Imuno H2 vodíkový inhalátor

Reklama

Vaječné dobroty aneb co s vejci po Velikonocích?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.04.2021

Vajíčka k Velikonocím neodmyslitelně patří, ale často se stává, že nám jich po svátcích zbude tak trochu nadbytek. Jenomže co s nimi? Přeci je nevyhodíme! Nejlepším řešením je vejce zužitkovat. Můžeme si z nich připravit plno jak tradičních, tak i méně známých pochoutek. Vejce se tak stanou součástí chutného oběda, nebo pohoštění pro návštěvy.

Plněná vejce
Potřebujeme: 10 uvařených vajec, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 salátovou okurku, 2 větší plátky uzeného lososa, 1 citron (půlku na ozdobu), snítku čerstvého nebo sušeného kopru, pepř a sůl

Postup: Oloupeme si natvrdo uvařená vejce, z každého vejce pak podélně vyřízneme malý měsíček. Vzniklým otvorem z vejce vyjmeme vařený žloutek a dáme si jej stranou. Ke žloutkům pak nastrouháme vykrojenou část bílku, přidáme majonézu, hořčici a zakapeme citronem. Vše smícháme a vytvoříme hladký krém, který osolíme, opepříme a dochutíme koprem. Část směsi odložíme pro konečné zdobení a zbylým krémem plníme bílky. Plátky lososa rozdělíme na 10 částí a ty společně s tenkým plátkem okurky, dílkem lososa a kouskem citronu poklademe na naplněná vejce. Nakonec zakápneme zbylým krémem.

Smažená vejce v pivním těstíčku
Potřebujeme: 8 vajec, 1 dl světlého piva, 120g hladké mouky, 3 vejce do těstíčka, 1 lžičku soli, 250 g oleje, 1 balíček kypřícího prášku
Na rajčatovou omáčku: 50g uzené slaniny, 50g cibule, 200g rajčat, mletý pepř, 1 lžičku soli, 3 lžičky cukru, špetku sušeného rozmarýnu

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Dále si připravíme těstíčko - do piva přidáme sůl, kypřící prášek, žloutky, mouku a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a zlehka jej vmícháme do těstíčka. Asi čtvrt hodiny necháme směs odstát, posléze do těstíčka namáčíme uvařená vejce a smažíme je na oleji. Na pánvi si rozehřejeme nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme také na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, koření, cukr a rozmarýn. Dusíme asi 3 až 4 minuty. Smažená vejce podáváme s dušenými rajčaty.

Vaječná omeleta s hráškem a mozzarellou
Potřebujeme: 1 lžíci oleje, 8 vajec, 4 lžíce smetany ke šlehání, 400g mraženého hrášku, 1 lžíci olivového oleje, 60 g anglické slaniny, 200g mozzarelly, sůl a čerstvě nadrcený pepř, pažitku a polníček na ozdobu

Postup: V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme k ní hrášek, přikryjeme poklicí a společně prohřejeme. Jakmile hrášek povolí, stáhneme pánev z ohně. Vmícháme okapanou a na kostičky pokrájenou mozzarellu, kterou dle chuti osolíme a opepříme. V misce si vidličkou rozšleháme dvě vejce se lžící smetany a trochou soli. Rozpálenou pánev zlehka potřeme olejem a nalijeme na ni vejce se smetanou. Omeletu pečeme tak dlouho, aby zůstala na povrchu vláčná. Na polovinu každé omelety rozdělíme hrášek se sýrem a překlopíme. Ozdobíme pažitkou, listy polníčku a ihned podáváme.


Vaječné muffiny se šunkou nebo slaninou příjdou k chuti nejen po pomlázce

Zapékaná vejce - slaná žemlovka
Potřebujeme: 1 francouzskou bagetu, 120 ml mléka, 6 vajec, 60 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř, mleté chilli, 2 lžičky másla, 200g anglické slaniny, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Bagetu nakrájíme na plátky, mléko rozšleháme s vejci a polovinou směsi přelijeme plátky bagety. Osolíme je a okořeníme. Směs necháme do baget mírně nasáknout. Máslem si vymažeme zapékací misku a urovnáme do ní plátky bagety. Dvě třetiny dávky sýra vmícháme do zbylé vaječné směsi, kterou přelijeme plátky bagety položené v míse a tu následně dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Pokrm nakonec posypeme zbylým sýrem a ještě dáme krátce zapéct. V teflonové pánvi si mezitím nasucho opečeme plátky slaniny a jednotlivé porce žemlovky s ní ozdobíme. Vše posypeme pažitkou a podáváme.


Palačinky nebo lívance potěší zejména malé koledníky

Vejce v rajčatech
Potřebujeme: 4 větší rajčata, 4 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekaných bylinek (bazalka, pažitka, petrželka)

Postup: Rajčata omyjeme a odkrojíme z nich vršky se stopkou. Opatrně z nich vydlabeme dužinu s jadérky a vnitřek mírně osolíme a opepříme. Do každého rajčete pak rozklepneme jedno vejce. Takto naplněná rajčata dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení k rajčatům přidáme odkrojené vršky a posypeme bylinkami.

