Reklama

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

26.10.2020

V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.

Přečtěte si také článek Recepty na tradiční domácí klobásy 1.

Valašské klobásy

Na 5 kg směsi si připravíme:
2,5kg vepřové plece, 2,5kg vepřového boku, 300ml vývaru, 120g řeznické nakládací soli, 15g pepře, 5g mletého kmínu, 5g mletého nového koření, 50g třeného česneku, lžička majoránky, vepřová střeva na plnění

Vepřový bok zbavíme kůže, kterou nevyhazujeme. Vepřovou plec i bok nakrájíme na cca centimetrové kostičky, prosolíme řeznickou solí a pořádně promícháme. V chladničce necháme 3 dny odležet. V den výroby klobás najemno umeleme vepřovou kůži z boku, zalijeme vlažným vývarem, přidáme veškeré koření a vše promícháme. Vzniklou směs přimícháme do nakrájeného masa a vše důkladně promícháme. Necháme krátce proležet a následně plníme do vepřových střev. Klobásy vložíme do předem vyhřáté udírny a udíme do tmavě hnědé barvy.

Vladeko - uzeni klobás - recepty

Slovácké klobásy

Na 5 kg směsi si připravíme:
3kg skopové plece, 0,5 kg tučnějšího skupového výřezu, 1kg vepřového výřezu bez kůže, 0,5kg vepřového boku s kůží, 250 ml vody, 150g polohrubé mouky, 100g řeznické nakládací soli, 15g mletého pepře, 15g sladké papriky, 15g třeného česneku, 5g drceného lmínu, vepřová střeva na plnění

Vepřový bok s kůží a skopový výřez nakrájíme na kousky cca 2 cm velké. Přidáme část řeznické seli, promícháme a dáme na dva dny do chladničky proležet. Skopovou plec a vepřový výřez umeleme na hrubo (deska 10-15mm), přidáme zbytek řeznické soli, pořádně promícháme a také necháme dva dny odležet. Po dvou dnech odležený umeleme vepřový bok s kůží a skopový výřez najemno, přidáme vodu, koření, mouku, a pořádně vymícháme na prát. Poté přidáme skopovou plec a vepřový výřez a vše opět řádně promícháme. Vzniklou směs necháme krátce proležet a plníme do střev. Udíme v předehřáté udírně do zlatova a poté dovaříme 30 minut ve vodě při teplotě cca 70 stupňů.

Ostravské klobásy

Za otce této severomoravské pochoutky bývá označován řezník František Pekárek, který provozoval ve 30. letech minulého století řeznictví v ostravských Hulvákách. Originální recept si vzal bohužel mistr Pekárek do hrobu, říká se ale, že tajemství těchto klobás tkví především v kvalitním vepřovém mase a ne v použitém koření. Receptů na Ostravskou klobásu existuje více, nám se nejvíce osvědčil tento.

Na 5 kg směsi si připravíme:
3 kg vepřové plece, 2 kg vepřového bůčku bez kůže, 200 ml vody, 100g řeznické nakládací soli, 10g pepře, 5g sladké papriky, 5g drceného kmínu, lžička utřeného česneku, vepřová střeva na plnění

Plec i bok nakrájíme na kostky o hraně cca 2 centimetry. Přidáme řeznickou sůl, koření rozmíchané ve vodě, dobře promícháme a dáme na den odležet do chladničky. Znovu řádně promícháme, aby směs lepila a následně plníme do vepřových střev. Udíme v udírně horkým kouřem do tmavé barvy.

Stejně jako v minulém díle našeho článku o tradičních klobásách přidáme tip na závěr: při výrobě všech klobás doporučujeme před plněním do střev vyzkoušet, zda má směs požadovanou chuť. Uděláme to tak, že si ze směsi vytvoříme malou placku, kterou osmažíme na pánvičce. Pokud nám chuť nevyhovuje, dochutíme směs dle potřeby.

Přečtěte si také články
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?

Článek byl zobrazen 2572 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Vlastní výroba sprchových boxů, vířivých van a parních lázní – vytvořte si domácí wellness

    Kvalitní výroba relaxačního a rehabilitačního zařízení. Masážní vany, parní sprchové boxy a další, vše vyrábíme v mnoha provedeních s ohledem na přání zákazníka. Jsme česká firma ARTTEC s.r.o., která se již 25 let zabývá výrobou a prodejem sanitárního zařízení.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Snížení nákladů za platby energií cestou zateplení

    Zateplujete střechu? Správná volba, v pravý čas. Díky Foukané izolaci Climatizeru Plus snížíte náklady za energie až o 30 %. Že už máte staré zateplení? Tak to můžete přefouknu ještě jednou. Ať uspoříte ještě víc!
  • Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!

    Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou
  • Jaro na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.

Další články na téma Recepty

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

 
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 
Zázvorový  čaj zažene chřipku i další neduhy

Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy

Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.

 
Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Letní období je sezónou čerstvého ovoce a zeleniny. Šťáva získaná z čerstvých plodů patří k nejlahodnějším nápojům, které si lze představit. Ovocná šťáva, kterou si připravíte doma je mnohem výživnější a lahodnější než ta, kterou si koupíte v obchodě v krabici.

 
Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Sedmikrásky zdobí téměř každý trávník a tak je často bereme jako plevel. Jen málokdo však ví, že tato krásná květinka je významnou léčivkou a kromě toho, že se používá v kosmetice, je možné ji využívat i v kuchyni. Z květů připravíte lahodný sedmikráskový sirup nebo med, lístky mohou být zase skvělým doplňkem salátů.

 
Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?

 
Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

I v našich obchodech můžeme dnes již běžně narazit na pravděpodobně největší citrusový plod. Je jím pomelo dorůstající do váhy až 5 kilogramů. Pochutnat si můžeme, jak na syrovém pomelu, které je plné vitamínů, tak jej můžeme využít i při přípravě pokrmů. Dužina se nejčastěji přidává do salátů či dezertů a kůra je využitelná třeba pro výrobu marmelády.

 
Uzení ryb v domácí udírně

Uzení ryb v domácí udírně

Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Přírodní čističe odpadů

Pro preventivní použití i silně zanesené odpady nabízíme přírodní a ekologické řešení. Enzymatické čističe zabrání zápachu i ucpávání a oproti chemickým čističům nenarušují odpadní potrubí.

 

Ideální doba na montáž vrat? Právě teď!

Nečekejte na léto! Kvalitní rolovací garážová vrata Minirol lze nainstalovat v každém ročním období, poznejte jejich výhody i vy.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Luxusní damaškové povlečení

Dopřejte si luxus v podobě damaškového povlečení vyrobeného z nejkvalitnější bavlny. Květiny, ornamenty či moderní vzor? Vyberte si z nejširší nabídky na českém trhu.

 

Kvalitní sprchové dveře do niky

Naše sprchové dveře odpovídají posledním trendům v designu a navíc jsou vyrobeny z velmi kvalitních materiálů. Samozřejmostí je nepřeberná škála velikostí přesně k vaší nice.

 

Skryté dveře a zárubně skladem

Skryté zárubně, skryté bezfalcové dveře jsou překvapivým řešením interiérových dveří. Bezobložkové dveře jsou nejčistější variantou moderních dveří. Kvalitní dveře za dobrou cenu přímo od výrobce ERKADO.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Další z této rubriky

Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory

Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory

Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.

 

Začínáme s příkrmy

Začínáme s příkrmy

Podle současných trendů a doporučení Světové zdravotnické organizace i Laktační ligy je ideální děti plně kojit do dovršení věku šesti měsíců. Hodnota a výživnost mateřského mléka pak vzhledem k váze a aktivitě dětí prudce klesá a samotné už nestačí, a tak je po půlroce žádoucí začít s příkrmy. U dětí na umělém mléce se začíná přikrmovat už po ukončení 4. měsíce věku. Jak na to?

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Tipy a triky

Tipy a triky

Možná vás už mnohokrát napadlo při vaření nebo přípravě jídla: “Jak já bych to udělal, aby se mi to nerozpadlo, bylo křupavější, nedrobilo se, mělo lepší chuť a tak dále, a tak dále. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak na to.

 

Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni

Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni

Šípky sbírali lidé již odnepaměti. Ve starověkém Řecku a Římě z jejich plodů vyráběli náhrdelníky, které měly sloužit jako ochrana před zlem, ale zároveň měli přilákat i milovanou osobu. U nás se šípky využívaly vždy jako vítaný zdroj potravy a přírodní léčivo. Šípky jsou totiž plné vitamínů i látek, které nám pomáhají očistit tělo.

 

Inspirace ze slovenské kuchyně

Inspirace ze slovenské kuchyně

Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.

 

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.

 

Nápoje pro zahřátí…

Nápoje pro zahřátí…

Při pohledu z okna vás v těchto romantických leč chladivých dnech jistě napadne, že by to chtělo něco dobrého pro zahřátí. Vedle čaje s rumem či slivovicí se nabízí i luxusnější a lahodnější nápoje, které zvládnete připravit sami.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom