Pianeta - umělé rostliny

Reklama

Velikonoční menu

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.04.2007

Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.

Velikonoční dušené karbanátky

1/2 kg  kůzlečího ořechu, 1 stroužek  česneku, 3 žemle, 1 lžíce sekaného libečku, špetka majoránky, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce kozího sýra, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce mouky, máslo

Umeleme kůzlečí maso, česnek a v mléce namočené žemle, přidáme sekaný libeček, majoránku, sůl, mletý pepř, vejce, žloutek, strouhaný sýr a dobře  promícháme. Nakonec přidáme oprané rozinky, sekané ořechy a ze vzniklého těsta uděláme rukou malé bochánky, které obalíme v mouce a smažíme na tuku po obou stranách. Pak je dáme do máslem vymazaného kastrolu, zalijeme šťávou z pečeně, která  zbyla třeba od  dřívějšího pečení kůzlete a dusíme pod pokličkou v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Kůzle na pivě

Asi hodinu před přípravou masa namočíme rozinky do piva. Kůzle naporcujeme, porce naskládáme vedle sebe na pekáč a potřeme rozpuštěným máslem. Porce proložíme na čtvrtky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným uzeným bůčkem nebo slaninou. Osolíme, opepříme a dokořeníme bobkovým listem. Připravené maso podlijeme pivem, v němž jsme máčeli rozinky. Nasekanými rozinkami posypeme maso a ve vyhřáté troubě za občasného obracení porcí kůzle pečeme. Podléváme vypečenou šťávou nebo ještě pivem podle potřeby. Měkké maso upravíme na talíř, přidáme brambory, které polijeme vypečenou šťávou. Výbornou krmi doplníme jeřabinovým kompotem.

Jaképak by to byly Velikonoce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesmí chybět, a tak máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě bude chutnat.

Hlavička

Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z jednoho litru mléka. Do vychladlé zamícháme tři až pět vajec a předem uvařené kůzlečí droby, nakrájené na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky (pažitku, libeček, popenec a mladé kopřivy). Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.

Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek, modátka a všelijaké jiné bejlí hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Jedinečným, velmi starým a přitom jednoduchým receptem je:

Zelená polévka z jarních bylinek

Hrst kopřiv, hrst šťovíku, hrst polníčku, hrst jahodového a fialkového listí, lžíce popence, pažitky, libečku, bazalky, 50 g másla, 2 žloutky, lžíce hladké mouky, sůl

Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.

Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Každý kraj, ba každá rodina měla své oblíbené  recepty. Třeba v Podkrkonoší pekli z kynutého těsta ptáčky, na Bechyňsku připravovali kosmatice (krajíčky buchty máčené v rozšlehaných vejcích a na másle osmažených) a leckde si dopřávali čerstvě vyuzené maso z první zabijačky. Na Ostravsku například velikonoční jídelníček obohatil pokrm zvaný:

Šoldra

600 g uzeného masa (krkovička, pečínka  nebo šunka), 12 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 2 žloutky, ¼ l mléka, sůl

Uzené maso uvaříme, vykostíme a necháme dobře vychladnout. Mezitím si z ostatních přísad zaděláme  tuhé těsto, které dobře propracujeme a dáme jej vykynout. Pak je vyválíme do obdélníku, pečlivě do něj zavineme maso, osolíme a dáme znovu vykynout. Šoldru potřeme žloutkem a v troubě upečeme dočervena.

Sladkostí se na Velikonoce peklo habaděj. Vždyť koledníci nesměli odejít s prázdnou a koneckonců nějaká buchta pro návštěvníky i domácí vždycky přijde vhod. Pravda, pečivo v dnešní podobě vypadá a chutná úplně jinak, ačkoli leckteré recepty mají už pěkně dlouhou tradici. Například recept na perníkové těsto či mazanec nalezneme v kuchařce již ze 17.století. Kdepak bychom si dnes dovedli představit beránka z rýže a vyzích měchýřů nebo velikonoční  pletenec zadělávaný mandlovým mlékem, ale mazanec z tvarohového těsta vyzkoušet můžeme. Jen poměr jednotlivých surovin musíme odhadnout "od oka".