Sýrové suflé
Potřebujeme: 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 ml horké smetany, 100g nastrouhaného sýra Blaťácké zlato, 100g nastrouhané goudy, 5 vajec, sůl, mletý bílý pepř, máslo na vymazání kalíšků

Postup: V kastůlku si rozpustíme máslo, vmícháme k němu mouku a připravíme si tak světlou jíšku. Za stálého míchání k ní přiléváme horkou smetanu až nám vznikne hladká bešamelová omáčka. Odstavíme z ohně, přimícháme sýr a do chladnoucí směsi vyšleháme žloutky. Osolíme a opepříme. Sýrovou hmotu necháme vychladnout. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který do sýrové směsi postupně vmícháme. Připravíme si kalíšky na zapékání, které vymažeme máslem. Směs do nich rozdělíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 15 až 20 minut. Následně teplotu zvýšíme na 200 stupňů a ještě 5 minut pečeme dozlatova. Podáváme například se zeleninovým salátem.

Vajíčkové špízy
Potřebujeme: 8 vajec, 2 rajčata, kousek cukety, 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce octa balsamico, sůl, mletý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme příčně na půl. Rajčata si nakrájíme na kolečka, cuketu na tenké plátky. Půlku vejce, plátek cukety, kolečko rajčete, opět cuketu a druhou půlku vejce napíchneme na párátko nebo špejli. Takto si připravíme všechny špízy. Olej promícháme s octem, solí a pepřem. Touto zálivkou vejce přelijeme a posypeme je nasekanými bylinkami. Zálivku však můžeme připravit i ze 150g bílého jogurtu, který prošleháme se lžící zakysané smetany, lžičkou oleje, solí, pepřem a vmícháme bylinky. Vajíčkové špízy zálivkou přelijeme.

- jpa -
 

Článek byl zobrazen 13118 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

xoxo

xoxo | 29.03.2016 11:03:16

asas

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Domácí vodíková terapie ImunoH2!

    Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.

Další články na téma Recepty

Uzení hub - téměř zapomenutá pochoutka

Uzení hub - téměř zapomenutá pochoutka

Houbařská sezóna byla letos krátká, ale opravdu vydatná. Po sušení a nakládání jsme se rozhodli zkusit poněkud neobvyklou úpravu hub - uzení.

 
Nejčastější potravinové alergeny

Nejčastější potravinové alergeny

Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

 
Jak udit bezpečně a zdravě

Jak udit bezpečně a zdravě

Při uzení masa a dalších pokrmů je potřeba dodržovat několik pravidel, které vám zajistí bezpečnost a také chuť a zdravotní nezávadnost vyuzených pokrmů. Jak se vyhnout požáru nebo dehtování kouře?

 
Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

 
Jak má vypadat správné české pivo?

Jak má vypadat správné české pivo?

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

 
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Domácí rostlinné mléko lze vyrobit z různých surovin, např. z ořechů, semínek, obilovin, sóji, a získat tak nutričně bohatý nápoj za zlomek ceny, kterou byste za stejné rostlinné mléko zaplatili v obchodě. Jak si doma rostlinné mléko vyrobit a co k tomu budete potřebovat?

 
Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec

Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Zahradní traktor STIGA

Traktor STIGA 398W. Zahradní traktor se záběrem 98 cm a silným 2-válcovým motorem.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

BEZÚDRŽBOVÉ LAVIČKY Z „TRAPLASTU“

Lavičky jsou dodávány jako stavebnice vč. spojovacího materiálu. Odolávají povětrnostním vlivům i mrazu a nepotřebují žádnou údržbu. Jsou vhodné na zahradu i jako městský mobiliář.

 

Umělé stromy FLORUM

Přemýšlíte nad úpravou vašeho interiéru, terasy nebo zahrady? Chtěli byste ji dopřát něco netradičního, avšak nemáte mnoho času na její opečovávání? Využijte naši nabídku na umělé stromy.

 

MAMUT GLUE HIGH TACK

Využijete ho všude tam, kde potřebujete něco rychle přilepit a nemůžete předmět z jakýchkoliv důvodů zatížit, než lepidlo vytvrdne. Lepidlo MAMUT GLUE High Tack nahrazuje hřebíky, šrouby a nýty. Okamžitá fixace 500 kg/m2.

 

MULTIFUNKČNÍ ZAHRADNÍ TYČ

Multifunkční tyče jsou kouzelným a praktickým doplňkem Vašich relaxačních a pěstebních ploch. Nejčastěji se používá jako stojan na krmítko, ptačí budku nebo pro maketu havrana, který plaší ptactvo od vašich ovocných stromů a keřů.

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Co by to bylo za vánoční hostinu bez bramborového salátu? Ten nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Jeho příprava není složitá, ale žádný univerzální recept na bramborový salát neexistuje. Každý si jej dělá po svém a tak, jak mu nejvíce chutná. Někdo přidává vejce, jiný salám, někdo majonézu, další raději jogurt a tak dále. A jak jej děláte Vy?

 

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.

 

Uzení ryb v domácí udírně

Uzení ryb v domácí udírně

Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.

 

Raw food – živá strava, která se nehýbe

Raw food – živá strava, která se nehýbe

Zajímáte se o zdravý životný styl? Chcete zhubnout, uzdravit se, nebo jen udělat něco dobrého pro své tělo? Vyzkoušejte raw food neboli živou stravu, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Při syrové rostlinné stravě rozhodně nebudete hladovět a energie budete mít na rozdávání. Tak co říkáte, nemáte chuť na změnu?

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

 

Začínáme s příkrmy

Začínáme s příkrmy

Podle současných trendů a doporučení Světové zdravotnické organizace i Laktační ligy je ideální děti plně kojit do dovršení věku šesti měsíců. Hodnota a výživnost mateřského mléka pak vzhledem k váze a aktivitě dětí prudce klesá a samotné už nestačí, a tak je po půlroce žádoucí začít s příkrmy. U dětí na umělém mléce se začíná přikrmovat už po ukončení 4. měsíce věku. Jak na to?

 

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?

Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.