Reklama

Už jste ochutnali klokaní maso?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

06.07.2006

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

Klokaní maso je všestranně použitelné červené maso, které obsahuje mnohem méně tuku a cholesterolu než běžně rozšířená masa jako je hovězí, vepřově nebo jehněčí a má dokonce nižší obsah tuků a cholesterolu než maso kuřecí, zároveň se pyšní vyšším obsahem proteinů a minerálů.

Díky těmto vlastnostem doporučují lékaři a experti na výživu konzumaci tohoto masa především lidem s nadváhou, vysokým obsahem cholesterolu v krvi a vyšším krevním tlakem, ale také diabetikům nebo sportovcům. Klokaní maso je rovněž vhodné zařadit do žlučníkové diety nebo jiných žaludečních obtížích.

Chutí a vůní připomíná klokaní maso srnčí zvěřinu, ale zároveň se jedná o maso velice křehké a šťavnaté. Jeho příprava není složitá, přičemž tento druh masa lze použít pro přípravu celé řady pokrmů od guláše přes steaky až po špízy. Stačí zkrátka vyměnit hovězí nebo vepřové za klokaní a použít své oblíbené recepty. Klokaní maso je možné nakládat také do marinád, grilovat nebo péci. Během procesu vaření nebo pečení by ovšem nemělo dojít ke zchladnutí, neboť by mohlo ztuhnout a takzvaně „zpodrážkovatět“.

Pokud si říkáte, že není etické jíst klokaní maso, neboť se jedná o vzácná zvířata žijící pouze na jednom kontinentu, nemějte obavy. Klokanů totiž existuje 48 druhů a k lovení jsou určeny pouze čtyři druhy, a to navíc za velice přísných podmínek a kvót stanovených australskou vládou. Odlov klokanů jen reguluje přemnožení určitých druhů, které způsobuje škody při spásání porostů určených pro hovězí dobytek a ovce, což činí farmářům velké škody.

Do Česka se klokaní maso dováží z Austrálie ve vakuovém balení a je hluboce zmražené. Co se týče ceny, kýtu s kostí je možné zakoupit v ceně okolo stokoruny za kilogram, klokaní svíčková stojí zhruba dvakrát více a klokaní maso na guláš vyjde na asi 120 korun za kilo.

Další informace o klokaním mase najdete na stránkách www.australskeprodukty.cz, kde je i mnoho zajímavých receptů.

Autor: efa

Článek byl zobrazen 38028 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Jak správně servírovat víno?

Jak správně servírovat víno?

Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.

 
Sváteční Štěpánská hostina

Sváteční Štěpánská hostina

Vánoce jsou svátky hojnosti a tak k nim odjakživa patří velké množství jídla. Hlavní hostinou je samozřejmě štědrovečerní večeře, tím však veškeré vánoční hodování nekončí. Také následující dva sváteční dny se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Na sv. Štěpána se obvykle podává pečená husa nebo kachna, ale možné jsou i pokrmy z jiných druhů masa.

 
Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.

 
Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.

 
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.

 
Účinné domácí recepty proti nachlazení

Účinné domácí recepty proti nachlazení

V období chřipek a nachlazení je dobré mít po ruce nějaký ten lék, který nám pomůže zahnat nepříjemné projevy nemoci. Ne každý chce hned sahat po lécích z lékárny a někdy ani ty nepomáhají. V takovém případě je na čase obrátit se k přírodě a hledat pomoc u ní. Někdy stačí oprášit osvědčené recepty našich babiček, které měly lék na všechno.

 
Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.

 
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř

Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř

V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Rašelinové koupele v pohodlí domova

Přírodní rašelinové a bylino- rašelinové koupele značky BalneoPeat mají blahodárný vliv na pokožku těla, zvláště pro pokožku trpící ekzémy a lupenkou. Neobsahují tuhé částice, takže se nemusíme obávat ucpání odpadů. Můžeme je používat i jako prevenci před nachlazením.

 

Saténové povlečení české výroby

Vyberte si z více než 150 moderních i klasických vzorů kvalitního českého saténové povlečení. Moderní zapínání na zip či praní na 60°C je u našeho povlečení samozřejmostí.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

POSTEL S ÚLOŽNÝM PROSTOREM

Úložného místa není nikdy dost, tak proč nevyužít masivní postel s úložným prostorem. Postel STORIA II v sobě právě takový úložný prostor má.

 

SEDACÍ VAK POLŠTÁŘ XXXL PLUS

Lehací a sedací polštář plní řadu funkcí ve Vašem obydlí, může ležet na zemi a plnit funkci matrace, nebo ho můžete postavit na výšku a vytvořit si pohodlné sezení, tím bude plnit funkci křesla. Originální sedací vaky pro děti i dospělé nakupujte přímo u českého výrobce Relax-vaky.cz.

 

Minerální foukaná izolace ABD Izospol

Foukaná minerální vata IZOSPOL Granulát používaná pro tepelnou a zvukovou izolaci je za nejlepší cenu. Izolace foukanou minerální vatou je rychlá a dokonale pokryje celý izolovaný prostor. Vše bez nepořádku v domě.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Další z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kuskus – nízkokalorická příloha, která se nevaří

Kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu, měl by do svého jídelníčku zařadit kuskus – potravinu, která dokáže dokonale nahradit tradiční a kaloricky vydatné přílohy. Kuskus by tak neměl chybět v kuchyni všech, kdo dosud marně bojují s nadbytečnými kily. A hlavní výhoda kuskusu? Nevaří se! Zalijete jej vodou a je to!

 

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.

 

Valentýnské menu – když láska prochází žaludkem…

Valentýnské menu – když láska prochází žaludkem…

K oslavě svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře. Pokud tedy letos neplánujete návštěvu restaurace, můžete svému miláčkovi připravit romantickou večeři doma. Nemusíte být zrovna předním českým kuchařem, abyste zvládli vykouzlit slavnostní pokrmy. Luxusním dojmem mohou působit i na přípravu nenáročná jídla.

 

Pekingská kachna

Pekingská kachna

Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.

 

Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!

 

Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom