Pekingská kachna
19.01.2010
Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.
Známé jídlo čínské kuchyně má prastarou historii, která sahá daleko zpět až do dynastie Ming (1368 – 1644). Kuchyně následující dynastie Čching (1644 – 1911) se vyznačovala množstvím tvůrčích nápadů právě ve stolování. Do hlavního města se sjížděli tradičně obchodníci, úředníci, umělci a řemeslníci z celé říše, kteří s sebou přinášeli i své stravovací zvyklosti a oblíbené pochoutky.
Pekingskou kachnu si můžete vychutnat asi jen v pěti restauracích na světě a způsob přípravy se v nich trochu liší. Pravou a nefalšovanou pekingskou kachnu si můžete dát jedině v pekingské restauraci Quanjude. Snad žádný návštěvník čínského hlavního města si ji nemůže nechat ujít. Restauraci založil roku 1864 sedlák a později císařský kuchař Jang Čhüan-žen za vlády císaře Tongzhiho. Dodnes pohostí tato restaurace více než 3 tisíce domácích a zahraničních hostů, kteří při odchodu obdrží také zvláštní certifikát s pořadovým číslem.
Co je na té pekingské kachně zvláštního?
Historické prameny uvádějí, že pro tento pokrm byly chovány zvláštní druhy kachen v místech s velmi kvalitní vodou. Všechno začíná už na farmách kolem Pekingu, kde se kachny chovají. Porážejí se zhruba ve dvou měsících a při hmotnosti 2 až 2,5 kg. Poslední tři týdny života se vykrmují podobným způsobem, jaký se u nás dříve praktikoval u doma chovaných hus – mají omezený pohyb a čtyřikrát denně dostávají nuceně výživnou směs prosa, fazolí mungo, čiroku a pšenice, aby měly tenkou kůžičku a chutné maso.
O výsledném kulinárním zážitku strávníka rozhoduje kromě samotné kvality masa také způsob úpravy a servírování. Důležitou součástí pekingské kachny je právě kůže.
Kachny připravují jen speciálně vyučení kuchaři, kteří je pak na stolečku přímo před hosty i naporcují. Právě porcování vyžaduje zvláštní dovednost. Kachna se naporcuje přesně na 120 kousků a každý kousek obsahuje kus kůžičky, sádla a masa. To není upražená tenká tuhá slupička, jak ji známe z běžného pečení. Tahle kůže je na skousnutí měkká, lahodně vláčná i křehká, přitom vypečená, voňavá a rozplývající se na jazyku.
Každá významná restaurace má svůj vlastní recept, ale základní postup je vždy stejný.
Suroviny pro 10 porcí:
1 kachna vážící 2,5 kg
Na marinádu:
2 lžičky cukru
1 lžičky soli
1/2 lžičky mletého koření pěti vůní
1/2 lžičky drceného zázvoru
Koření na ochucení:
2 lžíce (30 g) oddenku zázvoru, nastrouhaného
2 hvězdičky anýzu
1 bobkový list
Na glazé:
1 lžíce (10 g) melasového cukru
1 lžička rýžového červeného octa
2 lžíce rýžového octa
2 lžičky červeného rýžového vína
Na omáčku:
2 lžíce (30 g) cukru
1 lžičky ústřicové omáčky
2 lžíce sójové pasty
3 lžičky sójové omáčky Hoisin
2 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rostlinného oleje
Příloha: mandarinská omeleta
Příprava a postup
Kachnu nejdříve očistíme a odstraníme z ní drůbky. Pod tekoucí vodou ji očistíme, omyjeme a osušíme. Suroviny, které máme připraveny pro marinádu (cukr, sůl, koření 5 vůní a drcený zázvor) smícháme dohromady a celý vnitřek kachny s ní dobře potřeme. Přitom dáme pozor, aby se nám marináda nedostala na vnější kůži. Takto připravenou kachnu necháme 20 minut odležet. Potom dovnitř kachny nasypeme směs koření na ochucení a dutinu kachny sepneme špejlí nebo jehlicí. Asi 5 vteřin potom kachnu poléváme vařící vodou, případně ji na 5 vteřin přímo ponoříme do vroucí vody. Ihned poté ji na dalších 5 vteřin ponoříme do vody ledové a pak kachnu osušíme. Je to proto, abychom zastavili působení zbytkového tepla. Osušenou kůži kachny potřeme směsí, kterou jsme si připravili ze surovin pro glazé (melasový cukr, ocet a rýžové víno). To je důležitý proces, kterým docílíme šťavnatosti masa a nádherného tmavě červeného lesklého povrchu kůže. Aby povrch kůže dobře proschnul, je třeba kachnu potřenou glazé zavěsit na chladném místě až na několik hodin.
Mezitím připravíme omáčku
S výjimkou 1 lžíce rostlinného oleje smícháme všechny uvedené suroviny. Na zahřátý rostlinný olej v pánvi nasypeme směs ostatních surovin (cukr, ústřicová omáčka, sójová pasta a sezamový olej) a za vytrvalého míchání přivedeme směs k varu. Omáčku stáhneme z ohně a necháme vychladit.
Gril nebo troubu vyhřejeme a přibližně při teplotě 150 stupňů Celsia kachnu 20 minut restujeme nejprve prsíčky nahoru. Pak dalších 15 až 20 minut restujeme kachnu otočenou na druhé straně. Potom kachnu vytáhneme, v menší nádobě rozpálíme trochu oleje a kůžičku jím poléváme. Potom pečlivě seřežeme kůžičku ze stran, z prsíček i od páteře. Na tento úkon je doporučeno použít velmi ostrý nůž. Plátky kůže se dále nakrájejí na obdélníčky asi 4 x 6 cm, a pozorně odstraníme z nich tuk.
