Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.
29.11.2023
Napadlo vás někdy, že byste si zkusili vyrobit oblíbenou pochoutku sami doma? Proč ne? Tato krémová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k toastům či palačinkám, ale také ideálním parťákem pro vánoční pečení. Díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, je domácí nutella zdravější než ta kupovaná.
Příprava není nijak složitá, kromě ingrediencí uvedených níže, budete potřebovat pouze pečící troubu a výkonný stolní mixér. Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Výroba domací nutelly vám nezabere více než hodinu.
Na jednu skleničku budete potřebovat:
400 g lískových oříšků
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
3–4 lžíce kokosového sirupu
1 lžíce kakaa
1-2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
Postup přípravy:
Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách.
Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.
Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby mixérum, nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
Mixér zapněte a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby.
K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk.
Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.
Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu.
Tip: Místo kokosového sirupu můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo... nebo nesladit vůbec
Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho
Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli
Foto: Sage
Článek byl zobrazen 955 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Recepty
![Recepty na tradiční domácí klobásy 1. Recepty na tradiční domácí klobásy 1.](/images/clanky/ikony/5400_vladeko-uzeni-klobas-recepty-ikona.jpg)
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.
![Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření](/images/clanky/ikony/3484_oleje-novy-ikona.jpg)
Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření
Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?
![Jak správně naložit maso na uzení? Jak správně naložit maso na uzení?](/images/clanky/ikony/5027_udirny-ikona.jpg)
Jak správně naložit maso na uzení?
Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?
![Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování! Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!](/images/clanky/ikony/4723_grilovani.cz-pr-ikona.jpg)
Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!
Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!
![Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost](/images/clanky/ikony/vakuovani-potravin-ikona.jpg)
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
![Káva, to není jenom espresso nebo turek Káva, to není jenom espresso nebo turek](/images/clanky/ikony/kava-ikona.jpg)
Káva, to není jenom espresso nebo turek
Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.
![Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky](/images/clanky/ikony/3597_avokado-nove-ikona.jpg)
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
![Domácí uzená krkovice - jak maso naložit a správně vyudit Domácí uzená krkovice - jak maso naložit a správně vyudit](/images/clanky/ikony/6087_domaci-uzena-krkovice-ikona.jpg)
Domácí uzená krkovice - jak maso naložit a správně vyudit
Vepřová krkovice je díky vyššímu obsahu tuku velmi oblíbeným a chutným masem používaným k různým kuchyňským úpravám. Společně s bůčkem je také nejčastěji uzeným masem v domácích udírnách. S naším návodem snadno zvládnete vyudit svou vlastní krkovičku.