mletý pepř, 1 lžičku soli, 3 lžičky cukru, špetku sušeného rozmarýnu

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Dále si připravíme těstíčko - do piva přidáme sůl, kypřící prášek, žloutky, mouku a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a zlehka jej vmícháme do těstíčka. Asi čtvrt hodiny necháme směs odstát, posléze do těstíčka namáčíme uvařená vejce a smažíme je na oleji. Na pánvi si rozehřejeme nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme také na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, koření, cukr a rozmarýn. Dusíme asi 3 až 4 minuty. Smažená vejce podáváme s dušenými rajčaty.

Vaječná omeleta s hráškem a mozzarellou
Potřebujeme: 1 lžíci oleje, 8 vajec, 4 lžíce smetany ke šlehání, 400g mraženého hrášku, 1 lžíci olivového oleje, 60 g anglické slaniny, 200g mozzarelly, sůl a čerstvě nadrcený pepř, pažitku a polníček na ozdobu

Postup: V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme k ní hrášek, přikryjeme poklicí a společně prohřejeme. Jakmile hrášek povolí, stáhneme pánev z ohně. Vmícháme okapanou a na kostičky pokrájenou mozzarellu, kterou dle chuti osolíme a opepříme. V misce si vidličkou rozšleháme dvě vejce se lžící smetany a trochou soli. Rozpálenou pánev zlehka potřeme olejem a nalijeme na ni vejce se smetanou. Omeletu pečeme tak dlouho, aby zůstala na povrchu vláčná. Na polovinu každé omelety rozdělíme hrášek se sýrem a překlopíme. Ozdobíme pažitkou, listy polníčku a ihned podáváme.


Vaječné muffiny se šunkou nebo slaninou příjdou k chuti nejen po pomlázce

Zapékaná vejce - slaná žemlovka
Potřebujeme: 1 francouzskou bagetu, 120 ml mléka, 6 vajec, 60 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, mleté chilli, 2 lžičky másla, 200g anglické slaniny, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Bagetu nakrájíme na plátky, mléko rozšleháme s vejci a polovinou směsi přelijeme plátky bagety. Osolíme je a okořeníme. Směs necháme do baget mírně nasáknout. Máslem si vymažeme zapékací misku a urovnáme do ní plátky bagety. Dvě třetiny dávky sýra vmícháme do zbylé vaječné směsi, kterou přelijeme plátky bagety položené v míse a tu následně dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Pokrm nakonec posypeme zbylým sýrem a ještě dáme krátce zapéct. V teflonové pánvi si mezitím nasucho opečeme plátky slaniny a jednotlivé porce žemlovky s ní ozdobíme. Vše posypeme pažitkou a podáváme.


Palačinky nebo lívance potěší zejména malé koledníky

Vejce v rajčatech
Potřebujeme: 4 větší rajčata, 4 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekaných bylinek (bazalka, pažitka, petrželka)

Postup: Rajčata omyjeme a odkrojíme z nich vršky se stopkou. Opatrně z nich vydlabeme dužinu s jadérky a vnitřek mírně osolíme a opepříme. Do každého rajčete pak rozklepneme jedno vejce. Takto naplněná rajčata dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení k rajčatům přidáme odkrojené vršky a posypeme bylinkami.

Sýrové suflé
Potřebujeme: 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 ml horké smetany, 100g nastrouhaného sýra Blaťácké zlato, 100g nastrouhané goudy, 5 vajec, sůl, mletý bílý pepř, máslo na vymazání kalíšků

Postup: V kastůlku si rozpustíme máslo, vmícháme k němu mouku a připravíme si tak světlou jíšku. Za stálého míchání k ní přiléváme horkou smetanu až nám vznikne hladká bešamelová omáčka. Odstavíme z ohně, přimícháme sýr a do chladnoucí směsi vyšleháme žloutky. Osolíme a opepříme. Sýrovou hmotu necháme vychladnout. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který do sýrové směsi postupně vmícháme. Připravíme si kalíšky na zapékání, které vymažeme máslem. Směs do nich rozdělíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 15 až 20 minut. Následně teplotu zvýšíme na 200 stupňů a ještě 5 minut pečeme dozlatova. Podáváme například se zeleninovým salátem.

Vajíčkové špízy
Potřebujeme: 8 vajec, 2 rajčata, kousek cukety, 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce octa balsamico, sůl, mletý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme příčně na půl. Rajčata si nakrájíme na kolečka, cuketu na tenké plátky. Půlku vejce, plátek cukety, kolečko rajčete, opět cuketu a druhou půlku vejce napíchneme na párátko nebo špejli. Takto si připravíme všechny špízy. Olej promícháme s octem, solí a pepřem. Touto zálivkou vejce přelijeme a posypeme je nasekanými bylinkami. Zálivku však můžeme připravit i ze 150g bílého jogurtu, který prošleháme se lžící zakysané smetany, lžičkou oleje, solí, pepřem a vmícháme bylinky. Vajíčkové špízy zálivkou přelijeme.

- jpa -
 

Článek byl zobrazen 12401 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

xoxo

xoxo | 29.03.2016 11:03:16

asas

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.

Další články na téma Recepty

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.

 
Zásady uzení a často kladené dotazy

Zásady uzení a často kladené dotazy

V dnešním článku o uzení si zopakujeme základy uzení a nejčastější otázky, které se kolem uzení objevují. Jakým dřevem topit, jak připravit udírnu, jak připravit maso na uzení nebo jak dlouho udit.

 
Evropské bylinky v naší kuchyni

Evropské bylinky v naší kuchyni

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

 
Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy

Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.

 
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 
Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!

 
Zázvorový  čaj zažene chřipku i další neduhy

Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy

Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Aku minipila GTA 26

Šikovný pomocník i na vaši zahradu nyní v akci. Dvořák sekačky, pily.

 

MAMUT GLUE MULTI

Na MAMUT GLUE Multi je nejlepší jeho všestrannost. Lepí a tmelí totiž zároveň. A také díky tomu šetří váš čas i náklady.

 

Umělé zelené stěny

Zelené stěny či vertikální zahrady jsou moderním designovým prvkem a současně i dokonalým řešením pro úsporu místa a vytvoření příjemného prostředí.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ SÍTĚ PROTI HMYZU

Ochrana proti hmyzu i do obloukových a šikmých oken.

 

DLAŽBA, KTERÁ OKOUZLÍ VAŠI ZAHRADU

S jarem přichází touha trávit více času na terase a zahradě. Nechte se inspirovat krásnou dlažbou, dlaždicemi, ploty a prvky zahradní architektury Semmelrock a splňte si sen o krásné zahradě.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.

 

Další z této rubriky

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Tak jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů je mnoho, ale originál je jen jeden – kuřecí křidélka Buffalo wings.

 

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

 

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 

Vaření v mikrovlnné troubě

Vaření v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

 

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

 

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.

 

Velikonoční menu

Velikonoční menu

Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.

 

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.