Stonky jarní cibulky (bílou část) nakrájíme na kousky asi pěticentimetrové a jejich konce 4násobně nakrojíme, a tím je roztřepíme. Takto připravenou cibulku vložíme do ledové vody a pak ji necháme v chladničce, až se konce nakadeří a vznikne z nich takový oboustranný štěteček. Uděláme z nich svazeček, který spojíme kroužkem vyrobeným z napříč nařezané čerstvé chilli papričky. Kachní kůžičky zabalené v tenkém mandarínském lívanci patří ke klasickým způsobům podávání. V lívanci je křehká kůžička kombinována s čerstvou cibulkou, aromatickou omáčkou a špetkou chilli.
Příprava mandarínské omelety
Do mísy je potřeba prosít 2 šálky (250 g) mouky a přidat 1/2 šálku (125 ml) horké vody. Ze směsi vymícháme hladké těsto. Na moukou poprášený vál vyklopíme vymíchané hladké těsto a vyválíme plát, který bude tlustý asi 5 mm. Z plátu vykrajujeme kolečka s průměrem asi 7 cm. Zbytky těsta po vykrojení znovu prohněteme, vyválíme a proces vykrajování opakujeme. Pak polovinu koleček potřeme sezamovým olejem a přikryjeme kolečkem nenaolejovaným. Každou dvojici pak rozválíme na placku o průměru 12 cm. Abychom zabránili zvlhnutí, zakryjeme je ubrouskem.
Na prudkém ohni rozehřejeme těžkou pánev, stáhneme na střední stupeň a na suché pánvi upečeme omelety, každou z každé strany asi 1 minutu. Placky lze také připravit předem a zamrazit. Když jsou pro hostinu potřeba, ohřejeme je během 10 minut v páře nebo na 3 minuty vložíme do mikrovlnky.
Evropská variace
Smícháme půl lžičky mletého badyánu, stejné množství mletého zázvoru a sůl a touto směsí vytřeme vnitřek kachny. Je lepší chlazená než mražená. Pak ji přelijeme vroucí vodou, potřeme další směsí - 2 lžíce meruňkové marmelády rozetřeme se lžičkou octa. Okořeněnou kachnu necháme asi 2,5 hodiny oschnout a pak pečeme - nejlépe nad dřevěným uhlím, ale můžeme i v troubě. Z upečené kachny okrájíme maso a podáváme. Jako přílohu můžeme volit těstové placky, do kterých nakrájené maso zabalíme a přidáme trochu nakrájeného pórku, okurky a dokořeníme sojovou omáčkou.
U stolu si každý vezme placku, pomoci štětce z naťové cibulky ji potře pastou (kořeněnou směsí), obloží ji masem a zeleninou a sroluje. Pokud si pastu budete chtít udělat sami, pak na ni potřebujete – 5 lžic medu, lžičku solamylu, 2 lžíce sójové omáčky a špetku badyánu nebo koriandru – a vše řádně smíchat.
Autor: Alexandra Rohanová
Článek byl zobrazen 11455 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní české zábradlí JH TECH
Dopřejte si zábradlí v kvalitě za příznivou cenu, kalkulace a návrhy zdarma, prodej i odborná montáž. Zábradlí schodiště, balkonů, fr. oken, madla na zeď i zábradlí do zahrady, moderní materiály – nerez, sklo, lak.PROFI TERASY - WPC a dřevěné terasy
TERASU POŘIZUJTE VČAS! Již nyní vybírejte materiál a domluvte si termín realizace. PROFI TERASY Vám nabízí velký výběr WPC i dřevěných teras a poradí s detaily. Navštivte TERASOVÉ CENTRUM PROFI TERASY v Praze, Horních Počernicích. www.profi-terasy.cz.Univerzální komínový systém CJ BLOK®
Je určený pro všechny druhy paliv, pro suchý i mokrý provoz, je bezpečný a odolný vůči požáru. Dodáváme i komínový systém pro pasivní a nízkoenergetické domy s větráním rekuperací. Kompletní stavebnice všech prvků se zárukou 30 let spolehlivé funkce i při stavbě svépomoci.RD Rýmařov - rodinný dům se slevou 3%
Největší dodavatel montovaných dřevostaveb RD Rýmařov přichází s mimořádnou nabídkou - podepište smlouvu na nový dům do 31.3.2021 a ušetřete 3% z jeho základní ceny!
Další články na téma Recepty

Velký špenátový omyl
Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám
Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.

Chia semínka – Šalvěj hispánská a její léčivá semena
V současnosti existuje téměř 900 druhů šalvějí. Známá je především šalvěj divotvorná, jejíž pěstování bylo pro její psychotropní účinky u nás zakázáno, dále šalvěj lékařská, ale v posledních letech se do popředí zájmu dostává také šalvěj hispánská, neboli chia. Semínka jsou považována za „superpotravinu“, protože obsahují obrovské množství ceněných látek.

Včelí med jako sladidlo i účinný lék
Med je nejen vynikající pochoutka, ale dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Med samotný a výrobky z něj sloužily lidstvu k posilování zdraví od nepaměti. Blahodárné účinky medu na zdraví už znali naši předkové a chvála jeho léčivých schopností byla popsána v nejedné moudré knize. Jedna lžička medu denně je jednoduchý recept na zdravý život.

Káva, to není jenom espresso nebo turek
Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty
Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

Jak správně naložit maso na uzení?
V následujících několika článcích našeho „udícího seriálu“ se blíže podíváme na to, jak správně naložit maso, při jaké teplotě udit nebo jakou udírnu si pořídit, pokud ještě žádnou nemáte. Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka
Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.