Zvěřinové hody
01.10.2006
Zvěřina je poměrně dostupným masem, a to ani nemusíte mít v rodině myslivce. Po éře kuřecích plátků s hranolky dnes mnozí rádi opět sáhnou po srnčím guláši nebo zajíci na smetaně.
Zvěřinu dělíme na vysokou – jeleni, srnci, daňci, černou – divočák, srstnatou – zajíc a divoký králík a pernatou – bažanti, koroptve, křepelky, divoké kachny apod. Většina kuchařů vám potvrdí, že nejlepší příprava zvěřiny je ta nejjednodušší, při které vynikne specifická chuť masa. U starších kusů zvěřiny je nutné nechat zvíře ještě v kůži několik dnů odležet. Maso bez kůže by poté mělo zůstat ještě několik dnů v chladu naloženo do marinády, ideálně v kameninové, porcelánové nebo skleněné nádobě. Nejjednodušší je marinovat maso v podmáslí nebo kyselém mléce (používá se zejména pro mladší kusy). Maso musí být v tekutině, kterou denně vyměňujte, zcela ponořeno. Divočejší chuti dosáhnete, když do masa vetřete roztlučená zrnka jalovce.
Nejčastější je však nakládání masa (zejména toho staršího) do octa a zeleniny. Nejprve svaříme vodu s octem (množství řídíme podle chuti a následné úpravy), přidáme 4-6 zrnek pepře, 2-3 zrnka nového koření, 2-3 zrnka jalovce, 1-2 bobkové listy, případně i trochu tymiánu. Maso dáme na pekáč, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí (1-2 kusy), karotkou, petrželí a kouskem na proužky nakrájeného celeru, zalijeme prochladlým vývarem a přiklopíme. Dáme do chladna a během marinování maso obracíme.
Bažant čerstvě přinesený například z honu by měl ještě nejméně čtyři dny viset, aby se plně rozvinula jeho chuť. Mladší kusy se výborně hodí k pečení, starší potom k dušení. Usnadnit si práci se škubáním a kucháním je patrně snem každé kuchařky, a tak si lze bažanta již vykuchaného koupit ve některé specializované prodejně.
Křepelka je nejmenší evropský lovný pták a oproti bažantovi se musí konzumovat do 24 hodin od zastřelení. Nejběžnější úpravou je pečení a jednu porci je potřeba počítat s jedním až dvěma kusy.
Srnčí maso je velmi chutné a libové. U srnek chovaných na farmách postrádá typické aroma volně žijící zvěře, ale na kvalitě mu to nic neubere. Odblaněné maso se hodí k pečení, smažení i grilování. Oblíbenou lahůdkou je zejména srnčí guláš. Marinováním se zlepší chuť masa, ale také se vyhnete přílišnému vysušení masa.
Příbuzný u nás chovaného králíka zajíc má tmavší maso a více chutná po zvěřině. Před přípravou je nutné opět zajíce nejméně na 4 dny zavěsit. Stažený a vykuchaný zajíc se marinuje, protože jinak je maso dosti suché. Nejchutnější maso má asi desetiměsíční zajíc. Oblíbená příprava je pečení, dušení nebo zpracování masa do paštik.
Kančí hřbet s vinnou omáčkou
Kančí hřbet, sůl, zvěřinové koření (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření), olivový olej, máslo, 1 vejce
Kančí hřbet zbavíme tuku a blány. Vykostěný hřbet vcelku osolíme a okořeníme zvěřinovým kořením. Celý hřbet orestujeme z každé strany 4 - 5 minut na olivovém oleji. Nastavíme si troubu na 180°C. V pekáči si rozpustíme máslo, pak vložíme kančí hřbet do pekáče a pečeme 20 minut. Pokud chceme mít maso šťavnaté, pečeme jen 10 minut.
Špecle: 1 kg polohrubé mouky, 6 vajec, sůl, voda
Z výše uvedených surovin zhotovíme vláčné těsto, které na navlhčeném prkénku zkrajujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 10 minut. Potom zalijeme rozpuštěným máslem. Ohříváme přikryté alobalem v troubě.
Žampióny: Žampióny, cibule, smetana, pažitka, bazalka, sůl
Na větší kousky nakrájíme čerstvé žampióny a spolu s nakrájenou cibulí orestujeme na pánvi. V rendlíku na mírném ohni svaříme smetanu na polovic. Orestovanou směs dochutíme pažitkou, bazalkou a osolíme. Na závěr zalijeme žampióny smetanou.
Omáčka: Slanina, máslo, mouka, červené víno, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojová omáčka, bazalka, rajčatový protlak
Upražíme nakrájenou slaninu, do které přidáme máslo. Vše zasypeme moukou a podlijeme červeným vínem. Přidáme rajčatový protlak, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojovou omáčku, bazalku. A nakonec zjemníme máslem.
Nadívaný bažant pečený na slanině
1 celý bažant, sůl, tymián, slanina, cibule, hladká mouka, máslo
Celého bažanta očistíme, opláchneme, naplníme nádivkou a sešijeme. Bažanta osolíme zevnitř i zvenku a posypeme tymiánem. Celého bažanta pak obalíme plátky slaniny a vše ovážeme. Nakrájíme si na kolečka cibuli a kousky slaniny. V pekáči rozpustíme máslo, do kterého vložíme slaninu, cibuli a celého bažanta. Nastavíme si troubu na 180°C. Během pečení bažanta podléváme a přeléváme. Pečeme 2 hodiny. Maso vyjmeme a rozčtvrtíme. Štávu vysmahneme na tuk, vše zaprášíme dvěma lžícemi mouky a podlijeme vodou. Vše dochutíme a nakonec propasírujeme a zjemníme máslem.
Nádivka: veka, mléko, máslo, anglická slanina, cibule, žampióny, mleté zvěřinové maso, jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření, 2 vejce
Veku z předešlého dne namočíme v mléce. Na pánvi rozpustíme máslo, do kterého vložíme anglickou slaninu, cibuli, žampióny, trochu mletého zvěřinového masa. Přidáme zvěřinové koření mleté (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření). Vše osolíme, smícháme s vymačkanou vekou a přidáme 2 celá vejce. Směs necháme vychladnout do druhého dne.
Bramborové placky: Brambory, škrob, smetana, sůl, majoránka, pažitka, anglická slanina, smetana, máslo
Brambory vařené ve slupce rozmačkáme. Přidáme škrob, smetanu, sůl, majoránku, pažitku, praženou anglickou slaninu a 1 vejce. Pečeme na másle na mírném ohni.
Foto: Coop
Článek byl zobrazen 16243 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouUmělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Stavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim
Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.
Další články na téma Recepty

Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.

V Itálii vypukla produkce parmazánu
Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.

Sváteční Štěpánská hostina
Vánoce jsou svátky hojnosti a tak k nim odjakživa patří velké množství jídla. Hlavní hostinou je samozřejmě štědrovečerní večeře, tím však veškeré vánoční hodování nekončí. Také následující dva sváteční dny se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Na sv. Štěpána se obvykle podává pečená husa nebo kachna, ale možné jsou i pokrmy z jiných druhů masa.

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování
Pokud vás mrzí, že se při grilování nemůžete věnovat přátelům či návštěvě, pořiďte si digitálně ovládaný kontaktní gril Intelligrill 48018 vybavený teplotní sondou. Využívá moderní technologie a tak umožňuje nadstandardně inteligentní grilování. Sonda se o vše postará, vy se tak můžete bavit s přáteli a společně si pak pochutnat na výtečném jídle.

Káva, to není jenom espresso nebo turek
Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.

Zahřejte se v zimě punčem - recepty jsou mnohdy zajímavé
V chladném počasí, jaké venku panuje, by to chtělo něco pořádného na zahřátí, nemyslíte? Co takhle voňavý punč, který zpříjemní dlouhé zimní večery? Tento horký nápoj s kapkou alkoholu si můžete vychutnávat nejen na vánočních trzích, ale lehce si jej připravíte také doma. Seznámíme vás hned s několika jeho chutnými variantami.

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.