Mazanec

Nech rozpustit hrudku másla v teplé smetaně a za stálého míchání přisypávej  hladkou mouku, až se ti udělá polotuhé těsto. Přilij rozpuštěný kvásek, vajíčko a těsto důkladně propracuj. Nakonec přidej strouhaný tvaroh, tlučený hřebíček, špetku šafránu a znovu uhněť. Vytvaruj bochánky a když vykynou, potři je rozšlehaným vajíčkem a upeč do zlatova.

Tak co říkáte? Už se těšíte na pomlázku, pocukrovaného beránka a zajíčka, co nosí dárky pro radost? My už se nemůžeme dočkat. Proto jsme pro vás připravili tohle povídání, abyste načerpali trochu inspirace a získali tu opravdu správnou velikonoční náladu. A hlavně – dobrou chuť!

Autor: Irena Forejtová

Článek byl zobrazen 16984 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Stavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim

    Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • TERRAN – barevný svět střech

    Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!

    Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou

Další články na téma Recepty

Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky

Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky

Francouzskou cibulačku se sýrem si oblíbí i ten, kdo jinak cibuli moc nemusí. V této typické francouzské podzimní polévce se štiplavá a pronikavě vonící cibule promění v lahůdku servírovanou ve vybraných restauracích. Tato polévka si získala příznivce po celém světa, je chutná, sytá, levná a jednoduchá na přípravu.

 
Francouzské sýry - rozmanitý svět chutí a vůní

Francouzské sýry - rozmanitý svět chutí a vůní

Francie je považována za jednu z největších světových sýrových velmocí a sýry, které se v ní vyrábí, jsou dnes známy po celém světě. Konzumace francouzských sýrů patří mezi opravdové gurmánské zážitky. Pokud jste ještě neochutnali Brillat-Savarin, Brebirousse, Morbier či Banon, pojďte to honem napravit.

 
Uzení masa na grilu

Uzení masa na grilu

Udit maso lze i na grilu, ovšem nejedná se o uzení v pravém slova smyslu, ale spíše o kulinářskou úpravu. Maso, zelenina nebo sýry se grilují za přítomnosti kouře, čímž pokrmy získávají specifickou chuť a vůni. Jaký gril lze pro tzv. zauzování použít a jak při uzení postupovat?

 
Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.

 
Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu

Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu

Správné skladování potravin je klíčové pro udržení jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Různé druhy potravin vyžadují odlišné podmínky skladování. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak uchovávat ovoce, zeleninu, ořechy, vejce, maso, kávu, čaje a další důležité potraviny.

 
Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.

 
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

 
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

LEVITUJÍCÍ POSTEL

Levitující konstrukce je u postele velmi oblíbená. Skrytá noha zajistí, že se při vstávání z postele nekopnete.

 

SEDACÍ A LEHACÍ VAK XXXL

Rozkládací křeslo XXXL je velice praktické, jedním pohybem se vak rozloží a můžete spát jako v peřinkách. Hodí se na příležitostné přespání neočekávané návštěvy, nebo jen tak k lenošení. Originální sedací vaky pro děti i dospělé nakupujte přímo u českého výrobce Relax-vaky.cz.

 

Uzavřený sprchových box do koupelny

České sprchové boxy za skvělé ceny. Sprchový, masážní, nebo s parní saunou? Vyberte si z široké nabídky firmy ARTTEC s.r.o., která sprchový box vyrobí dle požadavků a namontuje, se zárukou 6 let.

 

Domácí vodíková terapie ImunoH2

Vodíkové terapie mohou pomoci při respiračních onemocněních. Výrazně ulevují od postcovidových potíží a dětské chronické bronchitidy. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9.
 

MATRACE STORE – VŠE PRO ZDRAVÉ SPANÍ

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 

Nejčastější potravinové alergeny

Nejčastější potravinové alergeny

Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Uzení hub - téměř zapomenutá pochoutka

Uzení hub - téměř zapomenutá pochoutka

Houbařská sezóna byla letos krátká, ale opravdu vydatná. Po sušení a nakládání jsme se rozhodli zkusit poněkud neobvyklou úpravu hub - uzení.

 

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.

 

Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska

Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska

Z čeho se sushi skládá? A dokázali byste ho připravit i doma? A víte, co vlastně sushi je? Když se vás někdo zeptá, jaké znáte japonské jídlo, pravděpodobně vás jako první napadne sushi. Ano, sushi je skutečně tím nejznámějším a tradičním japonským jídlem, které se pyšní až tisíciletou historií.

 

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.

 

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.