Jak si vyrobit domácí nutellu? Recept je velmi jednoduchý.
11.12.2024
Napadlo vás někdy, že byste si zkusili vyrobit oblíbenou pochoutku sami doma? Proč ne? Tato krémová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k toastům či palačinkám, ale také ideálním parťákem pro vánoční pečení. Díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, je domácí nutella zdravější než ta kupovaná.
Příprava není nijak složitá, kromě ingrediencí uvedených níže, budete potřebovat pouze pečící troubu a výkonný stolní mixér. Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Výroba domací nutelly vám nezabere více než hodinu.
Na jednu skleničku budete potřebovat:
400 g lískových oříšků
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
3–4 lžíce kokosového sirupu
1 lžíce kakaa
1-2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
Postup přípravy:
Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách.
Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.
Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby mixérum, nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
Mixér zapněte a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby.
K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk.
Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.
Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu.
Tip: Místo kokosového sirupu můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo... nebo nesladit vůbec
Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho
Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli
Foto: Sage
Článek byl zobrazen 1622 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Stavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim
Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou
Další články na téma Recepty
Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi
Kdo byl v Řecku či na Kypru, jistě si nenechal ujít ochutnávku některého z tradičních řeckých sýrů, které se v zemi vyrábějí již po staletí a dnes je jich známo několik desítek druhů. Nejznámějším zástupcem řeckých sýrů je Feta, ale velké oblibě se těší také kyperský sýr Halloumi, který je považován dokonce za národní pokrm.
KFC kuře, recepty na oblíbené speciality plukovníka Sanderse
Všichn ho znají. Smažené kuře z KFC. Recept na výrobu je tajemstvím řetězce. Přinášíme vám několik receptů na oblíbené smažené kuřecí stripsy, pikantní křidélka Hot wings, originální porce smaženého a obalovaného kuřete i kuřecí KFC burger.
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj
Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.
Pěstování angreštu a netradiční angreštové dobroty
Angrešt je běžným lesním a zahradním keřem, který je nenáročný na pěstování. Tyto trnité keře se sladkokyselými plody upadly poslední dobou trochu v zapomnění, přestože ovoce obsahuje mnoho cenných kyselin, vitamínů a má využití jak v kuchyni, tak i léčitelství. Nové odrůdy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, však navrací angrešt do našich zahrad.
Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?
Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?
Thajská kuchyně
Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.