Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
26.10.2020
V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.
Přečtěte si také článek Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Valašské klobásy
Na 5 kg směsi si připravíme:
2,5kg vepřové plece, 2,5kg vepřového boku, 300ml vývaru, 120g řeznické nakládací soli, 15g pepře, 5g mletého kmínu, 5g mletého nového koření, 50g třeného česneku, lžička majoránky, vepřová střeva na plnění
Vepřový bok zbavíme kůže, kterou nevyhazujeme. Vepřovou plec i bok nakrájíme na cca centimetrové kostičky, prosolíme řeznickou solí a pořádně promícháme. V chladničce necháme 3 dny odležet. V den výroby klobás najemno umeleme vepřovou kůži z boku, zalijeme vlažným vývarem, přidáme veškeré koření a vše promícháme. Vzniklou směs přimícháme do nakrájeného masa a vše důkladně promícháme. Necháme krátce proležet a následně plníme do vepřových střev. Klobásy vložíme do předem vyhřáté udírny a udíme do tmavě hnědé barvy.
Slovácké klobásy
Na 5 kg směsi si připravíme:
3kg skopové plece, 0,5 kg tučnějšího skupového výřezu, 1kg vepřového výřezu bez kůže, 0,5kg vepřového boku s kůží, 250 ml vody, 150g polohrubé mouky, 100g řeznické nakládací soli, 15g mletého pepře, 15g sladké papriky, 15g třeného česneku, 5g drceného lmínu, vepřová střeva na plnění
Vepřový bok s kůží a skopový výřez nakrájíme na kousky cca 2 cm velké. Přidáme část řeznické seli, promícháme a dáme na dva dny do chladničky proležet. Skopovou plec a vepřový výřez umeleme na hrubo (deska 10-15mm), přidáme zbytek řeznické soli, pořádně promícháme a také necháme dva dny odležet. Po dvou dnech odležený umeleme vepřový bok s kůží a skopový výřez najemno, přidáme vodu, koření, mouku, a pořádně vymícháme na prát. Poté přidáme skopovou plec a vepřový výřez a vše opět řádně promícháme. Vzniklou směs necháme krátce proležet a plníme do střev. Udíme v předehřáté udírně do zlatova a poté dovaříme 30 minut ve vodě při teplotě cca 70 stupňů.
Ostravské klobásy
Za otce této severomoravské pochoutky bývá označován řezník František Pekárek, který provozoval ve 30. letech minulého století řeznictví v ostravských Hulvákách. Originální recept si vzal bohužel mistr Pekárek do hrobu, říká se ale, že tajemství těchto klobás tkví především v kvalitním vepřovém mase a ne v použitém koření. Receptů na Ostravskou klobásu existuje více, nám se nejvíce osvědčil tento.
Na 5 kg směsi si připravíme:
3 kg vepřové plece, 2 kg vepřového bůčku bez kůže, 200 ml vody, 100g řeznické nakládací soli, 10g pepře, 5g sladké papriky, 5g drceného kmínu, lžička utřeného česneku, vepřová střeva na plnění
Plec i bok nakrájíme na kostky o hraně cca 2 centimetry. Přidáme řeznickou sůl, koření rozmíchané ve vodě, dobře promícháme a dáme na den odležet do chladničky. Znovu řádně promícháme, aby směs lepila a následně plníme do vepřových střev. Udíme v udírně horkým kouřem do tmavé barvy.
Stejně jako v minulém díle našeho článku o tradičních klobásách přidáme tip na závěr: při výrobě všech klobás doporučujeme před plněním do střev vyzkoušet, zda má směs požadovanou chuť. Uděláme to tak, že si ze směsi vytvoříme malou placku, kterou osmažíme na pánvičce. Pokud nám chuť nevyhovuje, dochutíme směs dle potřeby.
Přečtěte si také články
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Článek byl zobrazen 706 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé květiny FLORUM - zeleň bez starostí
Umělé květiny FLORUM jsou květiny nové generace, které vypadají jako živé, hodí se do interiéru i exteriéru.Bazény Machov - plastové bazény se spolehlivou konstrukcí
Bazény Machov jsou vyrobeny z 8 mm tlustého plastu a díky silné výztuži a oboustranným extruderových svárům vydrží i divoké skákání a nepříznivé vlivy počasí. Záruka 5 až 10 let.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon Hybrid
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!RD Rýmařov nabízí novinku - RD LARGO 110 za zaváděcí cenu
Největší dodavatel montovaných dřevostaveb RD Rýmařov přichází s novinkou LARGO 110 - prvních 20 domů do konce roku 2020 je za zaváděcí cenu!
Další články na téma Recepty

Chia semínka – Šalvěj hispánská a její léčivá semena
V současnosti existuje téměř 900 druhů šalvějí. Známá je především šalvěj divotvorná, jejíž pěstování bylo pro její psychotropní účinky u nás zakázáno, dále šalvěj lékařská, ale v posledních letech se do popředí zájmu dostává také šalvěj hispánská, neboli chia. Semínka jsou považována za „superpotravinu“, protože obsahují obrovské množství ceněných látek.

Jak připravit přepuštěné máslo ghí, nejlepší tuk na pečení a smažení
Záleží vám na tom, co jíte? Kupujete si kvalitní suroviny a věnujete dostatečnou pozornost tepelné přípravě pokrmů? Pak byste se měli zaměřit také na tuk, na kterém potraviny připravujete. Jako nejlepší tuk pro vaření, pečení či smažení je označováno přepuštěné máslo ghí, které nejenže je chutné, ale má také spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Zahřejte se v zimě punčem - recepty jsou mnohdy zajímavé
V chladném počasí, jaké venku panuje, by to chtělo něco pořádného na zahřátí, nemyslíte? Co takhle voňavý punč, který zpříjemní dlouhé zimní večery? Tento horký nápoj s kapkou alkoholu si můžete vychutnávat nejen na vánočních trzích, ale lehce si jej připravíte také doma. Seznámíme vás hned s několika jeho chutnými variantami.

Velikonoční dobroty trochu netradičně
K Velikonocům neodmyslitelně patří dobré jídlo. Spousta z nás každoročně připravuje tradiční velikonoční pokrmy, jako beránky, mazance nebo jidáše. Co takhle letos vyzkoušet něco méně známého a připravit na svátky nějaké netradiční dobroty? Máme pro vás pár zajímavých velikonočních receptů.

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?
Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.

Slovník italské kuchyně
Co je to „al dente“ nebo „mozzarella“ ví pravděpodobně všichni, ale často se v receptech italské kuchyně setkáte s výrazy, kterým nerozumíte. Náš slovník italské kuchyně vám mnohé objasní.

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

Po stopách mexické tequily
Jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů nejen na americkém kontinentě, ale také v Evropě, je tequila. Víte, jaká je historie této pálenky, kdo a kdy ji v dalekém Mexiku objevil a kolik jí existuje druhů?